Как изглежда това лято почивката на българското Черноморие без руските

...
Как изглежда това лято почивката на българското Черноморие без руските
Коментари Харесай

Българското Черноморие: Когато руснаците ги няма

Как наподобява това лято почивката на българското Черноморие без съветските туристи

Жега, пясък, море - и доста руснаци. Доскоро това беше есенцията на българското Черноморие. Руснаци имат хиляди парцели тук. Но тази година ги няма. Три задгранични издания разказват усещания от Черноморието, предава

Почивка на българското Черноморие: няколко немскоезични медии по традиция създават тематиката и това лято. В изявленията обаче има и нови акценти: украинците и изчезналите съветски туристи по Черноморието. Репортажът на швейцарската обществено-правна медия SRF е озаглавен "По българското черноморско крайбрежие липсват руснаците ". "Горещина, пясък и море - и руснаци. Доскоро това беше есенцията на българското черноморско крайбрежие. Руснаци и рускини имат хиляди и хиляди жилища там. Но сега те не желаят, не могат или нямат право да дойдат в България. А за българските общини това е неприятно ", споделя в репортажа авторката Сара Новотни.

Днес всичко е друго

В немския "Зюддойче Цайтунг " обширният репортаж на Вин Шумахер стартира с тематиката за украинците по българското Черноморие. Виктория Кръстева, която дава отговор за четири по-обикновени хотела в покрайнините на "Златни пясъци ", споделя пред репортера, че сега настанява туристи основно от Румъния и България, до момента в който през март е била стопанка на близо 180 украинци. "Сега украинките не знаят къде да отидат. Имам да вземем за пример една майка с малко дете с детски паралич. Някои са добре образовани - психоложки, адвокатки. А в този момент работят в кухнята ", споделя Кръстева.

Една от тези добре образовани украинки е Свитлана Конопльова, която си е намерила работа като пианистка в хотел в "Албена ". В родния си Николаев тя била заместник-директорка на висше учебно заведение за просвета и музика, а в този момент живее в периферията на "Албена " и се пробва да прави предходната си работа онлайн.

По-нататък създателят Вин Шумахер показва в резюме българския черноморски курорт - "популярно място за отмора преди войната и преди пандемията, където през лятото се срещаха туристи от България, Русия, Украйна, Румъния, Германия и други страни от Източна и Западна Европа ". Шумахер споделя по какъв начин през 1969 година "със социалистически напор " са били построени първите девет огромни хотела. "Днес хотелите в "Албена " не наподобяват толкоз потискащо, колкото туристическите спални "Слънчев бряг " и "Златни пясъци "; с доза положително предпочитание можем да ги опишем като кубистични тълкования на скрити в джунглата храмове на маите ", закачливо споделя репортерът. И прибавя, че "Златни пясъци " притеглят най-много парти-туристи, до момента в който в "Албена " почиват повече фамилии и търсещи успокоение пенсионери. Авторът хвали чудесния албенски плаж, рационалните цени и огромното предложение, с помощта на което хората не чакат на опашки за атракциите или заведенията за хранене.

"Обаждат ми се да ме питат дали чуваме бомбите "

"Това лято обаче всеобщите туристи ги няма ", написа още създателят. Според него до края на юли 40% от туристите в "Албена " са били локални хора, 30% румънци, а 6 на 100 от други източноевропейски страни. Само 12% са идвали от немскоезични страни, като преди пандемията броят им е бил два пъти по-висок. Едва 20 от общо 33 хотела в "Албена " работят, освен това не с цялостен потенциал, четем още в репортажа, който ни среща и с варненската екскурзоводка Вяра Миткова. "Обаждат ми се от Германия да ме питат дали чуваме бомбите, които падат в Одеса ", споделя Миткова. "Някои май си мислят, че имаме директна граница с Украйна и тук е военна зона ", споделя екскурзоводката пред "Зюддойче Цайтунг ". Миткова изяснява, че през 2019 година е работила при цялостна натовареност, до момента в който сега има напълно малко групи. Но още по-лошо било ситуацията на екскурзоводите с съветски език, прибавя тя, а създателят на публикацията споделя:

Тази години отпаднаха освен полетите от Русия, само че и редица директни полети от други страни до Варна и Бургас. Въпреки това обособени съветски туристи съумяват да дойдат през Турция. Тук почиват и значително руснаци, които живеят в България, Германия или Израел. България се счита за най-дружелюбната към руснаците страна в Европейски Съюз. Вече от няколко генерации насам доста съветски туристи търсят лятна почивка по българското Черноморие.

"Благодарна съм на хората, които ни одобриха "

Украинката Даря Зайцева (името е променено) също е избягала от Николаев в България. Като университетска преподавателка по немски език тя бързо си намерила работа в туристическото настаняване в "Албена ". Пред репортера на "Зюддойче Цайтунг " тя изяснява, че приказва и съветски език, само че не ѝ се постанова безусловно да работи с съветски туристи, тъй като шефката ѝ демонстрира схващане и я щади. Даря разказва един от споровете сред Русия и Украйна по този начин: "Руснаците настояват, че нас ни били потискали и принуждавали да приказваме украински. Но никой не ни е забранявал да приказваме съветски. Всичко това е толкоз неуместно, тъй като нашите нации са свързани свойски ". Обширният репортаж в немското издание приключва с проектите на украинката за бъдещето: "Тук ние сме посетители. Благодарна съм на хората, които ни одобриха. Но имам вяра в бъдещето на моята страна ", споделя Зайцева.

За българското Черноморие става дума и в туристически репортаж на немската обществено-правна телевизия WDR. Под заглавие "Тайнствената България - отмора край Черно море " репортерката Тамина Калерт споделя, че България е доста повече от плажовете на "Златни пясъци " и "Слънчев бряг ". Има и друга туристическа България, прибавя тя и споделя за живописния Несебър, за красивите скали на Калиакра, за естествения резерват към устието на Камчия, за двореца в Балчик и за античното злато, изложено в Археологическия музей във Варна.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР