Как са си представяли космическите полети на съветските космически кораби?В

...
Как са си представяли космическите полети на съветските космически кораби?В
Коментари Харесай

Съветски и руски космически кораби във филми и ТВ сериали

Как са си представяли галактическите полети на руските галактически кораби?

В новия сезон на сериал For All Manking между Съюз на съветските социалистически републики и НАСА се развихря конкуренция за Марс. Това е сериал за различната история на космонавтиката, в който действието се развива в свят, където Съюз на съветските социалистически републики първи стъпва на Луната, а американците би трябвало да провокират още веднъж съперника си.

В третия сезон от космодрума излетява руският галактически кораб Mars 95 (да, в тази действителност Съюз на съветските социалистически републики не се е разпаднал и Горбачов към момента е на власт) – следва нова конкуренция.



For All Manking, 2019/Sony Pictures Television

Фантазиите какви биха могли да бъдат проучването на космоса и галактическата промишленост спохождат доста кинематографи. Някои от тях са наивни (а галактическите кораби в тях наподобяват на детски атракциони), само че от време на време те неведнъж превъзхождат своето време. На какви галактически кораби летят Съюз на съветските социалистически републики и Русия във филмите и сериалите?
„ Сириус “ от „ Планетата на бурите “ (1961)


„ Планета бурь “, 1961; реж. Павел КлушанцевLeningrad Popular Science Film Studio

Това е много първичен взор към пътешествието до други планети. В руския филм „ Планетата на бурите “ на Павел Клушанцев на експедиция до Венера потеглят три еднотипни кораба – „ Капела “, „ Вега “ и „ Сириус “. Последният съумява да кацне, само че постоянно казано през днешния ден това наподобява много занимателно – този галактически транспортен съд по-скоро наподобява на ракета от детска площадка.
„ Тантра “ от „ Галактика Андромеда “ (1967)


„ Туманность Андромеды “, 1967; реж. Евгений ШерстобитовКиевско киностудио „ А. П. Довженко “

„ Тантра “, сниман от пътнически аероплан, се трансформира надали не в първия величествен звездолет в руското кино, който не наподобява на тривиална ракета. Според сюжета корабът каца на незнайна планета и се бори с враждебни форми на живот.
„ Заря “ от „ Москва – Касиопея “ (1973)


„ Москва – Кассиопея “, 1973; реж. Ричард ВикторовКиностудио „ М. Горки “

„ Заря “, на който група възпитаници правят междупланетни полети, е фикция за вероятното бъдеще: по време на фотосите на кино лентата и дизайнът, и оборудването на звездолета изпреварват действителните благоприятни условия с към две десетилетия.
„ Астра “ от „ През тръни към звездите “ (1980)


„ Через тернии к звездам “, 1980; реж. Ричард Викторов, Николай ВикторовКиностудио „ М. Горки “, Трето креативно обединяване

В двусерийния филм на режисьора Ричард Викторов действието се развива към галактическия транспортен съд „ Астра “. Той пътува из Вселената, с цел да избавя разнообразни цивилизации от техногенни произшествия и наподобява като летяща паница.
„ Пепелац “ от „ Кин-дза-дза! “ (1986)


„ Кин-дза-дза! “, 1986; реж. Георгий Данелия “Мосфильм “

Космическият транспортен съд от руската сюреалистична антиутопия наподобява на остаряла консерва, само че точно той получава най-вече национална обич в Съюз на съветските социалистически републики.
„ Пегас “ от „ Люлякова топка “ (1987)


„ Лиловый шар “, 1987; реж. Павел АрсеновКиностудио „ М. Горки “, Първо креативно обединяване

На футуристичния галактически транспортен съд „ Пегас “ из космоса пътешестват персонажите на научно-фантастичния филм на Кир Буличов – безстрашното момиче Алиса и нейните другари.
„ Алексей Леонов “ от „ 2010: Втора авантюра “ (1982)


„ 2010: Год вступления в контакт “, 1984; реж. Питер ХайамсMetro-Goldwyn-Mayer

В този епизод от паметната поредност „ 2001 година: Космическа авантюра “ на Стенли Кубрик междупланетарният руски транспортен съд „ Алексей Леонов “ (кръстен на руския космонавт, който първи излиза в открития космос) със съветско-американски екипаж лети до Юпитер. Корабът наподобява като същинска станция и е доста по-мащабен от своя кинематографичен предходник – кораба „ Дискавъри “ от Одисеята.
Корабът от „ Звезден разсъдък “ (2022)


„ Звездный разсъдък “, 2022; реж. Серик БейсеуKD Studios

По-близкото бъдеще. Вирус, който поразява Земята, може да я унищожи вечно. За да я избави, към далечна планета потегля галактическа задача и го прави на транспортен съд, който поразително наподобява на съветската совалка „ Буран “, която в действителността в никакъв случай не е изхвърчала (и сигурно не е пригодена за междугалатически полети).

източник: RUSSIA BEYOND
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР