Как може да се разпознае опасната политическа лудост? Ако за

...
Как може да се разпознае опасната политическа лудост? Ако за
Коментари Харесай

Докато някой се прави на луд, той може наистина да полудее

Как може да се разпознае рисковата политическа полуда? Ако за някого задоволителни белези не са воденето на нападателна завоевателна война, бомбардирането и сриването със земята на огромни градове, убийството на деца в името на имперски цели, следните думи на явно лудост може би въпреки всичко биха го предиздвикали да се замисли.
Какво сподели Медведев:
" Войната на Русия в Украйна е… свещена борба със сатаната и … Москва може да изпрати всичките си врагове в огнената Геена… Русия би трябвало да спре висшия владетел на пъкъла, без значение какво име употребява той, тъй като неговата цел е гибелта, а нашата цел е животът… Русия е голяма и богата страна. Не са ни нужни непознати територии, имаме от всичко в обилие. Има обаче наша земя, която е свята за нас, на която са живели наши предшественици и на която през днешния ден живеят наши хора. И която няма да дадем на никого. Ние пазиме нашите хора. Борим се за целия наш народ, за своята земя, за своята хилядолетна история…

Сражаваме се против тези, които ни ненавиждат, които не разрешават нашия език, нашите полезности и даже нашата религия, които насаждат ненавист към историята на нашето родно място. Днес част от умиращия свят е против нас… пасмина побъркани нацисти-наркомани, упоени и наплашени от тях хора, лаещи кучета от западния кучкарник…. Те нямат религия и идеали, с изключение на измислените от тях неприлични привички и насажданите от тях стандарти на двусмислие, отричащи морала, даден на естествените хора…И когато прогнилият международен ред рухне, той ще погребе под многотонна купчина от парчета всичките си надменни свещеници, кръвожадни адепти, глумливи прислужници и безсловесни плебеи ".

Тези епични бръщолевици на квартален вманиачен са публично предадени от ТАСС, тъй като са нещо като приветствен адрес от Дмитрий Медведев, държавен глава на Русия от 2008 до 2012 година, отдадени на съветския ден на националното единение. В момента Медведев също заема висок пост и обслужва безрезервно режима на Путин, макар че до момента в който беше президент, се представяше за “либерален реформатор ”.

Ако беше елементарен човек в естествена страна, едно сходно изявление би задействало незабавно санитари с бели престилки, които биха се погрижили нападателната полуда да не се трансформира в обществено злополучие. Уви, светът не разполага с сходни институции и единственият метод (без директен конфликт с лудостта) е тя да бъде укротена посредством подкрепяне на Украйна в справедливата ѝ борба с нея. Слава Богу, българският парламент най-сетне взе решение за цялостно подкрепяне на Украйна и по този метод даде сигнал, че България разпознава рисковата политическа полуда.
Степени на слепотата в България
Защо част от България се оказва сляпа за нея обаче? Слепотата у нас има доста степени. Най-тежката степен се показва от някои сякаш интелигентни политици или интелектуалци, имащи непрестанен достъп до народен (особено радио) ефир, които възприемат бръщолевиците на Путин/Медведев едно към едно - като божествени откровения на истината. Тези наши адепти на московските откровения са по абсурден метод и тръмписти, тъй като се надяват Доналд Тръмп от вътрешната страна да трансформира Запада в една оксидентална, налудничава Русия.

Полуслепите признават, че в съветския проблем става дума за политическа полуда, само че настояват, че тя не е по-различна или рискова от лудостта на другите (Украйна, САЩ) и че ние би трябвало просто да стоим надалеч и от двете. Тук са българските “неутралисти ”, отпред с президента Радев и Българска социалистическа партия, които упорстват хем да заклеймим Путиновата експанзия в Украйна, хем да не дадем и един патрон на украинците (въпреки че им даваме), с цел да не “разпалваме спора ”. Нека да оставим лудият да се налудува, да не го закачаме, с цел да не ни забележи - това е националната мъдрост, на която тяхната позиция се крепи.

Като оставим другите вътрешни несъгласия на позицията, нейният главен недостатък е, че тя вкарва България в щраусова поза - това, че единствено задните елементи стърчат във въздуха, не те прави незабележим за политическите луди. Още повече, че за тях не е толкоз значимо какво правиш, а те защо те мислят. Русия към този момент е оповестила България за зложелател, спряла ѝ е едностранно газа и е неразбираемо за какво български политици на високи постове си затварят очите за тези обстоятелства.
Стратегическа полуда и стратегическа слепота
Хората, навикнали на българската политика, незабавно ще възразят на разбора дотук и ще извърнат внимание на разликата сред това някой да е вманиачен и да се прави на вманиачен. Путиновият режим, те биха твърдели, си е изцяло разумен, само че просто има интерес сега да се прави на вманиачен. В теорията на рационалния избор това е законна тактика във водене на договаряния - в случай че убедиш съперника си, че си подготвен да стигнеш до края, той ще одобри по-големи взаимни отстъпки. Затова и Русия понякога " изпуска " по някое изцяло налудно известие, което е част от общата ѝ тактика на заплашване. На кого окото и ръката му ще трепнат първи - Путин желае да бъде първенец в този покер и към този момент се оправя не неприятно.

По същия метод интелектуалната слепота във връзка с лудостта у нас може да се пояснява не като кусур, а като тактика - вършим се на слепи, с цел да извлечем някои личностни и партийни изгоди. Едни получават опция да се вършат на забавни и разнообразни от мейнстрийма в народен ефир, други - печелят някой различен глас повече (или най-малко по този начин си мислят). Трети пък напряко залагат на възможна съветска окупация и си заработват досие от в този момент.

Проблемът със стратегическата полуда и стратегическата слепота е, че до момента в който някой се прави на вманиачен, той в действителност може да полудее. По същия метод продължителното затваряне на очите и заравянето на главата в пясъка стартират да стават неразличими от същинската слепота.
Лудоста изисква въдворяване. Не може просто да я оставите да се налудува.
В навечерието на Втората международна война Хитлер е изглеждал най-успешният " стратегически вманиачен ", който единствено със опасността от война се е сдобил със Судетите и Австрия. След това със светкавични " специфични интервенции " - светкавична война - е овладял Полша, а след нея и цяла Европа. Но в последна сметка стратегическата полуда се трансформира в безусловно действителна - Германия дава една втора от всички свои жертви в последните 10 месеца на войната, когато не е имало безусловно никакъв разумен смисъл за опозиция и всичко отдавана е било изгубено.

По същия метод Путин и Медведев стартират да се опиват от личните си думи и те не могат да бъдат третирани като елементарни прояви на " стратегическа полуда ". А в случай че това е по този начин, и " стратегическата слепота " на част от българските политици е освен неоправдана, само че е и доста рискова. Лудостта изисква въдворяване. Не може просто да я оставите да се налудува.

Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР