- Как ще се развие битката за Пловдив?- Последното замерване,

...
- Как ще се развие битката за Пловдив?- Последното замерване,
Коментари Харесай

Първан Симеонов: Нова формула за успех на вота -...

- Как ще се развие борбата за Пловдив?

- Последното замерване, което съм правил, беше към средата на септември, тъй че към този момент ми е мъчно да кажа. Това замерване беше моментна фотография към оня миг. Но и други сътрудници вършат изследвания, при които се удостоверява очевидното - обрисува се оспорвана равностойна битка сред Здравко Димитров и Славчо Атанасов. Рано е още да се каже кой ще излезе напред на балотажа.

Много е рано за прогнози. Но във всеки случай сякаш главното е, че се обрисува оспорвано съревнование сред Славчо Атанасов и Здравко Димитров.

С какво предизборната акция за локални избори 2019 ще е по-различна? Повече ли ще са свадите?

- В цялата страна сякаш формалната акция ще бъде по-позитивна от предходни. Изглежда, политиците към този момент схващат, че ударите под кръста и черният пиар не правят работа. Въпреки това към момента вървят и другите сюжети - шпионски и радио кавги. Тези сюжети не са свързани директно с локалния избор. Казано в резюме - имаме абсурд. Средата, в която акцията се води, ще е по-грозна от преди, тъй като има и озлобление, има и огромен залог. А сякаш самата акция няма да е толкоз отрицателна и главните играчи залагат на положителна акция без удари под кръста между тях. Това се видя прочее и на дебата сред част от претендентите за кметове в Пловдив - те се допълваха един различен и това се дължи на доста елементарен факт. Просто огромна част от българските градове в действителност се разхубавиха в последното десетилетие. Не съм сигурен дали това е заслуга навръх кметовете, само че при всички случаи е заслуга на европейското финансиране. Затова доста постоянно се майтапя, че европейското финансиране е най-големият съдружен сътрудник на ГЕРБ. Но на този декор мъчно се прави отрицателна акция.

Къде борбата на тези локални избори ще е най-ожесточена?

В София и Пловдив ми наподобява огромен залогът. В Русе и Плевен също борбата ще е оспорвана. Бургас и Стара Загора ще е малко по-предвидимо, сякаш. В градове като Велико Търново и Благоевград има конспирация, предния път съвсем нямаше. Любопитно ще е в смесените региони, несъмнено, както и в градове като Добрич и Плевен, където в общи линии имаме един претендент, който произлиза от сините среди и в този момент се пази и против ГЕРБ, и против Българска социалистическа партия. Това е доста любопитно. Така че този път ще е много по-пъстро спрямо изборите през 2015 година И по-трудно предвидимо - по този начин споделя логиката. Истината обаче е, че не всеки път на избори нещата стават съгласно логиката.

Какво показване очаквате от двете съществени сили в народен проект? Ще успее ли ГЕРБ да резервира постигнатите оптимални резултати от 2015 година ?

Трудно ми се коства, тъй като резултатите им на предходните локални избори в действителност бяха доста оптимални. А и както очертахме до момента нещата, този път не е толкоз простичко ​- ГЕРБ против Българска социалистическа партия. Има места, където ГЕРБ ще е против Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ, има места, където ще е ГЕРБ против наследник претендент или пък Българска социалистическа партия против наследник претендент. Както казахме - по-пъстро е този път.

Предполага се, че за Българска социалистическа партия този път може да се отвори парашутът, предвид на слабото им показване през 2015 година Имат късмет да вземат регионален град. Разбира се, имат опцията, въпреки и косвено, да отбележат и достижения в София. Всичко обаче зависи от акцията, в това число от нейната крайна фаза.

И в София ли се обрисува съвсем сигурен балотаж?

Да, сред Йорданка Фандъкова и Мая Манолова. Там към този момент ще имат значение четири електорални ниши ​- преди всичко обичайно дистанцираните от политиката. Въпросът е дали Манолова ще успее да ги притегли на своя страна и малко да ги активизира. Важен фактор са и по-младите хора, които нормално желаят смяна, само че по-редичко гласоподават. Много е любопитно дали и какво ще каже Слави Трифонов до края на акцията, тъй като той събира огромни упования. Въпросът е дали и накъде той ще прелее или ще отлее част от политическата сила, която има. И дали изобщо Трифонов нещо ще прави. Друг значим електорат е където на балотаж ще отидат патриотите - на Сидеров и най-много на Джамбазки, чиито поддръжници са повече. Не бива да се подценява и синият електорат в София. Важно е и дали Мая Манолова ще успее в действителност да активизира оптимално Българска социалистическа партия, като добави и някои център-десни сили като ДБГ, ЗНС. Това също не е доста лесна задача.

Засега и Манолова, и Фандъкова играят като по учебник, да забележим какво ще се получи най-после. Като виждам данните, в това число и нашите още от края на август, това си е кантар и решаващи може би ще бъдат последните дни на акцията. Трудно и рисковано за прогнозиране.

Очакваното обединяване ляво-дясно в София нов стадий ли е, или самобитна екзотика?

Не знам дали е обединяване, по-скоро в София сработва формулата " не е толкоз значимо лявото и дясното, а статуквото или смяната ". Това ще е питанката в столицата. И несъмнено, триумфът или неуспехът ще зависи от това дали даденият претендент съумява да активизира подобен вид настроения.

Впрочем цялата антикампания, която се случва - компроматите, боят, който ядоха в София и Манолова, и Игнатов, е контрапродуктивна. Ако има създатели, е добре да го знаят, тъй като по тоя метод, биейки някого, в действителност сплотяваш съперниците в един тим. А няма нищо по-страшно за ГЕРБ, изключително на балотажи, всички претенденти на смяната най-после да прелеят електората си към един претендент.

Ще изберат ли българите въпреки всичко сигурността на статуквото пред несигурността на смяната?

Едва ли има универсална картина, мъчно е да се заключи за страната. Естествено, че желанието за смяна в България е обичайно високо. Това си проличава и по огромна част от слоганите, които претендентите избират, в това число и претенденти на ГЕРБ. Но що се отнася до градовете, на места може би ще се залага и на познатото, тъй като прекомерното говорене за смяна плаши хората. Това се видя ясно и при изборите за Европейски парламент през май. Въобще ще завоюва оня, който откри златната среда сред желанието за смяна и желанието за последователност при смяната. Няма какво да се лъжем -ситуацията у нас не е като през 1990-те, изрично не е революционна. Да, хората не живеят добре и въпреки всичко някаква стабилизация има. А в градовете, с помощта на европейското финансиране, има и някакво разкрасяване. Но във всеки случай доста ще са ония, които ще си кажат: най-малко нещо се прави!

Най-любопитното ще е дали хората към този момент привикнаха, че нещо се прави и към този момент гледат по какъв начин се прави, дали се прави качествено. Централният въпрос е дали репликата " крадат и калпаво работят, само че нещо въпреки всичко вършат " се е обърнала в " нещо вършат, само че доста крадат и след тях се постанова ремонт "! Ако е второто, значи сме към този момент в нов стадий. Да забележим!

Първан Симеонов е приключил Езикова гимназия „ Ромен Ролан “, публицистика и политология в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Изследовател в региона на политическите партии, докторант по политология в СУ „ Св. Климент Охридски “. Изпълнителен шеф е на „ Галъп интернешънъл болкан “. Част от мрежата на Института по социология „ Иван Хаджийски “ и на клуба „ Конрад Аденауер “. Участник в научни проучвания в разнообразни области.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР