Как да третираме ябълките през пролетта – за да получим

...
Как да третираме ябълките през пролетта – за да получим
Коментари Харесай

Как да третираме ябълките през пролетта против болести и вредители

Как да третираме ябълките напролет – с цел да получим богата годишна продукция от вкусни ябълки, постоянно е належащо ябълковите овошки да бъдат защитени от разнообразни заболявания и нездравословни инсекти. През пролетта ябълковите дървета са доста уязвими.

Градинарите с огромен опит основават система за обработка, с която е допустимо изцяло да се запазят всички плодове. За задачата е належащо да се приготви ябълковото дърво, като се отстранен всички клони и сектори от кората, които са инфектирани. Тези рани, които остават на дървото по-късно, би трябвало да бъдат лекувани. За лекуването се употребява разтвор на меден сулфат (син камък) , след което се нанася пласт овощарска замазка. След това повърхността на ствола се третира с овощарска вар , като това е превантивна мярка против зараза от нездравословни инсекти. Едва по-късно може да стартира пръскането на ябълковото дърво.

За отбраната на едно ябълково дърво, не е задоволително едно отнасяне. Затова, опитните градинари правят процедурата 3 пъти:

  • преди набъбването на пъпките;
  • до момента в който пъпките набъбват;
  • откакто растението прецъфти;

Първото отнасяне се прави през март – по какъв начин да третираме ябълките напролет

По това време пъпките още не са почнали да набъбват, а въздухът на открито стартира да се затопля до най-малко +5 градуса. Когато растението цъфти, не би трябвало да се прави отнасяне, тъй като ще отровим пчелите и те няма да опрашват цветовете. Обработката на ябълковите овошки е най-ефективна от обяд до вечерта, като се заобикалят дъждовните дни. 

ЕЛ. ПРЪСКАЧКА “2 В 1 ” GARDENIA 16L

Предпочитан и потвърден от градинарите препарат за пролетното напръскване на ябълковите дървета е веществото меден сулфат “син камък ” . Използването на меден сулфат разрешава да се отървете от монилиоза (гниене на плодовете), филостикоза , къдравост и други болести. Но в това време синият камък има един  минус – високата киселинност. Въпреки това, когато се смеси с алкално вещество, киселинността понижава.

За пролетното напръскване на ябълките има и други подобаващи решения:

  1. Бордолезор разтвор – състои се от негасена вар и меден сулфат (син камък). При първото пролетно отнасяне се употребява по-наситен разтвор, като за изработката му се разтварят в 10 литра вода 450 гр. негасена вар и 300 гр. меден сулфат. За идващите третирания се употребява по-малко кондензиран разтвор, като в 10 литра вода се разтворят 150 гр. вар и 100 гр. меден сулфат.
  2. Бургундска примес – състои се от калцинирана сода и наследник камък в съответствие 1:1. След това 100-150 гр. от получената примес се разтварят в 10 литра вода. Полученият разтвор е по-малко ефикасен от предходния, само че след използването му върху повърхността на листата не остават следи.
  3. Разтвор със сапун за пране – в някои случаи за обработка се употребява примес, състояща се от кофа с вода, 150 гр. сапун за пране и 20 грама меден сулфат. Тази примес може да аргументи минимум щета на растението, само че е и много по-неефективна.

Карбамид и стоманен сулфат (зелен камък)

Железният сулфат (зелен камък) освен дейно унищожава разнообразни вредители и доста заболявания, само че и подхранва растението с желязо. Недостатъкът му е, че може да се следи неприятна годишна продукция или недоразвити плодове. Целесъобразно за обработка е да се употребява разтвор най-много от 3-5 %, само че в случай че се употребява по-наситена примес, тогава върху ябълковите дървета се следи изгаряне.

Ябълковите дръвчета се третират с карбамид напролет, с цел да се унищожат листни въшки, гъсеници на листни червеи и други дребни нездравословни инсекти, както и ларвите, заложени от тях. Първото напръскване напролет се прави със примес, състояща се от кофа вода, 0,5 кг карбамид и малко стоманен сулфат. След 7 дни се третира с по-малко кондензиран разтвор.

Колоидна сяра за отнасяне на ябълки – по какъв начин да третираме ябълките напролет

Разтворът, подготвен от колоидна сяра, е много ефикасен в битката против струпясването, както и против брашнестата мана. От 30 до 80 грама от веществото би трябвало да се разтворят в кофа с вода. За да се сътвори постоянна суспензия, в получения разтвор би трябвало да се прибавят няколко капки веро. За да се отървете от гъбични болести и акари, се употребява варово-сярна запарка. За да я приготвите, смесете 0,4 кг сяра на прахуляк, 0,6 кг гасена вар и 2 литра вода. Тази примес би трябвало да се свари за 20 минути.

За да предпазим ябълките от окапване от дървото, би трябвало постоянна битка против вредителите, които нарушават цялостта на кората на плодовете. Колоидната сяра е неповторим артикул, на процедура безопасен за хората (с изключение на директно въздействие) и пагубен за голям брой заболявания и вредители, заради което се ползва всеобщо в овощната градина и лозята.

Съвременни препарати за нездравословни инсекти и заболявания

 Ако предпочитате модерни препарати, предопределени за битка с разнообразни нездравословни инсекти и заболявания, които могат да навредят на ябълковите дървета, тогава би трябвало да отидете в профилираните магазини и агро аптеките. Там ще откриете огромно многообразие от артикули. Някои от тях имат релативно стеснен фокус, до момента в който други имат сложно влияние. За да отбраните ябълковите дървета и да получите богата годишна продукция, овощарите може да употребяват единствено такива средства или да ги употребяват в композиция с горните. Не е допустимо да се опишат всички такива препарати, защото описът им се актуализира непрекъснато. Най-популярни измежду овощарите са следните: 
  • Акарзин . Такова лекарство е доста дейно в битката против разнообразни нездравословни инсекти, като има много необятен резултат. Този препарат работи задушаващо върху насекомите и техните яйца. Хубавото е, че е нетоксичен за хората и топлокръвните животни.
  • Бермектин . Това лекарство съчетава свойствата на инсектицид и акарицид. Този препарат може да остави изгаряния по листата и е рисков за пчелите . Затова би трябвало да се употребява единствено за първото пролетно отнасяне и единствено преди набъбването на пъпките.
  • Натуралис . Това е биологичен препарат, който съдържа живи спори на хищната гъба Боверия Бассияна. Действа контактно и е праволинеен против всички неприятели с почвен цикъл. Между 24 и 36 часа след отнасяне спорите се задействат и стартират да се развиват в телата на другите инсекти – трипсове, акари и други, тъй като гъбите са хищници и търсят с какво да се хранят. Безопасен е за пчели. Прилага се при атмосферна мокрота над 60% и температура сред 18-29С.
  • Имидан 50 ВГ . След напръскване на растението, нездравословните инсекти ще умрат единствено след няколко часа и всичко това, тъй като това лекарство е органофосфорен инсектицид. Има 28 дни карантинен период при ябълките. Пръска се срещу ябълков плодов червей, източен плодов червей, листозавивачки, листни бълхи. Нормата е по 150г/дка.
  • Топаз и Скор . Използвайте тези препарати преди и след разцвет на ябълката. Никога не се пръска по време на разцвет! Тези препарати ще спомогнат да се отървете от гъбични болести (брашнеста мана, изгниване, наслойка и т.н.).

В някои случаи потреблението на химикали за отнасяне на ябълкови дървета е просто належащо, в противоположен случай градинарят може да остане без годишна продукция. Но се старайте да употребявате единствено биологични и натурални способи и препарати. По този метод ще предпазите потребните микроорганизми и няма да убиете потребните инсекти, които ви оказват помощ в овощната градина!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР