Как се използват електронните учебници, провери “Труд. Оказа се, че

...
Как се използват електронните учебници, провери “Труд. Оказа се, че
Коментари Харесай

Е-учебници за учителите, хартиени за децата

Как се употребяват електронните учебници, ревизира “Труд ”. Оказа се, че модерните пособия са разполагаем на учителите. Докато децата още залягат над хартиените, макар че са в час със актуалните технологии.

В СОУ “Иван Вазов ” в град Своге учителите са минали нужното образование за работа с електронни учебници и огромна част от тях ги употребяват в часовете.

“Започнахме с електронни учебници преди 3 години ”, описа пред “Труд ” Емилия Савова, учителка в началния стадий.
 09-3  09-2  09-1
“Учебниците са създадени във тип на диск. Чрез мултимедията го отваряш на дъската. Децата са с хартиени учебници и по едно и също време гледат на дъската копие на учебника, който е пред тях. В електронните учебници има прозорчета, водещи към спомагателен материал за дадения урок. А това е помощ за учители и възпитаници в процеса на работа. ”, изясни Мая Андрова, също учител в СОУ “Иван Вазов ”. Андрова даде за образец електронните учебници по музика. “От спомагателните прозорчета може да се отвори и да се прочете за композитора или нещо, обвързвано със самото музикално произведение. Разширяват се познанията на детето по дадения урок ”.

Илюстрация на работа с електронен учебник направи Емилия Савова в час по музика. От електронния учебник тя пусна на децата няколко фолклорни песни.

Електронните учебниците са подобаващи за всички предмети – математика, български език, музика, история. Полезни са, тъй като дават доста бърза информация, разяснява още Мая Андрова.

В учебниците по история, да вземем за пример, има нещо като възстановка на борби в 3D формат, направено под формата на филмче. Това харесва повече на децата – от една страна, тъй като е обвързвано със актуалните технологии, от друга, тъй като децата обичат нещо, което им се показва като приказка, изключително по-малките, сподели зам.-директорът на СОУ “Иван Вазов ” Ренета Иванова. По думите й това основава усещане у децата, че са в кино, на 3D филм.

Ако детето не запомни нещо от образователния материал, то запомня нещо от приказката, все нещо остава в съзнанието му, сподели още тя.

Според Румяна Пеева обаче няма по какъв начин електронните учебници да изместят хартиените.
Най-важното е децата да бъдат ограмотени, изключително в началния стадий. А това може да се реализира единствено с хартиените учебници, разяснява още Румяна Пеева.

Децата са потребители. Те чакат някой да им опише материала, да им го покаже. Така обаче те не се ограмотяват. Друго е да се прочете, с цел да види по какъв начин се изписва думата, сподели още зам.-директорът Ренета Иванова.

Проблемът с тежките раници може да бъде решен по различен метод – да вземем за пример отдалечено образование, като студентите. На процедура обаче и това е неосъществимо. Защото по този начин детето губи опцията за обществено другарство и развиване, съобщи Емилия Савова.

Според учителките, с цел да е реалистично електронните учебници да изместят хартиените, би трябвало да има цялостна смяна в просветителната система.

Ако всеки възпитаник получи електронен учебник, и надлежно техническото устройство, с което да работи, тогава би могло ненапълно да се реши казусът с тежките раници. Но в такива условия и материята би трябвало да е друга, заключиха учителките.

“Няма страна в Европейски Съюз, в която образованието да е единствено с електронни учебници ”, изясни министърът на образованието Красимир Вълчев в края на октомври по време на форума “Innowave 2017 Business and Startup Conference ” във Варна.

По думите на просветителния министър дигитализацията на образователния развой е неизбежна. Въпреки това обаче едвам тази година по новите образователни стратегии са утвърдени планове на учебници и образователни комплекти като печатни издания и печатни издания с електронни разновидности за I, II, V, VI и VIII клас, както и за непознат език за реализиране на равнище от Общата европейска езикова рамка (ОЕЕР).

По някои образователни предмети са утвърдени печатни издания с електронен вид, а по други – единствено печатни издания, защото издателствата не са внесли за оценяване електронен вид, обясниха от МОН пред “Труд ”.

Електронните разновидности на учебниците, които са одобрени досега, се дават безплатно на учителите под формата на компактдиск, а те сами преценят дали да го употребяват в час. Няма правилник в кои часове и какъв брой пъти могат да се употребяват Е-учебниците.

Те имат същото наличие като хартиените принадлежности, с тази разлика, че в тях има и триизмерни анимации, интерактивни извършения, занимателни и логичен игри, видеофилми и аудиозаписи, които показват илюстративно теорията на учениците. Това става чрез мултимедия, инсталирана в класната стая.
За да употребяват оптимално дейно електронните учебници, учителите се образоват на новаторски способи на преподаване и работа с електронни устройства.

По думите на просветителния министър над 45% от учебните заведения имат свободен интернет, който покрива до 85% от класните стаи. Там учениците могат да наблюдават уроците си по електронни учебници.

Инициатива


Създават специфичен образователен е-портал

Министерството на образованието и науката дава гратис на учениците от I до VII клас печатните издания на познавателни книжки, учебници и образователни комплекти.

Всеки възпитаник обаче може да си закупи електронните разновидности на учебниците от издателствата по свое предпочитание или по избор на учебното заведение, обясниха от МОН пред “Труд ”. В момента просветителното министерство работи по основаването на електронен портал с образователно наличие, в който се планува да бъдат оповестени електронни учебници и пособия по новите образователни стратегии, а учениците да могат да ги употребяват гратис, заяви по-рано просветителният министър.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР