Как, спазвайки клаузите на изгодно съставен договор, който не противоречи

...
Как, спазвайки клаузите на изгодно съставен договор, който не противоречи
Коментари Харесай

Точни договори за некоректни практики! Имотна агенция в Пловдив взима “стоп капаро“, след това кани на “търг“

Как, спазвайки клаузите на преференциално формиран контракт, който не опонира на закона, търговци на недвижими парцели в Пловдив следват частните си ползи? Как може да изглеждаш правилен, даже в нарушаване на професионалната нравственос? Купува ли се „ задачата да бъдеш помощник “ с още малко пари? Този и още въпроси слага следващият случай на измамен клиент на организация за недвижими парцели в Пловдив. Поради молба да запазим самоличността му скрита, ще го назоваваме Иван.
Прочетете още
Мъжът споделя пред TrafficNews , че подхванал значимата крачка да закупи жилище, доверявайки се на организация „ ЕКС НВД “ /XNVD/, която има филиал в града под тепетата. След известно търсене попаднал на парцел с съвършените параметри.

„ Направихме оглед на жилището, който бях набелязал. Той отговаряше изцяло на настояванията ми, по тази причина незабавно след огледа осведомих брокера ми, че съм подготвен да го закупя “, споделя Иван.

Любопитно било, че откакто напуснал парцела, начело чакал различен евентуален покупател, съпроводен от чиновник на същата брокерска организация.

„ Казахме им, че към този момент съм го заел за пазаруване, само че ми обясниха, че тъй като са чакали до момента, ще влезнат единствено да го погледнат. Според мен това беше безсмислено начинание, само че бях разчувствуван от това, което следва и не обърнах изключително внимание. Веднага се насочихме дружно с моя брокер към дома ми, където бях заделил сума за капаро при положение, че се реша на тази стъпка “, споделя Иван.

От „ ЕКС НВД “ се заели през това време да сформират контракт. След час документът, който урежда последващите дейности на брокерската организация и купувача, бил двустранно подписан. Иван изплатил и дължимата сума от 2000лв., чиято цел би следвало да бъде стопирането на парцела от продажба.

„ Излязох от офиса им и незабавно започнах да работя приемането на потребителски заем, с който да покрия оставащата част от сумата. Тъй като имам чисто кредитно минало, от банката обявиха, че още на следващия ден можем да подпишем контракт за отпущането му. Уговорихме среща в 10 сутринта “, добавя той.

Скоро по-късно обаче проектите на Иван се преобърнали от позвъняване на брокера му.

„ Съобщиха ми, че индивидът, влезнал след мен да огледа жилището, също е поискал да го закупи. Предложил обаче по-висока цена и на мен, към този момент подписал контракт за стоп капаро, ми оферират опцията да наддавам, с цел да запазя парцела. Това е неуместно! Бях пъклен обиден, само че не желаех да подхващам дейности, които не са в моя изгода. Върнах се в офиса, с цел да потърся назад парите си. Потърсих и пояснение за некоректността им, само че шефът сподели, че не е наясно със обстановката “, споделя още той.

Сумата му била възобновена в цялостен размер, а подписаният контракт – разтрогнат.

„ Споделям всичко това не тъй като желая сензация, а с цел да предпазя останалите консуматори, те може да са идващите жертви на сходни схеми. Само си представете, в случай че в другия ден бях отишъл да подпиша с банката разпределяне на заем “, заключва Иван.

Проверка на медия ни сочи, че организацията „ ЕКС НВД “ не е член на Националното съдружие на недвижимите парцели в България. В Пловдив тя се обитава на един адрес с имотна организация „ Rinex Revolution “, с чиято неточна процедура ви запознахме в различен наш материал:

Успяхме да беседваме с управител на екип „ Продажби “ Пламен Ковашки към „ ЕКС НВД “, съгласно кого ничии права не са били наранени. Не е налице нарушение на професионалната нравственос или неточен метод, споделя той и добавя, че пловдивчанинът по своя воля не е осъществил договорката. Според Ковашки сумата за парцела не била „ смъкната “ с 5000 евро посредством договаряния с продавача, а по-скоро – Иван не е съумял да покрие материалните претенции, откъдето идва и конкурирането му със идващия човек, направил оглед.

„ Имотът не е наша благосъстоятелност, а ние сме просто медиатори. Подписаните документи са за договаряне на изискванията по договорката и в случай че клиентът е подписал по-ниска сума от търсената от притежателя, действително се намираме в неизгодна обстановка. Собственикът си взема решение самичък на кого да продаде парцела си. Затова ние сме длъжни да осведомяваме продавача и за останалите предложения “, аргументира се служителят Пламен Ковашки.

Потърпевшият „ самичък си е винов ен “ за това, че не е имал финансова опция да наддава за по-висока цена. По-важното било, че такава опция въпреки всичко му била предоставена от страна организацията, споделя мениджърът. Същевременно на въпроса дали покупката на парцела не наподобява повече на търг при по този начин показаните параметри, ни бе отговорено, че изрично не е по този начин.



По думите му с подписаването на Договор за гаранция и заплащането на 2000лв. Иван единствено заявявал предпочитание да закупи парцела, без това не подсигурява неговата позиция на покупател.

„ Никъде в нашите контракти не написа стоп капаро. Нарича се Договор за гаранция, който подсигурява договарянето на условия. Ако купувачът беше извършил условието за търсена цена, то всички права щяха да са негови. В случая той е дал по-ниска цена и единственото му право е първи да влезе в договарянията. Много ясно е разказано всичко малко по малко. В контракта е записано още, че лицето има период от няколко дни да подписа прелиминарен контракти – заплащане на 10% от цената на парцела, което е стъпката, предхождаща финален контракт. Или непосредствено да подписа финален контракт. Това се случва, в случай че изискванията са контрактувани “, добавя той.

На имотния пазар обаче разпоредбите за стопиране на продажба са други, по тази причина питаме за какво се дават 2000 лв. от клиентите, поискали да закупят парцел, и какви са изискванията, който се договарят след заплащането им: „ Те са, с цел да влезем в диалози за договаряне на изискванията – т.е. цената на парцела “, споделя още Ковашки.

По думите му продавачът на парцел не е бил организиран от по-ниската цена, на която в началото са се споразумели за продажба с Иван – „ Когато ползите на две страни не се срещат, няма по какъв начин да има договорка “.

Тук се откроява едно значително несъгласие . TrafficNews разполага с писмения контракт за гаранция, подписан сред пловдивчанина и „ ЕКС НВД “, където ясно написа, че възложителят /Иван/ „ предава сумата от 2000лв. като гаранция за закупуването на парцела “.

В т. 7 е посочено, че в случай че купувачът не подписа контракт за продажба на описаната в т.2 сума или пропусне периода – то той гуми сумата, избрана като гаранция. Само че прекачване на собствеността не се осъществило заради условия, независещи от Иван – точно смяна в в началото споразумяната цена за жилището, разказана в т.2 от договора. Следва обаче т.8., която гласи – в случай че имотната организация откаже да посредничи за реализирането на договорката – се задължава само да възвърне цитираната сума на купувача. В съответния случай това изискване е било изпълнено и няма нарушаване.

Нарушение обаче има в моралния и етичен кодекс на брокерите, което евентуално е и повода да не са членове на Националното съдружие на сектора. Да бъдеш правилен не е въпрос само на вътрешни убеждения и морал. Това е наложителен детайл от работната политика на всеки търговец, които държи на клиентите си и тяхното доверие. А това надалеч не се купува с още малко пари.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР