Как може човек в костюм за 27 000 долара да

...
Как може човек в костюм за 27 000 долара да
Коментари Харесай

Часовникът, който счупи интернет

" Как може човек в костюм за 27 000 $ да се задоволи с часовник за 235? " Това пита реклама на компанията Omega през 1975 година През тази година американските и руските астронавти от " Аполо " и " Союз " поставят завършек на галактическата конкуренция, като се срещат в орбита за обща задача. Когато се здрависват със руските си сътрудници, американските астронавти с изненада откриват, че те носят същия модел часовници като тях - Omega Speedmaster Professional. Това надалеч не е инцидентно. Хронографът е именит часовник и съпровожда всяка пилотирана американска задача до Луната от 1969 година насетне, заради което става известен с името Moonwatch.
Реклама на Omega Speedmaster от 1975 година Навремето часовникът е коствал единствено $235 ($1872 днес). Цената на базовия модел през днешния ден е $6500
Повече акуратен измервателен апарат, в сравнение с всекидневен аксесоар, Omega Speedmaster е пуснат за пръв път на пазара през 1957, в началната година на галактическата конкуренция сред Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики, като хронограф за автомобилни състезатели. Днес, 65 години по-късно, той към момента се създава и е един от най-желаните часовници за всеки сериозен колекционер.

Цената на базовия Speedmaster е 6500 $, а уеб сайтът Chrono24 продава винтидж модел с така наречен тропически циферблат (който в миналото е бил черен, само че е избелял от слънцето) за 84 000 $. От тази седмица обаче всеки може да се снабди с именития хронограф единствено против 260 $ в колаборация сред фирмите Omega и Swatch, наречена MoonSwatch. Проектът беше защитаван в дълбока загадка единствено допреди десетина дни , когато вестник New York Times разгласява тийзъри, в които призоваваше " Време е да промените часовника си Swatch " и " Време е да промените часовника си Omega ". В момента, в който беше публично разгласен, MoonSwatch " счупи интернет ", както успешно означиха някои известни уеб сайтове за часовници.
Оригиналният Omega Speedmaster е тестван от NASA в специфична камера при температура от -18º до 93º по Целзий, гравитационно ускоряване от 40g, мокрота до 95%, звук до 130 децибела и трептения до 2000 херца
Подобно на истинския Speedmaster, и MoonSwatch има диаметър на корпуса 42 мм. И въпреки че размерът и дизайнът на новия MoonSwatch са идентични с тези на истинския Speedmaster, корпусът му е направен не от стомана, а от Bioceramic, материал, сходен на по-твърда пластмаса. Също по този начин за разлика от истинския машинален Speedmaster, MoonSwatch е кварцов, с механизъм на швейцарската компания ETA. MoonSwatch има водоустойчивост от едвам 3 атмосфери (или 30 метра), която е най-ниската допустима.
Реклама
MoonSwatch се предлага в 11 дизайна и цвята, въодушевени от всяка от планетите в Слънчевата система. Така да вземем за пример часовникът, въодушевен от Марс, е в алено и бяло, този, въодушевен от Венера - в розово, а този, въодушевен от Земята - в зелено, синьо и кафяво. Моделът " Мисия до Меркурий " е по-консервативен като дизайн, а този от Уран е в цвят, непосредствен до така наречен Tiffany Blue. Всеки MoonSwatch е с каишка от велкро, брандирана с логата на Omega и Swatch. На пръв взор тя наподобява много на ниска цена, само че дизайнът й е в духа на истинския Speedmaster, който е бил прикован с сходна каишка към костюмите на астронавтите.
Композитен облик, който демонстрира всички 11 цвята, в които се предлага новия MoonSwatch
MoonSwatch не е лимитиран часовник, само че стартирането му провокира нервност, сравнима само с появяването на първия iPhone през 2007 година Часове откакто клиентите се снабдиха с първите бройки от него, MoonSwatch доближи " астрономически " цени в eBay, най-високата беше 187 000 $. Причините за този голям интерес са две. Първо, Swatch ограничи броя на часовниците, които можеха да бъдат купени, до два, а след това до един. Второ, часовникът можеше да бъде платен единствено в определени бутици на Swatch по света, които се броят на пръстите на двете ръце.
Оригиналният Omega Speedmaster (вляво) е първият хронограф с тахиметрична канара върху циферблата, която мери скоростта, основана на миналото време или дистанцията, въз основата на непрекъснатата скорост. Новият MoonSwatch (вдясно) има същата функционалност и е съвсем идентично копие на оригинала
MoonSwatch беше пуснат на пазара на 26 март, събота, само че бутиците на Swatch бяха обсадени от нетърпеливи клиенти още предната вечер. Авторът на този текст отиде рано сутринта до единствения бутик на Swatch в Берлин, в който се продава новият часовник, и попадна на 600-метрова опашка от повече от 1500 души, които търпеливо чакаха отварянето на магазина, с цел да се снабдят с новия часовник. Входът на магазина беше охраняван от полиция, която допускаше вътре единствено по двама души.
19-годишният Нунез е първият берлинчанин, сдобил се с новия часовник след 19-часово очакване пред бутика на Swatch Фотограф: Йордан Тодоров
Няколко минути след 10 сутринта от магазина излиза първият клиент в Берлин, сдобил се с по този начин стремежи часовник. 19-годишният Нунез изяснява, че си е донесъл стол, храна и вода и е прекарал цели 19 часа пред магазина дружно с най-хубавия си другар, с цел да е сигурен, че ще е първият човек в Берлин и един от първите в Германия изобщо, добрал се до новия MoonSwatch. Нунез е избрал разновидността, въодушевен от Плутон, който със своя люнет (периферната лицева част на корпуса) в цвят бордо и сив корпус е една от най-сполучливите цветни комбинации в серията.
Реклама
" Знаех, че часовникът ще бъде наличен онлайн в даден миг, само че трябваше да съм измежду първите, които го имат ", споделя Нунез, показвайки гордо часовника.

Колаборациите сред първокласни и стрийт марки надалеч не са нов феномен. Едно от първите такива партньорства беше сред марката за " бърза мода " H&M и Карл Лагерфелд през 2004 година (На 31 март H&M пуска специфичната сбирка на Iris Apfel.) Тази година Balenciaga направи колаборация с Crocs, Miu Miu с New Balance, а Converse с Comme des Garçons. Подобни колаборации, обичайни за света на модата, са необичайност в света на часовниците, който е много по-консервативен. Както отбелязва Vogue, " колаборациите, които са смислени, са тези, които ни изненадват ", и тази сред Omega и Swatch несъмнено е такава. Сайтът Hodinkee, който е една от най-авторитетните медии в света на хорологията, назова новия MoonSwatch " корпоративна синергия от най-голям порядък " и " най-горещия часовник на годината ". Други уеб сайтове за часовници също бяха въодушевени от него.
Бутикът на Swatch в Берлин беше охраняван от полиция в първите часове от продажбата на новия часовник Фотограф: Йордан Тодоров
Колекционерите на часовници, въпреки това, са извънредно поляризирани в мненията си. Според някои Omega обезценява имиджа си, като създава Happy Meal версия на евентуално най-популярния си часовник. Според други това е талантлив ход, който ще сътвори голям брой почитатели измежду по-младото потомство, които не могат да си разрешат истинския Speedmaster през днешния ден, само че ще си го купят при първа опция в бъдеще. Интересното е, че както Omega, по този начин и Swatch са част от корпорацията Swatch Group, в която влизат и други първокласни марки като Glashütte Original, Blancpain и Breguet. Колаборацията сред Swatch и Omega наподобява като печеливш ход и единствено времето ще покаже дали отсега нататък ще забележим и други колаборации сред швейцарската компания с някой от гореизброените марки.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Неща
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР