Как ще се повиши заетостта на жените, как ще се

...
Как ще се повиши заетостта на жените, как ще се
Коментари Харесай

Вижте от какви работници има нужда пазарът на труда

Как ще се увеличи заетостта на дамите, по какъв начин ще се помогне и бащите да се включат в развъждането на едно дете, по какъв начин Европа и България ще се оправят с провокациите на пазара на труда - на всички тези въпроси отговори зам. -министърът на труда и обществената политика Зорница Русинова, написа НовиниБГ.

Един от огромните проблеми на пазара на труда е, че заетостта на дамите в Европа е доста по-ниска от тази на мъжете. Според данни на Евростат заетите дами в Европа са над 50%, а мъжете са над 70%. В България обстановката е малко по-добра – заетостта на мъжете в трудоспособна възраст е малко над 76%, а при дамите е съвсем 68%. И тук идва ролята на Директивата за възстановяване на салдото и съвместяване на професионалния и персоналния живот, чиято цел е точно да се увеличи заетостта на дамите. Амбицията на Българското председателство е да се реализира общо единодушие на страните – членки по текстовете от нея. Как може да стане това? Един от методите е посредством въвеждане на спомагателни и нови форми за по-гъвкава претовареност на работното място.

Така ще се даде опция на една работеща жена от една страна да отглежда децата си, да има задоволително време за фамилията си и в същото време да развива кариерата си. „ Когато става въпрос за неактивен или болен човек в фамилията, към 30% повече са случаите, в които дамите се грижат за този подвластен човек, в сравнение с мъжете. С тази инструкция се дава опция да се вкарат няколко нови права – спомагателен наставнически отпуск или отпуск, който може да служи за развъждането на болен човек.

Предложението на Европейска комисия е да се вкара спомагателен наставнически отпуск до навършване на 12 години на детето в границите на 4 месеца и който да бъде споделян сред бащата и майката и да не бъде прехвърляем. Счита се, че с този текст ще се даде огромна опция и претекстове на бащите да се включат в развъждането на деца. За момента мненията на страните – членки са свързани с това доколко с въвеждането на директивата ще се вкарат нови спомагателни финансови старания върху осигурителните системи, защото в действителност това е много по-скъпо като метод на образуване на компенсациите за болнични и за развъждане на деца. Така че салдото, който Българското председателство ще предложи, е от една страна да запазим духа на директивата, само че по – скоро всяка страна да се съобрази със своите обществени системи, когато става въпрос за размера на заплащанията. Считаме, че тази инструкция в действителност ще усъвършенства присъединяване на дамите в пазара на труда, като се дава опция за по-голяма еластичност за метода на образуване на работния развой “, съобщи Русинова. „ За нас е значимо да се реализира салдото сред работодатели и работещи “, разясни тя и добави, че по тази причина се вършат съвещания с организациите на европейско равнище, а когато се стигне до ратификация, ще има такива и на локално равнище. „ Тенденциите на пазара на труда последните три години е извънредно позитивна “, разяснява още зам. - министър Русинова. Нивата на безработица, изключително в България сега са по-ниски даже и от преди рецесията.

Сега безработицата е към 6% “, заяви тя. „ Големите провокации тази и идната година са гладът за фрагменти и то гладът за фрагменти и от позиция броя хора, които би трябвало да бъдат заети и от позиция уменията на служащите. Има много браншове, в които има дефицит на работна мощ. В съвсем всеки бранш има потребност от фрагменти. Това е наклонност, която евентуално ще продължи поради демографската рецесия. Мерките, които държавното управление подхваща от една страна са краткосрочни, само че въпреки това и дълготрайни, с цел да може проблемите да бъдат преодолени.

Една от ограниченията е дружно с МОН - да не позволяваме нито едно дете отвън учебната система. Над 21 000 деца по този начин са върнати в просветителната система. Когато едно дете върви на учебно заведение, вероятността по-късно да остане без работа е дребна. Надяваме се този механизъм с годините да продължи да действа и да преодолеем младежката безработица “, сподели Русинова. „ Другата самодейност, която е извънредно значима, е посредством бюджетни средства и посредством европейски средства, да подпомогнем и работодателите, и работещите от позиция на образование. Ежегодно близо 300 милиона лв. се отделят за възстановяване на квалификацията. Около 18 000 младежи с помощта на другите комбинации от ограничения са съумели да си намерят работа през последните години.

Очакваме тази година да започват към 90 плана на работодатели, свързани с поддръжката на така наречен характерно образование. Сега за първи път даваме опция на работодателите, когато имат личен метод на образование да обучат своя личен състав и да привлекат неактивни и безработни хора. Например IT компания ще може да притегли незает човек, който е с математически познания и да го образова “, заяви зам. - министърът. Една от хоризонталните тематики на Председателството е точно бъдещето на труда, подсети тя. „ Дигитализацията и цялата демографска картина слагат на масата пред всички нас много въпроси, които би трябвало да намерят отговори в идващите няколко години, с цел да може Европа да посрещне провокациите на пазара на труда “, изясни Русинова и разясни: „ Едва 20% от децата, които са първи клас през днешния ден, ще работят специалност, която сега съществува. Затова нашите задължения са да подготвим младежите, с цел да бъдат пригодни на новите специалности и въпреки това да стартираме да обръщаме внимание на цифровите компетентности.

Над 40% са специалностите сега, които изискват цифровите компетентности. В Европа близо 90 милиона души нямат цифровите компетентности. С развиването на IT технологиите, скоро ще приказваме освен за обществено изключени, а и за цифрово изключени хора “, сподели още зам. - министър Русинова.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР