Как ще си поделят трите сили в конституционното мнозинство двамата

...
Как ще си поделят трите сили в конституционното мнозинство двамата
Коментари Харесай

Парадоксите на България: Пеевски става част от партньорите на управляващите

Как ще си поделят трите сили в конституционното болшинство двамата конституционни съдии, които Народното събрание трябваше да избере още преди две години? Въпрос с нараснала компликация - а може би не, защото за техния избор не е належащо болшинство от две трети или 160 депутати. Но откакто ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС ще приготвят правилник за назначенията, партиите на Бойко Борисов и Доган надали ще имат проблем да се обединят към една кандидатура – и без друго кадровите им избори през годините постоянно съответстват.
Смазочно масло за “сглобените ”
Изборът на конституционни съдии, в случай че въобще се стигне до него в границите на 49-ия парламент, не е от незабавните в неписания “график ” за назначения. Приоритетни за политиците са изборите на регулатори и на изключително значимите кадровици и инспекторат на правосъдната система, също и управление на Антикорупционната комисия, за които се изисква квалифицирано болшинство от 160 депутати. С тъкмо такова разполагат ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи, пакетирани като “конституционно болшинство ”, също и евроатлантическо. Вече се схванаха, че ще изготвят правилник, по който ще съгласуват кадровите си оферти. (А селектираните от тях кадровици ще изберат, дружно с прокурори, основния прокурор.)

Регламентът поставя завършек на уверенията, че няма коалиция на ПП-ДБ с ГЕРБ(вече и с ДПС). Назначените от тях ще надвишават живота на това държавно управление, а значи и на  “сглобката ”, заради обезпечените няколкогодишни мандати. Те би трябвало да са стражите за ефикасния надзор върху финансовия и енергийния пазар, гарантирането на конституционните права на жителите и най-важното за обществото - господство на закона. Имаше ли такива резултати до момента? Отговорът е еднопосочен и не изисква размисъл - не.

Предстои най-голямото кадрово обновяване на управленията на системи, съвсем всички от които доминирани от ГЕРБ и Движение за права и свободи от дълги години. Сега ще се вместят и фрагменти на ПП-ДБ. Дали те ще трансформират качествено работата на системите, ще върнат отнетото чувство за правдивост на българите, ще прекратят задкулисието? Отговорите ще дойдат след края на държавното управление на Денков-Габриел.
На дневен ред
Необходимо е Народното събрание да организира избори на членове на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), на Комисията за откриване на досиетата, на Комисията за отбрана на персоналните данни, на ръководители на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), на Комисията за финансов контрол (КФН) и други.

Парламентът по този начин и не е стартирал още процедурата за избор на тричленното управление на преобразуваната КПКОНПИ в Комисия за противопоставяне на корупцията с проверяващи функционалности. Мандатите са им 6-годишни, а законът планува всеки от тях да ръководи на ротационен принцип КПК за по две години. Изборът им изисква квалифицирано болшинство и надали някой ще се изненада, че местата ще бъдат разпределени сред ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи, осигуряващи същото това болшинство със своите малко над 160 депутатски гласа.

Инспекторатът към Висшия правосъден съвет (ВСС) е с изминал мандат от пролетта на 2020 година и изборът на неговите 10 членове и на основния контрольор изисква квалифицирано болшинство от 160 гласа. Същото болшинство ще е належащо и за избор на новите членове на Висш съдебен съвет. С такова разполагат трите политически сили, срещнали се на лидерска среща в Народното събрание предишния петък - 1 декември.
Защо чак в този момент
Политическите сили не сметнаха за нужно да обяснят за какво забавиха с няколко години избора на нови членове на регулаторите и по този начин на процедура разрешиха феодализацията им от едни и същи политически сили. Даже си уредиха законодателно оправдание - “старите ” не престават да извършват отговорностите си до избора на “новите ”. Отлагането в действителност беше поради неналичието на съгласие и съответстващото му квалифицирано болшинство за по този начин значимите за политиците избори в правосъдната система. Сега болшинството е налице, а преди изборите на фрагментите му за експресно гласоподаване през декември са планувани конституционните промени.

Идеята за правилник за назначенията, обещан от водача на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателите на ПП-ДБ Христо Иванов и Асен Василев, пристигна на шестия месец ръководство, въпреки да бе обсъждана още в края на първия. Сега обаче има една основна смяна - в механизма за утвърждение на фрагменти ще взе участие и Движение за права и свободи. (Макар че и без подобен правилник Движение за права и свободи получи подуправител на Българска народна банка, другият взе “Продължаваме смяната ”. А неотдавна “Капитал ” разкри, че шефът на кабинета на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов - Васил Кръстев, е работил в свързваната с Пеевски банкрутирала комерсиална верига Lafka. Кръстев подаде оставка, а разкритието идва след друго - че самият Стоянов пък е бил препоръчан за министър от ГЕРБ.)
Пеевски е към този момент част от сътрудниците на ръководещите
Санкционираният поради корупция по закона “Магнитски ” Пеевски вече е част от сътрудниците на ръководещите. “Бяхме на диалога. Разумно е да се направи този правилник с партиите, които поддържат държавното управление и конституционното болшинство. Ще участваме в това нещо. Ще се включим в регламента, който касае конституционното болшинство и регулаторите ”, съобщи преди три дни ръководителят на ПГ на Движение за права и свободи, който не се появи пред камерите дружно с Борисов, Иванов и Василев. Същото сподели по-рано и водачът на ГЕРБ. “Нека, като подпишем, да е ясно болшинството - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, Движение за права и свободи, за конституционно болшинство, за регулатори, за служби, всичко това да бъде разказано в правилник ”.

Инициативата за регламента бе рестартирана след скандал в пленарна зала при избора на подуправител на НЗОК. ГЕРБ съумя да наложи претендента си доктор Момчил Мавров благодарение на Движение за права и свободи, безмълвното единодушие на “Възраждане ” и “Има подобен народ ” (ИТН) - макар несъгласието на ПП-ДБ. Според Борисов ПП-ДБ не са удържали на думата си, макар постигнатата “пакетна договорка ”. “Аз имам сделка с Кирил Петков, Лена Бориславова, Асен Василев. Те бяха, като договаряхме шеф и подуправител (на НЗОК, б.авт.). С мен бе Десислава Атанасова (председател на ПГ на ГЕРБ, б.авт.) и Томислав Дончев ”, сподели пред публицисти Борисов предходната седмица.

След решението за правилник шефът и подуправителят на Здравната каса подадоха оставки. Изхабеното за избора им парламентарно време, платено от данъкоплатците, остава за сметка на данъкоплатците - както и идните съвещания за следващия избор.
Парадоксите на България
Премиерът Николай Денков изиска механизъм за взимане на решения в ръководещото болшинство с аргумента, че “ако не се върнем в вярната посока, няма смисъл от държавното управление ”. Регламентът за назначения не е подобен механизъм, тъй като в работещите демокрации той е част от съдружно съглашение. Но парадоксалното в България е, че трите политически сили се съгласяват да договарят назначения с дълги мандати, само че не и документ за по-краткия небосвод на ръководството си.

Другият абсурд е, че политикът, чийто парламентарен избор за началник на ДАНС бе касиран поради гражданските митинги през 2013-2014 година - Пеевски, ще регламентира дружно с част от протестиращите тогава назначения в основни браншове. Един негов човек, един техен, един на Борисов, един негов човек, един техен, един на Борисов…

Този коментар показва персоналното мнение на авторката и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР