Как държавните енергийни дружества се справят с финансите си отново

...
Коментари Харесай

Седмични новини за енергетика: Защо ТЕЦ "Марица-изток 2" изпадна във финансов колапс; Какво стои зад печалбата на НЕК;

Как държавните енергийни сдружения се оправят с финансите си още веднъж е на дневен ред. След като цените на електрическата енергия за бизнеса частично се укротиха в този момент пристигна ред на финансовите доклади на фирмите да диктуват дневния ред в новините от сектора.

Безпрецедентните месеци на пандемия и промишлен спад директно рефлектираха върху приходите на бранша. Но кой се оправи и кой не съумя? Отговорът идва от класацията на, която демонстрира, че турбуленциите към ковид през 2020 година са блъснали мощно енергийния бранш. Това " изяде " приходите на огромна част от фирмите - приблизително с по 11% за тези в топ 25 на бранша, или общо 1.6 милиарда лева по-малко.

Въпреки че положението на държавните енергийни сдружения става все по-тежко решения за промени липсват, а проблемите се вземат решение на парче. Ситуацията е такава освен за м.г., само че и за първите шест месеца на актуалната година - сдружения като Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " и " Мини Марица-изток " не престават да затъват, до момента в който НЕК съумява да излезе на облага, само че единствено тока от ВЕЦ-овете.

И по-конкретно - държавната въглищна централа Така загубата на Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " към този момент надвишава общите й доходи. Което значи, че разноските са двойно повече от постъпленията. Според междинния финансов доклад към 30 юни 2021 година централата е на минус с нови 247.2 млн. лева при " едвам " 115 млн. лева загуба за същия интервал на 2020 година На този декор постъпленията й понижават със 17% до 192.2 млн. лева доходи.
Фотограф: Живко Ангелов
Макар и не в такива мащаби обстановката е зле и при " Мини Марица-изток ". Държавните мини не могат да излязат от порочния кръг на загубите даже след усвоеното финансиране в размер на 55 млн. лева, което Българският енергиен холдинг реши да даде в края на 2020 година, само че действително се отразява в междинния доклад за полугодието на 2021 година

От него излиза наяве, че, като за сегашния интервал даже има леко повишен рандеман на въглища. Общият размер на пасивите (текущи и нетекущи) пораства до 344.6 млн. лева при 329.8 млн. лева за полугодието на 2020 година, което не е по никакъв начин обнадеждаващо.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР