Как държавите се снабдяват с оръжия на враговете си и

...
Как държавите се снабдяват с оръжия на враговете си и
Коментари Харесай

Защо СССР се сдобива с американския изтребител F-5 във Виетнам

Как страните се доставят с оръжия на враговете си и ги употребяват вкъщи?

По време на войната във Виетнам руското държавно управление съумява да се снабди с американски изтребител F-5.

Първоначално той е покорен през 1975 година от северновиетнамските сили от военната база Биен Хоа, където е ситуирана 522-ра изтребителна ескадрила на военновъздушните сили. След това един от най-прочутите изтребители по това време е трансфериран в Съветския съюз, дружно с други военни машини, като част от военното съдействие за по този начин наречената „оценка“.
Какво вършат с него руските управляващи?
 Alan Band/Fox Photos/Getty Images;’ Свободни източници

Самолетът F-5 е оригиналност на оръжейния пазар и една от най-доминиращите „птици“ в небето по това време.

Съветските ръководители вземат решение да проведат редица проби, с цел да видят по какъв начин МиГ-21 (най-новият им изтребител по това време) ще се конкурира с американския аероплан във въздушен пердах. За тяхна изненада F-5 печели всеки симулиран въздушен пердах и е признат от инженерите за по-добър от МиГ-21.

Така че, с цел да си върнат преимуществото в небето, руските инженери употребяват всички събрани данни за създаването на идната серия изтребители – МиГ-23.

„Пленяването на вражеското въоръжение и процесът на оценка са част от военното софтуерно разузнаване. То се организира от всяка страна в света, когато търси нови технологии, типове оръжия и изключително деликатно се вглежда дали в продукта има нови научни открития“, споделя Леонид Ивашов, генерал-полковник в оставка и лекар на историческите науки.
Кога други страни са пленявали непознати оръжия?
 МиГ-25

МиГ-25Сергей Скринников/Sputnik

Подобен случай се случва със руския водач Виктор Беленко, който през 1976 година дезертира на Запад с чисто нов изтребител МиГ-25.

„Човекът взема решение да избяга от страната и да се приземи в Япония на чисто нов изтребител МиГ-25. След като американците получават самолета, те го разглобяват, с цел да тестват металните му сплави, [да разберат]как самолетът съумява да стане най-бързият и най-маневреният изтребител в света по това време“, показва специалистът.

Според него сходни неща са се случили и при влизането на армиите в Германия през 1945 година. След Втората международна война съдружниците вземат от страната технологиите на първата в света балистична ракета FAU-2, схемите на най-съвременните танкови брони и мотори и технологиите за нуклеарни бомби.

„Веднъж се срещнах с един пенсиониран началник на Централно разузнавателно управление на САЩ и той ми сподели, че американците завиждали на компютрите, които Съветският съюз употребявал на космодрума „Байконур“ през 60-те и 70-те години на предишния век. Тяхното разузнаване е положило доста старания, с цел да се снабди с тези технологии преди време, само че той не сподели дали са съумели в това“, отбелязва Ивашов.
Какви оръжия желаят да получат военните през днешния ден?


„Охотник“Sputnik

В началото на 2010 година Русия желае да се снабди с технологии за безпилотни летателни апарати и купува разнообразни типове дронове от Израел. По-късно тези технологии са внедрени в актуалните безпилотни летателни апарати „Охотник“ и „Орион“. А точно технологиите за безпилотни летателни апарати са тези, които Русия търси и през днешния ден.

„Американците, от своя страна, желаят да схванат нашите технологии за хиперзвукови ракети и средствата за радиоелектронна война. Казано по-просто, по какъв начин към момента съумяваме да „заслепим“ техните компютри и навигационни системи по време на конфликтите в Сирия“, прибавя Ивашов.  

създател: НИКОЛАЙ ЛИТОВКИН

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР