Как се пишат истории от далечна страна по време на

...
Как се пишат истории от далечна страна по време на
Коментари Харесай

Китай през погледа на българите - 25 обяснения в любов

Как се пишат истории от далечна страна по време на пандемия? По скайп, зум и вайбър, несъмнено. Преподавателят по туристически пиар доцент доктор Соня Алексиева е провела десетки часове изявленията с наши сънародници в Поднебесната империя, с цел да напише 400-те страници на „ Китай през погледа на българите “.

 

И като логически край на диалозите с тях, споделя своите усещания за азиатската страна, насъбрани и раздипляни през пътешествия и другарства. Нямаше по какъв начин да не я попитам за компликациите с общуването на хиляди километри. Въпреки тях,  тя ни води в   Азия посредством разказите на наши сънародници, свързани професионално, фамилно или прочувствено с далечната страна.  Когато става дума за Китай думите в никакъв случай не стигат, изключително при подмолните камъни на „ изгубените в превода “ на общуването.

 

Докато разговаряхме с доцент доктор Соня Алексиева за нейната книга „ Китай през погледа на българите “ се сетих за една конфуцианска сентенция „ Ако желаете една година разцвет, отглеждайте зърно, в случай че желаете 10 години разцвет, отглеждайте дървета, в случай че желаете 100 години разцвет, отглеждайте хора “. А китайската страна си отглежда другари.

 

Кое момиченце не е бленувало за приказна женитба в същински замък? Хубаво е да знаете, че в редки случаи тези фантазии се сбъдват. Меги Савова, уредник на интернационалните състезания за красиви и съумели дами, участва във Франция на гала, почтена за холивудски блокбастър.

 

По обясними аргументи няма да споменем имената на младоженците, тъй като на нашите слушатели те няма да приказват нищо, само че пък посредством описа на Меги ще се потопим в празничното съществуване на френските благородници и ще опитаме да си представим феодален палат от вътрешната страна.

 

Безкрайни планувани „ по конец “ градини, многовековен замък във Франция като фон за женитба. За нея ни споделя Меги Савова, която държи правата на 21 международни състезания за хубост. На венчавката, също като в българските приказки „ три дни яли, пили и се веселили “, само че и време за изкуство отделили. Както и за разходка с корабче по Сена.

 

 „ Градът на осемте езерата “ – Бопал, столица на индийския щат Мадя Прадеш,  като че ли плува във вода. Освен от втория по величина неестествен водоем в Индия, градът е заобиколен с няколко естествени водни огледала, които му придават очарованието на зелен оазис.

 

Още за Бопал четете тук

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР