Как се стигна до инцидента край авиобаза КрумовоУкраинска държавна фирма

...
Как се стигна до инцидента край авиобаза КрумовоУкраинска държавна фирма
Коментари Харесай

Ретроспекция: Как се стигна до инцидента край авиобаза Крумово

Как се стигна до случая край авиобаза Крумово Украинска държавна компания саботира ремонта на военните хеликоптери Ми - 17 . Това разгласи още през декември предходната година военният министър Красимир Каракачанов.  
Според него жалбата на компанията е забавила неотложния ремонт на бойните машини.

Състоянието на българската бойна авиация и случаите с жертви тежат на съвестта на политиците ни , съобщи пред „ Дарик ”  полковникът от запаса  Любен Лозанов,  който дълги години дава отговор за сигурността на полетите в Щаба на Военновъздушни сили.  

Според него главната причина за проблемите в армията и авиацията в частност е,  че промяната се прави без присъединяване на експертите . Полк. Лозанов допусна, че до случая край авиобаза Крумово се е стигнало поради проблем с опашния винт .-->
 
Украинската държавна компания " Укроборонпром " от холдинг " Украинмаш " апелира пред Комисията за защита на конкуренцията решението на министерството на защитата да договаря с РСК МиГ за удължение на ресурса на 15 наши изтребители МиГ 29, съобщи още през декември военният министър Красимир Каракачанов. Тази компания стопира и процедурата за ремонта на хеликоптера Ми-17 .

" Същата тази компания преди няколко месеца апелира и контракта за ремонт на хеликоптера Ми-17. За мен това е бойкот, тъй като след един сходен опит преди няколко месеца, правиш различен опит доста ясно осъзнавайки, че няма по какъв начин да участваш в такава процедура и няма по какъв начин да ти бъде предоставено това, защото не си лицензиран ", разяснява военният министър.

 
При полетите в авиацията постоянно има риск. За секунди може да се развие спешна обстановка , при която на практика нищо не може да се направи, разяснява о.р. полк. Лозанов. Като допустима причина  за случая нощес той уточни  проблем с опашния винт.

 
" За да няма произшествия и спешни обстановки в авиацията, би трябвало да има изправни, ремонтирани, добре поддържани самолети , обезпечени с летци, които да летят задоволително доста, с цел да ги експлоатират безвредно. Българските водачи летят по 30 часа годишно, а водачите в НАТО летят сред 200 и 300 часа ", съобщи полк. Лозанов.
 
По негови думи българските политици са почнали да вършат промени без експерти, като по този метод са посочили голямо неуважение към тази сфера. " Което води до некадърно ръководство и рискови последствия ", уверен е той.

 
Ситуацията няма да се промени до момента в който не се промени отношението на политиците и ръководещите към армията като нужен детайл на държавността и към авиацията като характерна сфера, при която се върви „ по ръба на бръснача ” , уточни още ген. Лозанов.
 
И малко ретроспекция - на  1 август 2016 година актуалният президент Румен Радев подаде оставка като пълководец на Военновъздушни сили . Няколко дни по-късно Радев изясни претекстовете си и съобщи, че българската авиация е приземена.

 
" Съгласно техническата документи за употреба на самолетите МиГ 29, няма нито един изправен аероплан и не би трябвало да лети нито един аероплан , а фактът, че има летящи самолети е само по самодейност на българските военновъздушни сили с поетия риск и отговорност за удължение на техническия запас, сами, без да им е работа. Нашите летци летят пет пъти по-малко от стандартите на НАТО за успеваемост и сигурност ", сподели тогава Радев.
  
През  2017 година от изявление на премиера Бойко Борисов стана ясно, че в идващите няколко години не можем да чакаме закупуването на нови изтребители . Той се усъмни в процедурата по избора на шведските " Грипен " и съобщи, че авиацията е последната част на армията, която би трябвало да се модернизира.

" Ще купуваме, когато станем подготвени. Тази войска единствено от изтребители ли се състои? Ген. Боцев споделя, че сухопътните войски са в окаяно положение. И за тях би трябвало. Адмиралите споделят: " Нямаме кораби, заливаме ги с бетон, с цел да не потъват ". И за тях би трябвало. Освен това, самолетът не е най-важното в една войска , а сухопътните сили. Самолетите би трябвало да са последни ", уточни Борисов тогава.
  
На 24 октомври 2017 година водачите от авиобаза „ Граф Игнатиево ” отхвърлиха да проведат плануваните си за деня полети . Тогава летателният състав всеобщо рапортува, че се усеща психически неприспособим да лети, като е носено само бойното дежурство по т. наречената „ еър полисинг ” система на НАТО. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР