Как ли заспива и как се буди човек, натоварен с

...
Как ли заспива и как се буди човек, натоварен с
Коментари Харесай

Пламен Георгиев, шеф на антикорупционната комисия, пред „Труд“: Атакуват ни, защото засегнахме интереси за 4 милиарда лева

Как ли заспива и по какъв начин се буди човек, претрупан с публичното очакване да пребори корупцията в България, да направи непочтено забогателите небогати и да възвърне справедливостта? Шефът на новата антикорупционна комисия Пламен Георгиев знае това. Не бави отговора: „ Заспивам бързо, щом срещна леглото, тъй като от рано до късно работя. Сънят ми е спокоен, защото знам, че правя работата, за която съм определен от Народното събрание и давам от себе си оптималното. “

– Г-н Георгиев, Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) натрупа към този момент на практика опит. Този опит увеличи ли оптимизма, с който поехте управлението й, или в противен случай?
– Повиши го, изрично. През януари 2018 година беше признат Закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (ЗПКОНПИ), а през април се образува в цялостен състав определената от Народното събрание комисия (КПКОНПИ), която сплоти 5 антикорупционни структури: Комисията за лишаване на нелегално добито имущество (КОНПИ), Комисията за попречване и определяне на спор на ползи (КПУКИ), Центъра за предварителна защита и противопоставяне на корупцията и проведената престъпност (БОРКОР) и съответните звена от Сметната палата и ДАНС. За 8-те месеца от този момент постигнахме съществени резултати във всички посоки на активността ни.

– Като да вземем за пример.
– По 1-то направление – спора на ползи: взехме 140 решения, установихме 28 случая на спор и наложихме наказания за над 105 000 лева За съпоставяне: предходната година, преди да се влее в новата комисия, КПУКИ е открила 3 случая.

По 2-то направление – нелегално добитото имущество: взети са 189 решения за внасяне в съда на искове за налагане на обезпечителни ограничения – на обща стойност 311 млн. лева! Текат 146 цивилен каузи за лишаване по наши искове – за близо 343 млн. лева Водим 2016 инспекции за едно или повече лица. Има влезнали в действие 21 правосъдни решения в интерес на КПКОНПИ, за 12, 401 млн. лева От основаването на първата комисия през 2006 година до в този момент в интерес на страната е отнето имущество на стойност над 120 млн. лева

По направлението за противопоставяне на корупцията: по сигнали, които отработихме, бяха арестувани кметицата на Младост със 70 000 евро рушвет и 20 души от Държавната организация за българите в чужбина (ДАБЧ). За 3,5 месеца пресякохме скица, работила с години, при която хора – включително и престъпно проявени, нямащи нищо общо с България, са получавали против пари българско поданство и са продължавали след това незаконната си активност в други страни. Те са повреждали репутацията на страната ни. Действахме уверено и в община Септември, и в община Перник, където прокуратурата повдигна обвинявания на някогашни и настоящи кметове за ощетяване на бюджета, длъжностни закононарушения и неизгодни покупко-продажби. По наша разработка прокурор от Софийска градска прокуратура (СГП) беше отхвърлен от служба и упрекнат в закононарушение по работа. Деянието е осъществено, до момента в който е бил административен началник на Районна прокуратура – Кнежа през 2015 година Мога да изброя още случаи. Извършили сме към 1 000 инспекции по данни за корупция, 70 от преписките са изпратени в прокуратурата.

Относно предварителната защита на корупцията: Всеки законопроект, направен от органите на изпълнителната власт, се съгласува с КПКОНПИ за съществуването на корупционен риск. По 62 плана са направени 102 бележки и 127 оферти за по какъв начин да се затворят възможни малки врати за корупцията. Давам образец: предлага се законопроект с необятен марж на санкциите – от 10 до 10 000 лева Това е опция някое длъжностно лице да злоупотреби – да наложи по-ниска санкция, в случай че му се влияе корупционно. Препоръката ни: да се отделят физическите от юридическите лица, да има строги критерии за налагането на санкциите, с цел да не се оставя техният размер на преценката на един служител.

– Експертите от някогашната БОРКОР изготвиха не един отчет с сходни наставления, само че какво от това?
– Техните мнения рядко са намирали сериозен отзив. Сега по новия закон, всеки орган е задължен да отговори на всяка наша рекомендация в период. Да продължим ли по посоки? Следва антикорупционното образование.

– В детските градини? То беше много одумвано.
– То към този момент започва. В Перник с куклен спектакъл беше показано на децата какъв брой е неприятно да не се съблюдават разпоредбите. Гледах го и аз. Вълкът взема решение да строи хотел в гората и дава на лисицата буркан с мед – да го носи на мечока, който да изкорени дърветата. Катеричката обаче предизвестява кучето, което е служител на реда. Накрая лисицата, вълкът и мечокът са вкарани в полицейската кола. А децата раздават фотоси с усмивки на куклите. Най-много получи кучето, тъй като избави гората.

– Много благо.
– И значимо. Антикорупционното образование ще го има и в учебните заведения. Това е дълготраен план, за който може би сме закъснели с 30 година Но по-добре късно, в сравнение с в никакъв случай. Трябва да променим усещанията за корупция у нас. „ Да изберем този, споделят, той ще краде по-малко от оня. “ Що за логичност? Той не би трябвало да краде въобще! Промяната на мисленето е сложна и мудна. Но е наша задача. Както и ръководството на запорираното имущество – 6-та ни активност. Изготвихме указател, в който вписваме запорираното имущество, което ще проучваме и управляваме. Прост образец: Запорираме безценен автомобил. Той след 6-7 година, колкото не престават някои каузи в съда, коства към този момент не 100 000, а под 10 000 лева Като предвидим след разбор поевтиняването му, ще желаяме от съда да бъде продаден и парите да се внесат в специфична сметка в банка. Ако загубим делото, ще ги върнем на индивида, ще му платим и обезщетение. А в случай че спечелим, в бюджета ще влязат 100 000 вместо 10 000 лева Според непознати специалисти, от отнето имущество за 1 млн. евро в бюджета влизат 100 хиляди – 10%. У нас този % е по-висок. Трудно се продава имущество на нарушители, за част от него не може да се намерят купувачи. Процентът ще нарасне още, в случай че управляваме добре запорираното имущество. Когато то е към този момент отнето, ръководството му се поема от Междуведомствения съвет – групов орган, който се състои от заместник-министри. Но те си имат и други грижи. Аз моля към законодателите да помислят не е ли редно ние да управляваме и отнетото имущество до неговата реализация, т.е. до момента в който му се откри собственик. Това за нас ще е спомагателна тежест. Но ще бъде добре за бюджета.

– Ясно, господин Георгиев. Работата не ви плаши. Но признайте си, че има случаи, когато удряте на камък.
– Не един, 100 случая ще ви посоча такива. На каузи, прекъснати от съда, тъй като не сме спазили 1-годишния период за инспекция. Причината е, че чакаме дълго информация от чужбина за офшорни и други компании, а след това ни би трябвало и време да потвърдим, че някое лице е обвързвано с тях. Тези, от които желаеме да лишаваме, не си държат парите в България, а на открито, с цел да прикрият незаконния им генезис. Понякога година не ни стига да намерим доказателства. Има най-малко 20 правосъдни решения, съгласно които не е проблем, че сме закъснели с 2-3 дни или месец. Има 10-годишна правосъдна процедура, съгласно която срокът е инструктивен. Но изненадващо се появиха правосъдни решения, че е преклузивен. Установили сме, че е нелегално имуществото, само че с 3 дни забавяне и съдът взема решение да не бъде отнемано! А самите съдии пишат претекстовете за присъдите с години и нарушават периода за изговаряне по делата.

– Ама не може вие безпределно да проверявате. Лошият образец на съда не е за подражателство.
– Няма безкрайна инспекция! Това е операция, която се популяризира. Ние ревизираме 10-годишен интервал на придобиване на имущество, той се брои от датата на уведомяването ни и не може да се уголемява. И не може ние да сме единственият орган в страната, който да хвърля в коша работата си, тъй като с броени дни я е просрочил!

– Дали ще е по този начин, съдът в този момент взема решение.
– Чакаме тълкувателното решение. Но си даваме сметка, че засегнахме съществени ползи. Олигархични. Лобистки. Финансови. Които стоят и зад политически партии. Засегнахме ползи за 4 милиарда лева! На толкоз възлиза запорираното по наши искове имущество. Това са големи пари! И те не са на елементарни хора. Комисията не е наказателен орган! Ответната реакция не закъсня. Повсеместно стартират офанзиви против нас. Чрез медии и по какъв начин ли не. Но те не ни смущават. Щом се води акция против нас, значи сме си свършили работата… Ще отстояваме правотата си. Аз съм подготвен! Затова съм определен. И като завърши моят мандат, ще си потегли с гордо вдигната глава. Знам, че действаме вярно и в действителност се опитваме да възстановим справедливостта. Който е крал и не може да изясни от кое място има пари – ще му се лишава. Да става каквото ще!

– Не казвайте единствено, че сте безгрешни. Не е ли неточност, че направихте хиляди тв фенове участници в ареста на Иванчева, който продължи 5 часа? Оттогава май понижа публичното утвърждение към вас.
– Какво общо имаме ние с този арест? Да, ние разследвахме случая, разкрихме схемата за взимане на подкупи в кметството. При нас пристигна очевидецът Ваклин, той подаде сигнал, ние подслушвахме и записвахме диалозите, белязахме парите взаимно с прокуратурата. Но нямаме никакво отношение към задържането на кметицата! Ние нямаме право да задържаме – депутатите споделиха, че няма да ни го дадат. Бяхме на местопроизшествието като част от екип под управлението на прокурорите и следователите и само го обезпечавахме – да не се местят предмети, да не влезе някой в колата. Не сме правили оглед. Нищо не сме правили! И тази служителка, за която се сподели, че запушила устата на Иванчева, не е наша! И не й запушваше устата, а постави за момент пред нея ръката си. Но това се приписа на нас. Манипулира се публичното мнение! Твърди се, че запорираме и лишаваме имущество без съд и присъда. Пълна неистина! Ние единствено предлагаме, при неуточнен генезис на повече от 150 000 лева, запор. Съдът в двуинстанционно гражданско правосъдно произвеждане взема решение дали да го наложи. Ако сме сбъркали, лицето може да възрази и съдът да го анулира. И решението за лишаване се взима в триинстанционен спортен развой, в който ние сме по-слабата страна. Тежестта на доказване е върху нас. Пасивното държание на другата страна е задоволително, с цел да не бъде отнето имуществото, в случай че ние не можем да потвърдим, че е нелегално добито.

– Вие нееднократно заявявате, че изпълнявате закона (ЗПКОНПИ) подобен, какъвто е. Но той за броени месеци беше 3 пъти поправян, а и 4-ти закон за изменението му се задава…
– Това са чисто механически ремонти, съгласувани с нас. С тях не се трансформира духът на закона от 2012 година Първата беше промяна на неточност в препратката на една алинея към друга. Втората корекция беше предизвикана от тълкувателното решение на Върховен касационен съд, с което се промени волята на законодателя. Тя е ясна: осъждането на едно лице по наказателно произвеждане не е причина, а оправдаването не е спънка за предявяване на иск за лишаване. А ето, че излиза тълкувателно решение на Върховния касационен съд, в което се споделя: прекратяването на наказателно произвеждане и оправдаването на лицето е спънка! И то безспорна процесуална спънка! Съдът с тълкувателно решение прекатурва закона! Аз сигнализирах премиера и законодателите. И те неотложно внесоха предложение за законови промени. За да се парира това тълкувателно решение на съда, което автоматизирано щеше да приключи 20 каузи за над 22 млн. лева, по които е прекъснато наказателното произвеждане. Делото против Христо Бисеров към този момент е прекъснато, тъй като той е оневинен от наказателния съд. Ние желаеме от него съвсем 2 млн. лева, само че тълкувателното решение, което е наложително за съда, излезе в ден петък и делото му беше прекъснато в понеделник. Има още 19 сходни каузи. Например против кмета и основния проектант на Несебър. И на тях наказателното произвеждане е прекъснато, и за тях ние имаме искове за отнемане… Държавата губи милиони. Връщаме се към обстановката преди 2012 година, когато отнемането на нелегално добито имущество беше обвързано с наказателната присъда. Апропо, съдът ни отхвърли и откриване на банковата загадка на лица с имунитет по отношение на следствия на корупция. Ние чакаме от законодателя смяна и в този случай. Като не можем да забележим банковите сметки, по какъв начин да сме ефикасни?

– Общинските съветници да бъдат извадени от антикорупционния закон, да им отпадне задължението да заявяват пред КПКОНПИ имущество, несъответственост и спор на ползи. Това оферират ГЕРБ и Движение за права и свободи. Вие знаете, че общинарите всеобщо въртят бизнес общините? Липсата на надзор върху тях не е ли индулгенция за корупцията в локалната власт?
– Не. Общинските съветници са към 5 000. КПКОНПИ ще се натовари доста с инспекциите и за тях. Никой не предлага те да не заявяват имуществото си. Предлага се да го заявяват не пред нас, а пред локалните комисии.

– Но там има локални обвързаности…разни.
– Има. Затова ви споделям: ние сме подготвени и имаме потенциал да ревизираме общинските съветници. Ако би трябвало, ще назначим още чиновници. Ще действаме по волята на законодателя.

– А тая воля не ви ли плаши от време на време?
– Не. Тя най-сетне, след 30 година дава опция да се възвърне справедливостта. Да се види кои са нелегално забогатели и парите им да се върнат в страната. Връща се доверието в страната и в нейните институции. С новия закон за 8 месеца има забележим прогрес в битката с корупцията. В бъдеще дали ще е такава волята, не знам. Политиката е нещо нестабилно. Може да се трансформират законите.

– Гражданската конфискация си е същинска национализация. Така известни юристи дефинират политическата воля. Те цитират закон от 1947 година: „ Конфискуването на насъбраните по непростим метод благосъстояния не би трябвало да се свързва с разкриването на осъществено закононарушение. Конфискацията би трябвало да се постанови, стига единствено въз основа на други белези да се одобри, че увеличеното имотно положение на лицето е резултат от непозволена дейност… “. Каква е разликата сред текстовете от наше време и времето, жигосано, като „ комунистическо мракобесие “?
– Разликата е голяма. Навремето конфискацията се е правила от партийния съд. Сега се прави от самостоятелния български съд. Ние не сме откриватели и първопроходци на гражданската конфискация. Има я в Съединени американски щати, Канада, Италия, Словения, Словакия, Англия, Ирландия. А от 2017 година и в Германия.

– КПКОНПИ ще води производства за лишаване на парцели, без да е произнесена присъда или да е повдигнато обвиняване против притежателя, възмущават се юристите.
– Това е смешно. КПКОНПИ не води производството. Тя е искател, равнопоставена страна в правосъден развой. И извинете, само че аз нямам 150 000 лева в парцели, пари и коли, за които не мога да обясня от кое място са, и по тази причина не ми се води дело за лишаване. Ние желаеме ли да има нелегално забогатели у нас, или не? Искаме ли източване на обществени средства? Ако не желаеме, то тогава това е пътят. Някой може да е крал и да не е заловен. Десетки хиляди са, които не са хванати. Е, да, но парите им се виждат. И те не могат да обяснят от кое място ги имат.

– Отнемането може да е и от всеки, без значение дали е имал обществена или незаконна активност, и на всякакво имущество, без да се изследва дали е добито от закононарушение! Какво е това!
– Абсолютна неистина. Ние не лишаваме от елементарния човек, който има 2 жилището или една кола. Отнемаме от две категории лица: такива, на които е повдигнато обвиняване за незаконна активност и такива от висшите етажи на властта – министри, зам.- министри, магистрати, кметове, общински съветници. При втората категория, в случай че установим противоречие сред законните приходи и имуществото над 20 000 лева, започваме инспекция – дали има противоречие повече от 150 000 лева

– А не газите ли презумпцията за непорочност, като главен юридически принцип? Не я ли заменяте с презумпцията, че всеки притежател на нещо е шарлатанин?
– Не. Обратното го настояват едни и същи юристи, които се явяват по наши каузи. И пишат публикации с погрешни изказвания, които издават липса на солидна правна подготовка. Бъркат наказателното гонене с гражданското произвеждане за лишаване. Презумпция за невиновност има единствено в наказателното право, не и в гражданското. Отнемането на имуществото не е наказване. Наказание има единствено в наказателното право. Имуществото се лишава като гражданска глоба тъй като проверяваното лице не може да потвърди произхода на средствата си.

– Корупцията се бори по обвиняване на прокуратурата пред съда, който осъжда потвърдено отговорните и те търпят санкции, показват адвокати. КПКОНПИ не е прокуратура, нито съд, не е даже и полиция, въпреки че привиква на разпит, следи и подслушва. КПКОНПИ е административна конструкция. Дали магистратите не трансферират на вас несвършената си работа, вместо да си я свършат, както би трябвало?
– Не. В наказателното произвеждане не всеки път има опция да се отнеме нелегално имущество. Може да се отнеме имущество, обвързвано с закононарушение. Но има случаи, в които няма по какъв начин да се потвърди директна връзка на закононарушението с благосъстоянието. Разследваме лицето за рушвет от 10 000 лева, а то има къща за 1 милион. Няма по какъв начин да се отнеме с наказателно-правните начини, тя видимо няма връзка с подкупа. Но се лишава, когато проверяваният не може да каже от кое място е взел пари за нея. А може някой въобще да не е махленски в закононарушение, само че да има нелегално имущество. Неговото лишаване не е наказване. Ако вие имате 3 милиона, за 2 от тях разполагате с документи, че са ваш легален приход, ще ви се отнеме 1 милион. В наказателното произвеждане за потвърдено закононарушение наказването е конфискация. Конфискува се да вземем за пример една втора от цялото имущество на наказания без значение дали е със легален генезис, тъй като това е наказване и дали имуществото е законно или не няма значение в наказателното гонене.

– Каква е гаранцията, че посредством вашата комисия властта няма да се саморазправя с политическите си врагове?
– Тя е явна. Всичките ни акции, като се изключи тази против Иванчева, са против кметове и служители, свързани с ръководещите. Властимащите са най-засегнати от нашата комисия. Защото корупцията е обвързвана с властта. Освен това самостоятелният и неутрален съд има последната дума и подсигурява на три инстанции, че всичко, което прави КПКОНПИ, е независимо и без значение. Комисията не лишава имущество, тя просто внася иск в съда и той на три инстанции взема решение дали да отнеме имуществото или не. Съдът дава позволение за потребление на специфични разследващи средства и откриване на банкова загадка, той управлява решенията на комисията за спор на ползи и наложените санкции при открити пропуски при обявление. Комисията не може да направи нищо без решение на съда.

Нашият посетител
Пламен Георгиев е роден през 1976 година в София. Завършил е право в СУ “Св. Кл. Охридски ” (1998). В кариерата е израснал от следовател до областен и градски прокурор на София, началник на екип във Върховната касационна прокуратура, зам.-шеф на спецпрокуратурата и зам.–министър на правораздаването (1998-2013). Оглавява Комисията за лишаване на нелегално добито имущество (КОНПИ) през 2013 година, а 5 години по-късно е определен от Народното събрание за ръководител на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ) с шестгодишен мандат.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР