Как хората в Кашмир реагираха на присъдата на затвора на Имран Хан, забраната на политиката

...
Шринагар, управляван от Индия Кашмир – Арестът и лишаването от
Коментари Харесай

Шринагар, управляван от Индия Кашмир – Арестът и лишаването от свобода на бившия пакистански премиер Имран Хан през случай на корупция разгневи мнозина в управлявания от Индия Кашмир.

70-годишният Гулам Мохамад каза пред Al Jazeera, че е в недоверие да види обрата на събитията в страна, която претендира за целия Кашмир и подкрепя борбата за самоопределение от страна на Индия.

Жител на района Хаба Кадал в Сринагар, Мохамад каза, че за втори път през последната година се чувства измъчен, след като е видял любимия си лидер да бъде „малтретиран“, което според него „Хан не заслужава ”.

„Не мога да намеря думи. Не знам какво да кажа повече“, каза той, седнал в малката си стая на втория етаж на къщата си и гледайки актуализациите от Пакистан на мобилния си телефон.

Този път обаче Мохамед беше психически готов да види действието срещу Хан, без да застраши здравето му. Миналата година не беше така.

Вечерта на 10 април 2022 г., скоро след като Хан беше отстранен от поста министър-председател, след като загуби вота на недоверие в парламента, Мохамед се оплака от болки в гърдите и беше откаран по спешност в болница, където лекарите каза, че е получил „лек инфаркт“ поради стрес.

„Много се разстроих, когато чух, че Хан е бил отстранен от поста“, каза Мохамад пред Al Jazeera.

Гневът заради репресиите на Кан

Хан, който беше министър-председател между 2018 г. и 2022 г., беше обвинен в близо 150 случая след отстраняването си, включително корупция и „тероризъм“. Обвиненията дойдоха, след като той обвини за отстраняването си мощното „истаблишмънт“ на страната – евфемизъм за могъщата армия, която също се занимава с политика.

Най-накрая, след поредица от съдебни явявания и кратък арест през май, съд в столицата Исламабад в събота осъди легендата на крикета, превърнал се в политик, на три години затвор по дело, свързано с не - декларация за подаръци, които е получил от чужди лидери и правителства, когато е бил премиер.


Във вторник избирателната комисия на Пакистан го лиши от политиката за пет години поради присъдата му. Хан отрече всички обвинения.

Пакистанската партия Tahreek-e-Insaf (PTI) на Хан казва, че близо 10 000 нейни лидери и поддръжници също са били арестувани при репресиите на правителството от май, докато десетки висши лидери на PTI са напуснали партията, както се съобщава под натиска на военните.

Мохамад, който казва, че е запален политически наблюдател, каза пред Al Jazeera, че подходът на Хан към Индия по въпроса за Кашмир е най-впечатляващото нещо за него.

„Вярвам, че ако Хан продължи да бъде министър-председател и Моди [министър-председателят на Индия] щеше да прояви известна гъвкавост, разрешаването на проблема с Кашмир можеше да бъде възможно“, каза той.

INTERACTIVE_IMRAN_KHAN_ARRESTED_AUG6_2023-1691311733

Мохамед не е единственият, който мисли по този начин в управлявания от Индия Кашмир, където пропакистанските настроения са широко разпространени. Десетилетен бунт срещу Ню Делхи има за цел или да се слее с мюсюлманското мнозинство Пакистан, или да създаде независима държава.

Много жители на Кашмир помнят първото обръщение на Хан като министър-председател през 2018 г., когато той призова Индия „да направи една крачка напред, ние [Пакистан] ще направим две“ за разрешаване на спора.

Призивът беше добре приет в управлявания от Индия Кашмир и много жители видяха рядък проблясък на надежда.

Месеци по-късно ново и безпрецедентно нещастие сполетя региона. На 5 август 2019 г. правителството на индийския премиер Нарендра Моди едностранно отмени специалния статут на региона, гарантиран от конституцията на Индия, и постави единствения регион в страната с мюсюлманско мнозинство под пряк федерален контрол.

Този ход принуди Пакистан, воден от правителството на Хан, да понижи дипломатическите и търговски връзки с Индия, които все още не са възстановени.

Междувременно поредица от закони и политики, наложени от Ню Делхи за по-нататъшно затягане на контрола върху управлявания от Индия Кашмир, влошиха вече напрегнатите отношения между двете южноазиатски ядрени сили.

Но мнозина в региона все още вярват, че Хан е бил най-добрият им залог в преговорите с Индия за намиране на решение на кризата в Кашмир.

В интервю през юни тази година с Атлантическия съвет, виден базиран в Съединените щати мозъчен тръст, Хан каза, че въпреки хода на Индия от 2019 г., тогавашното правителство на Пакистан, ръководено от него, работи за „мир предложение с Индия“, което би накарало Ню Делхи да обяви „някаква пътна карта“ за проблема с Кашмир и можеше също да доведе до посещение на Моди в Пакистан.

„[Там] трябваше да има quid pro quo. Индия трябваше да даде някои отстъпки, да даде някаква пътна карта за Кашмир, а аз щях да приемам премиера [Нарендра] Моди в Пакистан. Но така и не се материализира. Така че никога не е стигало по-далеч от това. Така беше“, каза Хан.


„Моите мисли за Пакистан се промениха“

Хималайската територия на Кашмир е обект на ожесточен спор между Индия с преобладаващо хиндуизъм и предимно мюсюлмански Пакистан от 1947 г. насам, когато границите на двете страни бяха начертани по религиозни линии от напускащите британски колониални владетели.

Оттогава двете страни са водили две от своите пълномащабни войни за Кашмир. Десетки хиляди хора бяха убити от началото на въоръжен бунт срещу индийското управление през 1989 г.

Ню Делхи обвинява Исламабад, че подкрепя бунтовниците с оръжие, пари и обучение. Исламабад отрича обвиненията, заявявайки, че предоставя само дипломатическа подкрепа на бунтовническото движение.

Но репресиите срещу Хан и неговата партия разгневиха много кашмирци.

„Изумен съм да видя това лице на Пакистан. Никога не съм очаквал, че армията му може да бъде толкова брутална срещу собствения си народ. Мислите ми за Пакистан напълно се промениха, след като видях какво се случи с Имран Хан и неговата група“, каза Ирфан, 27-годишен магазинер от района Раджбаг в Сринагар.

Военните на Пакистан организираха няколко преврата и пряко управляваха страната повече от три десетилетия. Много наблюдатели я наричат ​​най-мощната институция в Пакистан, която дори е подкрепила Хан по време на възхода му на власт.

Но отношенията се влошиха, когато Хан беше на власт, което доведе до евентуалното му сваляне.

Ирфан каза за него Пакистан е „най-корумпираната страна, където армията държи крайната власт“.

„В наши дни не можете да скриете нещата. Със социалните медии научавате за всичко. Начинът, по който полицията арестува и унижава жени и медиите са с намордник, се чувства като в Кашмир“, каза той.


Издигането на слава на Кан в Кашмир до голяма степен се дължи на представянето му като борец срещу корупцията.

„Какво направиха Наваз Шариф или [Асиф Али] Зардари за нас през всичките тези години, освен че напълниха собствените си хазни и живеят луксозно в европейските страни? Всички те са куп корумпирани хора, които плячкосваха Пакистан през всичките тези години“, каза пред Al Jazeera Имран Хюсеин, собственик на бизнес за занаяти в Кашмир.

Наваз Шариф, три пъти министър-председател на Пакистан, беше осъден по обвинения в корупция. Той избяга в Лондон, където в момента е в изгнание, докато неговият брат, премиерът в оставка Шехбаз Шариф, се опитва да премахне правните и политическите пречки за завръщането му в страната преди националните избори.

Зардари, бившият президент на Пакистан и ръководител на Пакистанската народна партия (PPP), си спечели прозвището г-н Десет процента след обвинения в корупция, когато съпругата му, покойната Беназир Бхуто, беше министър-председател.

През 2017 г. Върховният съд на Пакистан уволни Наваз Шариф от кабинета на министър-председателя след спора с Panama Papers. По подобен начин през 2020 г. Зардари беше обвинен в дело за пране на пари, година след като беше арестуван за кратко в отделно дело за пране.

И Шариф, и Зардари бяха в съюз в отиващото си правителство на Шехбаз Шариф, чийто мандат ще приключи в сряда след разпускането на Народното събрание.

„Как така тези семейства, които до вчера бяха най-корумпираните, отново управляваха страната?“ попита Тарик Джелани, жител на Райнавари в Сринагар.

Джилани, студент по политически науки, вярва, че Кан е имал потенциала да бъде световен лидер.

„Вижте речта му в ООН [Обединените нации] относно Кашмир след премахването на член 370. Вижте уважението, което получаваше, когато посещаваше други страни“, каза той.

Но Хан не е първият пакистански лидер, спечелил широка популярност в Кашмир.

През 60-те години на миналия век военният лидер фелдмаршал Аюб Хан стана популярен в региона, след като стартира операция Гибралтар, тайна операция на пакистанската армия в управлявания от Индия Кашмир, за да предизвика масово въстание срещу Индия.

По подобен начин, речта на основателя на PPP и бившия министър-председател на Пакистан Зулфикар Али Бхуто за „воденето на 1000 години война“ с Индия през 1965 г. го превърна в незабавен хит в оспорвания хималайски регион.

Военните владетели генерал Мохамед Зия Ул Хак и Первез Мушараф също придобиха популярност сред кашмирците поради това, което жителите смятаха за техния твърд подход по въпроса за Кашмир.

Въпреки това нито един съвременен пакистански политик не се сравнява с популярността на Хан в региона.

INTERACTIVE_IMRAN_KHAN_ARRESTED_AUGUST7_2023

Кашмирската позиция на Хан е по-сложна: Експерти

Но експертите настояват за повишено внимание при честването на стойката на Хан в Кашмир.

Кашмирският политически анализатор и учен Шейх Шоукат Хюсеин каза пред Ал Джазира, че въпреки че кашмирците се чувстват негативно към Пакистан и неговата армия след затварянето на Хан, държавната политика на Пакистан за Кашмир е важна в дългосрочен план, а не одобрението или неприязънта на отделния човек.

„Политическата и икономическа стабилност на Пакистан винаги е била фактор за ориентиране на политиката на Кашмир. Но в крайна сметка тук (Кашмир) преобладава наративът на пакистанската държава“, каза Хюсеин.

Цитирайки пример, Хюсеин каза, че управляваният от Индия Кашмир е станал свидетел на широко недоволство след обесването на Зулфикар Али Бхуто през 1979 г., но в рамките на едно десетилетие, през 1988 г., кашмирците също скърбят за смъртта на генерал Зия ул Хак – който е наредил обесването на Бхуто – при въздушна катастрофа.

„Така че кашмирците може да се чувстват негативно относно свалянето на Имран Хан, но в крайна сметка това зависи от това как новата власт ще управлява страната и ще преработи своята политика за Кашмир“, каза Хюсеин пред Ал Джазира.

Хамид Мир, виден пакистански журналист, каза, че ако Хан се смята за най-популярния лидер в Кашмир, той трябва да обясни защо неговото правителство подписа споразумение за прекратяване на огъня с Индия след 5 август 2019 г.

„Мисля, че мълчанието му беше като предателство към кашмирци. Много пакистанци го наричаха Кашмир „фарош [продавач]“, каза Мир пред Al Jazeera, добавяйки, че много пакистански лидери са загубили власт и популярност в Пакистан, когато са се опитали да направят компромис с Индия по въпроса за Кашмир.

Аджай Бисария, индийски върховен комисар в Пакистан от 2017 г. до 2020 г., каза, че въпреки че вярва, че Хан е „искрен политик“, той е имал „незрял екип“, за да се справи с проблема с Кашмир с Индия.< /p>

„Той [Хан] наистина започна с желание за по-добри отношения с Индия, но поради неговия неопитен и незрял екип много неща се объркаха, особено неговата странна, негъвкава и недипломатична позиция, че може Не преговаряйте с Индия, освен ако член 370 не бъде възстановен“, каза Бисария пред Al Jazeera.

Абдул Басит, бивш пакистански върховен комисар в Индия, каза, че двойната политика, възприета от Хан и пакистанската армия след 5 август 2019 г., „разкрива противоречивата позиция на Пакистан по отношение на Кашмир“.

„[Те] казват едно, а правят друго. Ето защо Пакистан не успя да получи международна подкрепа за Кашмир, след като Индия отмени специалния статут на Кашмир“, каза той пред Al Jazeera.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР