Как се слага зеле в бидон? За 25 килограма зеле

...
Как се слага зеле в бидон? За 25 килограма зеле
Коментари Харесай

Рецепта за кисело зеле, с която дори начинаещ ще се справи

Как се поставя зеле в бидон? За 25 кг зеле ви би трябвало половин кг сол, а по избор го подправете с половин шепа зърна черен пипер, шепа царевични зърна и десетина дафинови листа.

Осен че е доста вкусно, киселото зеле е и доста здравословно.

То е чудесно за храносмилането, тъй като е богато на пробиотични култури. Сокът от кисело зеле също е източник на доста редкия витамин U, който се смята за потребен за лекуване на язва на стомаха и дванадесетопръстника.

Диетата с кисело зеле топи дейно непотребните килограми, детоксикира организма и регенерира черния дроб.

За мариноването на зелето не е нужен килер или маза. Много хора го мариноват в жилището си и по-късно го държат на балкона.

Когато купувате зеле, внимавайте кочаните да са твърди при мощен напън, а листата да са свежи.

Как се поставя зеле в бидон?

От 25-килограмовия чувал отделете 4-6 от най-големите глави зеле за сарми. Почистете зелето. Предназначените за разсичане разполовете, след което с изострен нож отстранете кочана, а на огромните глави зеле за сарми издълбайте кочана, а получената празнина напълнете със сол.

Зелето се маринова най-добре в пластмасов бидон или дървена бъчва.

Първо поръсете половин шепа сол на дъното на бъчвата, по-късно прибавете нарязаното зеле, посолете, сложете няколко дафинови листа и няколко зърна черен пипер, след което редете една до друга главите за сармите, прибавете нарязано зеле. Притиснете с ръце, с цел да пусне сок.

Дебелината на пластовете ще зависи от това какъв брой зеле имате и какъв брой ще оставите за сарми.

По принцип пластът зеле над главите не би трябвало да е доста пълен, с цел да не се повредят листата, които би трябвало да останат цели за сармите.

Ако желаете да мариновате единствено нарязано зеле, редете пластовете и прибавете подправки, тъй че да се разпределят отмерено – шепа сол за всеки 5-6 нарязани глави зеле. Натъпчете зелето по този начин, че да напълните компактно бурето и да пусне задоволително сок.

Ако сте притиснали добре зелето, за ден-два ще пусне задоволително сок – би трябвало да е 3-5 см над повърхността на зелето. Ако горният пласт зеле остане изсъхнал, прибавете толкоз подсолена вода, колкото е належащо, с цел да бъде цялото зеле в течност. Камък или тежест от огромна бутилка, цялостна с вода, ще попречи на зелето да се издигне над течността.

Покрийте горната част на зелето с чиста забрадка, поставете похлупак (найлонов или от букови дъски) и камък с задоволително тегло, с цел да притисне крепко зелето. Покрива се с чиста завивка и се оставя да почива. След 3-5 дни отстранете камъка, капака и кърпата, в случай че е належащо долейте вода, поставете нова, чиста забрадка и измийте капака и камъка. Повтаряйте процеса всяка седмица. Зелевият сок ще бъде мъждив през първите 3 седмици, а по-късно стартира да се избистря.

През зимата почиствайте плесента и отстранявайте зелевите листа, в случай че са трансформирали цвета си.

Ако се грижите добре за зелето, ще го имате до идната есен.

Може да поставите торба, цялостна с 10 литра вода, вместо камък и похлупак, при изискване че имате по-малка бъчва (до 50 кг). Водата изцяло ще защищити зелето от въздуха, като в това време ще оказва напън върху зелето. Така няма да се постанова да го почиствате от мухъл.

Достатъчно е единствено първите дни да се ревизира дали зелето има задоволително вода и при нужда да се долива със сол, с цел да не се разреди саламурата. Когато желаете да извадите зелето, просто повдигнете края на торбата и вземете колкото ви е належащо.

Процесът на ферментиране ще се форсира, в случай че оставите зелето на топло място в кухнята през първите 4-5 дни и по-късно го преместете в мазето или килера. В взаимозависимост от температурата, зелето ще ферментира след един до два месеца.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР