Как да засадим луковици на лалета и съвети за траен

...
Как да засадим луковици на лалета и съвети за траен
Коментари Харесай

Как да засадим луковици на лалета и съвети за траен цъфтеж

Как да засадим луковици на лалета и препоръки за дълготраен разцвет. Ако в миналото има растение, което въплъщава възприятието на вяра, това е лалето. Като фенове на историята сме очаровани от това по какъв начин се разпростира холандската фикс идея по лалетата през седемнадесети век. А също по този начин и от обстоятелството, че това е първият цикъл на взрив и спад, записан в действително време. Лалетата се търгували като стока, до момента в който цените им скочили до небето, само че балонът се спукал.

Като градинари считаме, че засаждането на луковици на лалета е най-хубавият знак за вяра за вегетационния сезон през идната година. Помислете за това по следния метод – заравяте нещо в земята и не виждате никакъв резултат до шест месеца. След това идва пролетта и вие сте възнаградени със зашеметяваща приказност от цветя в топли цветове и радостни комбинации.

Ако не сте осведомени с развъждането на лалета или желаете да опресните знанията си за тези красиви цветя, прочетете това управление за развъждане на тези зашеметяващи пролетни цветове във вашата градина.

Колко видa лалета има по света – по какъв начин да засадим луковици на лалета?

Според Keukenhof Tulip Garden (най-голямата изложбена градина с лалета в света), има 15 групи лалета с хиляди разнообразни разновидности. Ето кои са 15-те групи като типове:

  1. Greigii
  2. Fosteriana
  3. Darwin Hybrid
  4. Triumph
  5. Viridiflora
  6. Kaufmanniana
  7. Rembrandt
  8. Fringed
  9. Parrot
  10. Lily-flowered
  11. Single early
  12. Single late
  13. Double early
  14. Double early
  15. Botanical

Кога е най-хубавото време за засаждане на лалета?

Винаги би трябвало да засаждате луковици на лалета през есента, като започнете от края на септември та чак до декември, в случай че земята ви не е замръзнала. В идеалния случай би трябвало да оставите вашите луковици в земята към 6-8 седмици преди първото заледяване на почвата.

Това време дава на луковиците задоволително време да открият захранващи корени, преди да изпаднат в латентно положение през зимата. С помощта на тези първи корени, луковицата ще остане хидратирана и закотвена през зимните месеци. Ако почвата към луковиците е прекомерно топла, те ще стартират да поникват прибързано и пролетният разцвет може да бъде злепоставен. По-добре е да засадите прекомерно късно, в сравнение с да засадите прекомерно рано!

Забравих да засадя лалетата си! Какво би трябвало да направя?

Дишайте, към момента можете да засадите луковиците на лалетата си до Коледа, в случай че почвата ви е задоволително мека, с цел да я копаете. Повечето пролетни луковици се нуждаят от най-малко 10 седмици ниски температури, с цел да може растението да приключи цялостен цикъл на разцвет напролет. Просто се уверете, че сте мулчирали добре луковиците си, с цел да им дадете късмет да развият захранващи корени, в случай че температурата падне.

Колко луковици на лалета би трябвало да засадим?

Това зависи от типа, който търсите. Лично ние избираме по-компактен тип, а не разпилян. В предходни години, сме засаждали лалетата много плътно. Но напролет когато започнаха да цъфтят, осъзнахме, че сме ги засадили прекомерно надалеч едно от друго, с цел да ни хареса.

Някои снабдители ще изчислят вместо вас и ще опаковат луковиците по съответния метод. Тези смеси от луковици са предопределени да покрият един квадратен метър, като се употребяват към 60 луковици (50 луковици на лалета плюс 10 луковици на съсънки). Това е доста великодушен модел на засаждане, само че ще има доста по-силно образно влияние от разпръснатите цветове.

Друг вид е да продължите да добавяте луковици на разнообразни типове лалета всяка година, вместо да засадите всичките по едно и също време. Избирате нови сортове луковици и последователно разширявате площта си с лалета всяка есен.

Колко надълбоко да засадим лалетата?

Засадете лалетата три пъти по-дълбоко, в сравнение с са високи. Така че, в случай че луковицата на вашето лале е висока 5 см (от върха до корена), изкопайте дупка от 15 см и пуснете луковицата в нея с върха нагоре. След това повторете с останалите луковици. Целта на заравянето на луковиците на такава дълбочина не е безусловно да се изолират от студа, а да се предпазят от температурни съмнения.

Ако ви е мъчно да прецените дали копаете на вярната дълбочина, вземете линийка с която да измерите. Ако засаждате доста разпръснати луковици, можете да употребявате инструмент за засаждане на луковици. Това улеснява китките ви в копаенето в уплътнена почва. Един съвет обаче е да се уверите, че водата не се събира на дъното на дупката, когато употребявате този инструмент.

Не е належащо да наторявате лалетата, без значение какви доброжелателни търговци може да се опитат да ви продадат. Луковицата на лалето съдържа всичко в сърцевината си, с цел да създаде съвършен разцвет. Наторяването на лалета постоянно води до дълги стъбла (и в случай че желаете това, просто вземете по-високи сортове).

Къде да засадим лалетата – по какъв начин да засадим луковици на лалета?

Всичко което ви би трябвало е добре дренираща почва . Наистина е значимо да засадите луковици в почва, която се отцежда бързо след дъжд. Ако водата образува локви, които не се оттичат с часове, откакто дъждът спре, това място ще остане прекомерно влажно, с цел да процъфтяват луковиците. Те освен няма да цъфтят, само че и луковицата ще се разцепи заради доста влага. След като това се случи, луковицата няма да има задоволително сила, с цел да създаде разцвет.

Ако почвата ви не се дренира и нямате различен избор на място, можете да опитате да измененията почвата с кори, компост , добре изгнила листна мухъл и даже поръска с пясък, с цел да насърчите дренажа. Обработете добре почвата, с цел да изместите всички бучки и да улесните захранващите корени да обхванат по-дълбоко.

Що се отнася до съществуването на слънчева светлина, пролетните луковици се оправят добре на цялостно слънце (при изискване, че не оставяте почвата да изсъхне) или на шарена сянка. Ако имате сенчесто място, което желаете да покриете с луковици (да речем под дърво или по сенчеста алея), изберете групата типове лалета, които са доста адаптивни и издръжливи.

Едно потребно предписание, което би трябвало да запомните, е, че лалетата със северно ревю ще цъфтят по-късно от лалетата с южно ревю. Така че, в случай че търсите хубав резултат, можете да засадите вашите късни пролетни лалета на повече слънце, а вашите среднопролетни лалета на сянка. По този метод може да получите късмет интервалите на разцвет да се припокрият най-малко отчасти.

Как да увеличим оптимално времето за разцвет на лалетата?

Най-добрият метод да удължите времето на разцвет на лалетата е да смесите луковици с друго време на разцвет. Докато засаждате, просто изсипете всички луковици в кофа или количка, разбъркайте ги и започнете да играете на „ лотария за луковици “, като изберете идната, която да засадите на инцидентен принцип от купчината.

В противоположен случай няма магическа запарка, която да усили оптимално времето за разцвет. Лалетата остават в разцвет толкоз дълго, колкото луковицата има силата да го поддържа, а за множеството лалета това значи най-вече няколко седмици. Това не е нещо, което можем да направляваме като градинари. Не можем да направляваме и времето, различен значим фактор за продължителността на цъфтежа.

Това, което обаче можем да направляваме, е грижата за луковиците. Уверете се, че луковиците се поливат вярно по време на суха есен. Това подсигурява, че те израстват с задоволително мощни корени, с цел да поддържат луковицата задоволително хидратирана и издръжлива за дълготрайно време на разцвет.

По същият метод, като се уверим, че откакто цъфтежът изчезне, оставяме листата толкоз дълго, колкото е належащо, с цел да почине назад по натурален път. Това подсигурява, че луковицата съхранява задоволително сила посредством фотосинтеза, с цел да подхрани цъфтежа през идната година.

Засаждането на лалета е упражнение за забавено задоволство. Но щом пристигна пролетта, ще се радвате, че сте положили старания през есента!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР