Как се отразява консумацията на риба и други морски обитатели

...
Как се отразява консумацията на риба и други морски обитатели
Коментари Харесай

Разкриха дали има наистина полза от морските продукти

Как се отразява потреблението на риба и други морски жители върху нашето здраве? Морските блага са доста потребни за нашето здраве, това го знаем още от детството си. Но никой не си прави труда да изясни и признае, че през последните десетилетия тези “дарове ” мощно се трансформираха. Както в действителност и методът им на приложимост, да вземем за пример консумирането на суши. И в днешно време те в действителност съставляват сериозна заплаха за здравето ни.

Всички знаем, че суровата или некачествено приготвена пресноводна риба може да е източник на паразити. Но продължава да битува мнението, че в това отношение морската риба е напълно безвредна. Това обаче е груба илюзия! Така да вземем за пример анизакидозата (зоонозна хелминтоза) визира съвсем всички морски риби. Личинки на кръглите червеи могат да се открият в стотици морски типове - тресчица, костур, а вероятността да се открият тези паразити в херингата на Северно море и Балтика е на практика 100%.

Ако човек изяде парче сурова риба, инфектирана с живи паразити (което може да се случи в суши бар), го чака прилошаване, повръщане, болки в корема, обрив, температура, диария, а след време - язва и впрочем затруднения. Ако някой ви твърди, че в океанската риба няма паразити, че шеф-готвачът в суши ресторанта е японец и знае тайната на сигурността, ще ви разкрием още една “тайна ”.

Япония заема едно от първите места в света по заболяемост от анизакидоза. Ако смятате, че “европейската ” риба с помощта на високите си стандарти за качество не може да бъде рискова, значи са ви излъгали. Преди няколко години Норвегия по всевъзможен начин притискаше Украйна да промени своите правила за замразената риба. Оказа се, че норвежкият артикул не прекосявал хигиеничен надзор за количеството паразити в тях. Украйна отстъпила, защото европейските сътрудници уверявали, че всички тези паразити в рибата все едно са мъртви, тъй като са замразени. Но има и нюанси.

Замразяването на рибата до минус 18 градуса по целзий води до крах на всички личинки на паразита чак след 14 дни. Представете си, че производителят е решил да икономиса от дълбокото заледяване и не е спазил технологията? Ако наловената риба не се замрази незабавно след улова, хелминтите от червата попадат в мускулната тъкан. Използването на скъпа, охладена, вместо замразена риба за подготвяне на суши е сигурен метод да получите живи паразити в чинията си.

През последните години с огромна известност се употребява “норвежки артикул ”. Но тази риба единствено условно може да се сметне за морска, за което потребителят даже не се досеща. Тя просто е отгледана в разплодник, във плантация. Този артикул съдържа доста химия и малко изгода.

Според проучвания, оповестени в академичното научно списание “Science “, наличието на отрови и тежки метали в изкуствено отгледаната риба няколко пъти надвишава равнището на тези субстанции спрямо рибата, уловена в морето. Тук става дума за такива канцерогени като полихлориран дифенил и диоксин. Някои медици предлагат да се ограничи използването на “домашна ” сьомга до веднъж на два месеца - по този начин ще намалее рискът от ракови болести.

Имайте поради и обстоятелството, че пъстървата и сьомгата в магазините се одобряват за “червена риба ” единствено с помощта на кантаксантина - неестествен оцветител, който в огромни дози може да провокира проблеми със зрението. За производството на риба в развъдници употребяват също по този начин антибиотици и хормон на растежа, а за битка с многочислените паразити - токсични медицински препарати.

Някои хора са подготвени да се примирят с ниското качество на изкуствено отгледаната риба, смятайки че по този начин избавят дивата популация на рибите, мощно застрашена от прекомерния улов. Това е още една огромна пропагандна неистина, произлязла от хранителната промишленост. Така да вземем за пример проучвания на канадски биолози посочили, че количеството риба в популациите, които са в съседство с фермерски развъдници, е намаляло повече от два пъти за няколко години. Младата сьомга, мигрираща покрай развъдниците, има 9 пъти повече морски въшки (паразити по рибата), в сравнение с сьомгата в райони, където няма сходни развъдници.

Развъдниците се трансформират в огнища на инфекции и паразити, като в това време употребяваните химикали и лекарства за битката с тях води до появяване на устойчиви и изключително рискови за дивата риба форми.

Атлантическата сьомга съвсем е измряла - става известно, че в този момент в природата има единствено един % морска и океанска сьомга, другите 99% са селекционни риби от “домашни сортове ”, развъждани в развъдници. Американският комитет по защита на медикаментите и продуктите преглежда условието на производителите за разрешаване на всеобщо произвеждане на генно-модифицирана сьомга, в която е вкоренен характерен ген и тя пораства 6 пъти по-бързо.

Нейното тегло може да надвиши елементарната атлантическа сьомга 13 пъти. И изобщо не желаят да приказват какво може да се случи вследствие на биологичното замърсяване на морето с такива мутанти. Най-голямото двуличие обаче се крие в един нищожен факт - рибата, отгледана в развъдници, я хранят, познайте - с риба!?

Ако си мислите, че изброените дотук рискове касаят единствено сьомгата, значи не знаете, че всевъзможен жанр “кралски ” скариди също попадат в магазините съвсем извънредно от развъдници. На всичкото от горната страна те от време на време са доста по-опасни от рибата от развъдници, защото тези организми са способни да натрупват в себе си отрови в необикновено огромни количества и постоянно се отглеждат в нечисти води.

В порция риба звук има повече живак, в сравнение с във всички ваксини

Още един мит, който дълго време се смяташе надали не за научна истина - морските организми не могат да бъдат носители на рискови за индивида вируси. Оказва се, че морските артикули не просто могат да бъдат рискови, те провокират цели епидемии. Така да вземем за пример избухналата през 1988 година в Шанхай зараза от хепатит А е обхванала 300 хиляди души, а повода за нея била консумирането на сурови морски блага.

Ежегодно в Съединени американски щати се записват до 23 милиона случая на болести, свързани с норовируси (вирусът Норволк, пораждащ стомашно-чревно заболяване). И в тези случаи “заподозрени ” са мекотелите. Тяхната приложимост води до многочислени гърмежи на гастроентерит и хепатит в целия свят.

Най-интересното е, че схемата за разпространяване на такива инфекции е релативно нова и припомня циничен кръг - човек изхвърля мръсни канализационни артикули в морето, лицемерно уповавайки се на “самоизчистване ”, а по-късно ненадейно за самия себе си пипва “човешки ” вируси от мекотелите, рибата, морския рак и скаридите. За учените такива случаи фактически са непредвидени - до тогава, до момента в който през 1988 година в Испания бил разказан случай на изострен вирусен хепатит след приложимост на ракообразни в храната. И никой даже не е подозирал, че това е допустимо.

Вирусологът от Института по биология на южните морета Олга Степанова в създаването си “Екология на алохтонните и автохтонните вируси в Черно море ” (алохтонни значи проникващи във водоема извън, а автохтонни - локални, “аборигенни ”) твърди, че пробите от водата и утайките, както и от мекотелите, рибата и ракообразните посочили следното: до 87% от инфектираните с патогенни вируси са свойствени по-рано извънредно на сухопътни носители.

Морските организми могат да се заразяват с “човешки ” вируси. Установен факт е заразяването и болестта от хепатит С на черноморски делфини. И противоположното - известни са случаи на заразяване на хора с бяс от морски млекопитаещи. Въпреки че за рибите като източник на вирусни епидемии за индивида е малко известно, съществуват предпоставки и за такава неприятна “еволюция ”. В научната литература се оповестява, че някои типове риба провокират епизоотии при свинете, заразявайки ги с калцивирус.

Беларуските учени Воинов и Солухин извеждат хипотезата за ролята на вируси от зоопланктона в екологията на грипния вирус. Олга Степанова написа следното: “Вероятно у рибите има контакт и с грипния вирус при индивида, защото използването на сурова замразена риба е довела до заразяването с грип на ескимосите... Така че рибите, явявайки се значимо хранително звено във водоемите, могат да се трансфорат в контейнер на доста вируси, които са евентуално рискови за другите организми, в това число и за индивида... ",пише zdrave.to.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР