Как хомеопатите отговориха на БАН? Изключително засиленият интерес на хората

...
Как хомеопатите отговориха на БАН? Изключително засиленият интерес на хората
Коментари Харесай

Как хомеопатите отговориха на БАН?

Как хомеопатите дадоха отговор на Българска академия на науките? Изключително засиленият интерес на хората към лекуване посредством хомеопатия е причина за периодическите офанзиви против практикуването й - коментарът направи доктор Дора Пачова, лекар-хомеопат с над 25-годишна процедура и ръководител на Асоциацията на лекарите хомеопати в България.
 
Тя отговори на настояванията, отправени от авторитетни представители на Българска академия на науките, за възбрана на преподаването на хомеопатията в медицинските университети у нас. Д-р Пачова уточни, че има научни доказателства за резултата от хомеопатията и че в случай че българските лекари не учат опциите й, това ще лиши българското население от един инструмент за лекуване.
 

Според доктор Дора Пачова писмото на учените от Българска академия на науките е част от акция против хомеопатията , проведена от група хора с основно име " Скептиците ". Причината - ползата на пациентите към този способ на лекуване. " Това не се харесва на избрани среди и надлежно би трябвало да бъде спряно ", твърди тя.  
 
В отговор на изказванието на учените от Българска академия на науките, че няма съществени доказателства за резултата от хомеопатията, доктор Пачова уточни, че излизат от ден на ден проучвания, които потвърждават подобен резултат.
 

" Примерно клинични изследвания, които демонстрират, че един отит в детска възраст може да бъде еднообразно добре оздравял с хомеопатични медикаменти или с антибиотик. И този резултат е статистически доказуем и няма общо с плацебото. Едно дете го боли ухото, вие не можете да му внушавате, че ухото не го боли ", разяснява тя.
 
Към момента хомеопатията се учи по желание в специалностите медицина и фармация , с малко встъпление в същността на метода, изясни доктор Пачова. Според нея това би трябвало да се разшири, тъй като може да бъде единствено от изгода за лекарите.
 

" Ако това не се преподава, в случай че българските лекари не са осведомени с метода, ние лишаваме популацията от един инструмент. Лишаваме популацията от това способени лекари да могат да предписват хомеопатичните медикаменти ", изясни доктор Пачова.
 
Според Закона за здравето хомеопатията може да се практикува от всеки човек, приключил медицина или дентална медицина. Кабинетите по хомеопатия подлежат на регистрация и надзор от съответните органи, а хомеопатичните медикаменти се записват като лекарствени средства и дават отговор на условията за документиране на всички събития и реакции, както обичайните медикаменти.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР