Как да засеем и отглеждаме цвекло – червеното цвекло е

...
Как да засеем и отглеждаме цвекло – червеното цвекло е
Коментари Харесай

Как да засеем и отглеждаме цвекло в нашата градина

Как да засеем и отглеждаме цвекло – аленото цвекло е обичаен зарзават за българските градинари. В източна Европа е доста употребен за изработката на борш. От цвекло се прави и мая – една същински добра и потребна напитка. Здравословните изгоди на цвеклото са доста и неоспорими. Цвеклото и неговите листа се употребяват в традиционната медицина за лекуване на разнообразни болести. Древните римляни го употребяват против температура и запек. Добре е да се знае, че листата на цвеклото имат огромен процент оксалати, които вземат участие в образуването на  камъни в бъбреците . Нека в този момент да забележим по какъв начин да отглеждаме цвекло в градината по подобаващ метод:

Подготовка на почвата и сеитба – по какъв начин да засеем и отглеждаме цвекло

За сеитба на цвекло би трябвало да изберете добре осветени места, при помрачаване образува високи върхове и дребни, безвкусни кореноплодни зеленчуци. Индикатор като киселинността е сериозен: цвеклото се нуждае от неутрална почва (рН 6-7), даже леко повишение на киселинността забавя образуването на кореноплодни култури, цвеклото постоянно се разболява при такива условия. А алкалните почви предизвикат изгниване, тъй че те също са нежелателни.

Можете да определите киселинността на почвата даже без лабораторни проучвания. Вижте какви бурени доминират в определения регион. Хвощ, див киселец и живовляк предизвестяват за нараснала киселинност. Появата на върховете на цвеклото също може да служи като ориентир: на кисела почва листата стават червени; със слаба киселинност върху тях се появяват червени линии. В неутрална почва растението нормално има червени дръжки и зелена листа. Ето по този начин би трябвало да наподобява:

Добра процедура е въвеждането на дървесна пепел при сеитбата на цвекло. Пепелта освен понижава равнището на киселинност, само че и обогатява почвата с потребни детайли. Органичните торове за предпочитане се ползват под предходни култури. Не прекалявайте с минералните добавки, защото цвеклото интензивно натрупва нитрати. Оптимално е да подготвите място за засаждане на цвекло през есента, да го изкопаете и да го наторите, в случай че е належащо, с угнил оборски тор, угнил компост или птичи тор.

Семената на цвеклото покълват при температура на почвата от +10…+12°C, а разсадът устоя на дребни краткотрайни слани . Но студоустойчивостта на другите сортове не е идентична и това би трябвало да се има поради: при студоустойчивите сортове понижаването на температурата може да предизвика образуването на цветни стъбла.

Как да съхраним цвеклото за зимата – потребни препоръки

Сейте цвеклото на стадии. За прясна лятна приложимост ранозреещите сортове се засяват към началото на Май. Ако изберете студоустойчиви сортове, тогава културите могат да се засеят, когато температурата на почвата на дълбочина 10 см доближи +5 … + 6 ° С – нормално през Март. Сортовете, предопределени за зимата, би трябвало да се засяват след средата на Май.

Можете да засеете както сухи семена, по този начин и накиснати във вода. Накиснатите семена ще поникнат по-бързо. Имайте поради, че покълналите семена могат да се засяват единствено във влажна почва, в противоположен случай кълновете ще умрат. По принцип цвеклото изисква доста влага, с цел да покълне, защото семената им са много плътни и набъбват дълго време.

Оптималната дълбочина на сеитба е 2 см за тежки почви и до 4 см за леки почви. Разстоянието сред семената е 2-3 см, сред редовете – 20-30 см. За предпочитане е да отглеждате цвеклото на върха на редовете (например поставени до доматите или пипера). Така растенията получават повече светлина, а кореноплодите имат повече място за развиване.

Грижи за цвеклото – по какъв начин да засеем и отглеждаме цвекло

Обикновено от всяко семе на цвекло израстват няколко издънки, тъй че незабавно след появяването на леторастите те се разреждат. В началото не би трябвало да сте изключително ревностни, тъй като обособените издънки могат да загинат или да се развият едва – те се отстраняват по-късно. Месец по-късно те още веднъж се разреждат, оставяйки към 6-7 см сред растенията. Ако това не е задоволително, от време на време в края на лятото насажденията се разреждат в допълнение, с цел да могат кореноплодите да порастват, без да си пречат взаимно.

През първия месец и половина, до момента в който цвеклото пораства доста постепенно, то би трябвало да се плеви и разрохква, като по този начин не се разрешава образуването на почвена кора. Поливането и торенето се правят при нужда. По принцип след второто прореждане посевите от цвекло нормално не основават доста проблеми.

Подходящи сортове цвекло

Когато избирате семена, имайте поради, че цвеклото се разграничава във връзка с зреенето (ранно, приблизително и късно узряване), формата на кореновата просвета (кръгла, плоско-кръглена, цилиндрична), както и по студоустойчивост, резистентност на формиране на дръжки (цъфтеж), валидност за дълготрайно предпазване (запазване на качеството). Ако не желаете да се занимавате с отнемащо времето изтъняване на разсада, изберете сортове и хибриди с един кълн.

Сред известните и одобрени сортове са следните:

Бордо

Бордо е обичаен, необятно публикуван средноранен салатен вид (115 дни от покълване до прибиране на реколтата). Има заоблени корени с тегло от 200 до 500 г с натоварен пурпурен цвят. Добре се резервира през зимата.

Египетско цвекло

Този вид цвекло е средносезонен вид (110-128 дни) за есенно-зимно потребление и предпазване. Кореноплодите са плоски, с розово-червена пулпа, с тегло от 300 до 500 година

Цилиндрично салатно цвекло

Цилиндричното салатно цвекло е средноранен вид, отглеждан за ранно произвеждане и употребен за преправка. Сортът е индивидуален, с цилиндричен кореноплод с тегло 200-500 година Вегетационният интервал продължава към 60 дни. Трябва да знаем, че младите листа на този вид може да се ядат безпроблемно.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР