Как парите на лекарите и медицинските сестри да се увеличат,

...
Как парите на лекарите и медицинските сестри да се увеличат,
Коментари Харесай

Как ще се увеличат парите на лекарите

Как парите на лекарите и медицинските сестри да се усилят, тъй че да отразяват действителния им труд, е въпрос, на който ръководещите не съумяват да намерят отговор към този момент десетилетия наред.

Всяка година бюджетът на здравната каса се усилва, само че това не значи, че формалните заплати на медиците порастват. Вместо това, те получават обидно ниска съществена заплата - междинните гравитират към 1000 лева, върху която след това се прибавят разнообразни спомагателни тласъци и бонуси, които обаче зависят извънредно доста от ръководещите съответната болница. Това е причина за един от главните проблеми в опазването на здравето в България - младите лекари и сестри да отпътуват на работа в чужбина, множеството им останали сътрудници в България да работят на най-малко две места (най-често частно и държавно), а медицинските сестри и санитарите да са на изчерпване.

Именно този циничен модел в този момент се пробва да разбият сегашните ръководещи в лицето на четирите партии в обединението и здравната каса. Те оферират нов механизъм, по който да стартира дълготрайно разрешаване на казуса със заплащането. Така след приключването на ковид-добавките от последните две години, те ще бъдат превърнати в непрекъснато възнаграждение, а ще има и в допълнение нарастване.

Здравната каса поема уговорката да усили на процедура цената на множеството прехвърляния към болничните заведения и персоналните лекари - тези за първоначални прегледи, пътеките за лекуване в болница, тези за диагностика и за профилирана помощ. Болниците от своя страна, поемат уговорката да вдигнат формалното възнаграждение на медицинския личен състав, вместо да употребяват парите за погашение на задължения, консумативи или други разноски. Лекарите пък поемат ангажимент да управляват потреблението на новите пътеки, тъй че да не се злоупотребява.
Реклама
Въвежда се и ново съответствие сред заплатите в обещано болнично заведение, тъй че да няма фрапантни разминавания сред най-ниските и най-високите заплати.

Всичко това се съдържа в Националния рамков контракт, който следва да се подпише сред здравната каса и Българския лекарски съюз. Цената на всичко за страната ще са 600 млн. лева, с които бюджетът на касата е вдигнат тази година.
Какъв е механизмът
Директното увеличение на цената на прегледите и лекуването в болница ще е приблизително с 25%. В първичната помощ се усилват цените на всички действия в бранша, като се слага акцент върху профилактиката. Най-скъпо платеният от страната обзор при персоналните лекари става профилактичният, който нараства с 39% - от 18 на 25 лева, с цел да бъдат стимулирани персоналните лекари да се грижат превантивно за здравето на своите пациенти, което е приоритет в управническата стратегия на обединението.

Увеличенията варират - от едноцифрени до трицифрени проценти. Прегледът на един диспансеризиран болен да вземем за пример се усилва с 38% или пет лв. и лечебните заведения ще получават 18 лв. за това, до момента в който нарастването при патологичните проучвания е с 216%, само че защото базата е ниска, това на процедура значи, че НЗОК ще заплаща не 9.50, а 30.00 лева за една цитонамазка.
Реклама
Това беше мощно належащо: множеството клинични пътеки не бяха вдигани като стойност от години, а други бяха увеличавани на пожар през годините. Парите в извънболничната помощ пък стояха обидно ниски.

Преди седмица беше подписан и групов трудов контракт, с който формалните минимални заплати в бранша се усилват съвсем двойно - приблизително 2000 за лекарите и 1500 за медицинските сестри (виж карето). Механизъм по какъв начин и по кое време да се случи това за всички работещи ще има и в самия рамков контракт с лекарите, само че концепцията е нарастването на парите от касата да стигне до работещите в бранша.

За да се контролират сегашните разлики сред заплатите в едно лечебно заведение, ще се вкара и съответствие 1 към 20 сред най-ниското и най-високото брутно месечно заплащане на медицинските експерти в лечебните заведения. С поддръжката на лекарския съюз ще се вкарат контроли, по които да се подсигурява, че не се злоупотребява с най-тежките и най-скъпи клинични пътеки.
Откъде идват парите
Годишният бюджет на НЗОК е малко над 6 милиарда лева през 2022 година Това е с към 600 млн. лева повече от предходната година. 2.7 милиарда от него ще отидат в лечебните заведения, което е нарастване със 100 млн. лева Със същата сума - по 100 млн. лева се усилват и парите за първична помощ, профилирана помощ и така нататък
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Свят 3 Градове 1 Войната в Украйна 2 Свят 3 Градове 1 Войната в Украйна 2 Градове Реклама
Срещу това нарастване страната този път желае гаранции, че парите ще стигнат до лекари, санитари и сестри. Тук е моментът да разбираем по какъв начин се образува сега тяхното възнаграждение.

Вероятно всеки в България знае към оповестението на имотните заявления, че има шефове на държавни лечебни заведения, които са милионери, до момента в който сътрудниците им се разписват на фиш за към 1000 лв.. Освен въпроса по какъв начин е допустимо болничното заведение да е докарана до банкрут, а шефът й да получава да вземем за пример 80 хиляди лева месечно, тук стоят и още няколко нерешени с години проблеми.

Първият е, че в клиничните пътеки на никое място няма перо какъв брой тъкмо коства трудът на медиците. Затова той коства колкото пари има здравната каса и колкото мощно е сдружението по съответната компетентност, с цел да си извоюва обичайно възнаграждение. Затова да вземем за пример, има фрапантни разлики сред заплащането на най-острите положения в коремната хирургия и кардиохирургията.

Вторият е, че задълженията единствено на държавните и общински лечебни заведения са към 800 млн. лева, като нормално една четвърт от тях са просрочени. За какво болничното заведение да заплати на първо време и какви заплати на кого да дава се дефинира нормално от шефовете, назначени от страната или от притежателя при частните лечебни заведения. В лечебните заведения има печеливши и непечеливши клиники и отделения, според от броя пациенти и цените на пътеките, и шефовете би трябвало да балансират по този начин, че всички те да бъдат съхранени като структури.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР