Как древният Пловдив пречи на модерния Първите българи във Филипопол

...
Как древният Пловдив пречи на модерния Първите българи във Филипопол
Коментари Харесай

ДРАМА НА 18 ВЕКА! Откриха дете със стрела в гърдите СНИМКИ

Как античният Пловдив пречи на модерния Първите българи във Филипопол живеели в землянки Гигантска римска арка изникна до Тунела СНИМКИ

Археологическият екип, който копае в частния парцел преди Тунела се натъкна на невиждана антична драма от времената на Готското настъпление. Екипът е разкрил три човешки скелета. Те са на пода на римска къща.

Двата са на двама възрастни човеци. Третият е на едно дете сред 4 и 6 години. " В гърдите на детето бе открит връх на страла ", изясни ръководителят на разкопките археолог  Елена Божинова.

Тя датира от средата на 3-и век от новата епоха. Точното тогава градът е погубен от готите. Според създателя на " Залез и крах на Римската империя " Едуард Гибън, във Филиполол умират над 100 хиляди души.

Другите скелети са на 17-годишен субект и на по-възрастен човек.

Драмата е още по-ужасяваща, когато се осъзнае, че тримата са носели в себе си куп бронзови монети. Единият скелет е държал бронзова статуетка на Афродита със златна торква /гривна на врата/. Това евентуално е било домашното им провидение. Сигурно тримата са бягали от нашествениците, взели са всичките си пари и статуетката. Така ги е застигнала гибелта, допускат археолозите.

Над тях е рухнал запаленият дом. Днес археологическият екип разчистваше пластът от пепел, насъбран в този частен римски дом. Стаята, където са открити скелетите е с размери 16 кв. м.

Трите тела са изследвани и признати от антрополог. В момента са прибрани на предпазване. Не се възнамерява да им се вършат някакви генетични проучвания, тъй като те са доста скъпи.

Марица.бг напомня, че преди десетина дни на същия обект бе открита голяма антична арка, чиито основи бяха необятни 3,6 метра. /Марица.бг
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР