Как да сложим ламинат на пода – монтирането на ламинат

...
Как да сложим ламинат на пода – монтирането на ламинат
Коментари Харесай

Как да сложим ламинат на пода сами – стъпки и съвети

Как да сложим ламинат на пода – монтирането на ламинат (ламиниран паркет) е много елементарно и откакто го извършите един път, ще се чудите за какво хората заплащат на професионални монтажници да го създадат. При ламинатът няма фугиращи смеси, хоросани, лепила, които би трябвало да се поставят, до момента в който работим. Той просто се прикрепя един към различен. Монтажът на ламинат наподобява на сглобяването на огромен пъзел и не би трябвало да лишава повече от един ден за съвсем всяка стая.

Нека в този момент да разгледаме другите стадии, през които би трябвало да минем, за това по какъв начин да сложим ламинат на пода :

Подгответе основата

Преди да започнете самото монтиране на ламината , би трябвало да премахнете всички предмети и мебели от помещението. Почистете добре с прахосмукачка целия под. За вярното монтиране, подът или остарялата настилка би трябвало да е равна, гладка и чиста. Ламинираните подови настилки нормално могат да се инсталират сполучливо върху остарели подови настилки, при изискване че повърхността е равна и гладка, а не мека или неравна.

Самата поставка за ламинат нормално е задоволителна като основа за ламинираните дъски . Ако повърхността на пода има повреди или неравности, може да се наложи да ги премахнете и да сложите твърда поставка от тъничък шперплат, преди да поставите дунапреновите листове и да монтирате ламинирания паркет .

Тествайте оформлението на настилката

Изпробвайте монтажа на няколко ламинирани дъски , с цел да видите по какъв начин ще се разположат в стаята. За стая с дребен и междинен размер е най-лесно да употребявате самата настилка, вместо да мерите и изчислявате. Подредете дъските една до друга през цялата стая, без да заключвате ламинираните дъски дружно. Това би основало заключване, което е мъчно да се върне обратно и може да повреди ръбовете. След като усетите цялостното оформление, издърпайте дъските и ги подредете в близката зона.

Инсталирайте подложката или пароизолацията

Производителите на настилки постоянно предлагат да се постави поставка преди полагане на ламината . Този тъничък, компактен пласт от пяна, оказва помощ да се всмуква звукът, обезпечава топлинна преграда, улеснява ходенето по ламината и оказва помощ на подовата настилка да преодолее дребни пропуски и неравности в подлежащия под.

Освен това, в случай че слагате подови настилки върху бетонна плоча или друга податлива на влага повърхнина, производителят на подови настилки може да предложи инсталиране на някакъв тип преграда против влага или пара, с цел да защищити подовата настилка от влага. Някои типове подложки са проектирани да служат като преграда против влага.

Разточете листовете поставка и свържете краищата дружно, тъй че да се допират, само че да не се припокриват. Закрепете ги един за различен, както предлага производителят. Някои подложки се доставят с лепилни ръбове, които се употребяват за свързване на частите. Подрежете подложката, тъй че да приляга към стените и трудностите благодарение на нож.

Започнете първия ред от ламината

Подрежете издадените ръбове (не каналите) на дъските, които ще се инсталират до първата стена. Често това е задоволително елементарно да се направи с изострен нож или можете да употребявате настолен трион или циркуляр. Започнете да полагате първия ред на най-дългата стена, с подрязаните ръбове на дъските до стената.

Поставете цяла ламинирана дъска до стената, отдалечавайки я на такова разстояние, което е дал производителя, като се уверите, че ръбът на канала е извърнат на открито. Може да подпъхнете дребни късчета от ламината или картон сред ламината и стената, с цел да не се измести тази празнота.

Продължете с прибавянето на нови дъски, до момента в който не достигнете до края на другата стена. Заключете другите части ламинат благодарение на чук, а може и с ръце (работи като клик система). Крайните фуги би трябвало да са плътни, без пролуки. Някои производители оферират потупване на дъските с гумен чук, с цел да се затворят крайните фуги.

Завършете първия ред

След като стигнете до края на стената, последната дъска евентуално ще бъде прекомерно дълга. Измерете нужната дължина и нарежете дъската на тази дължина с циркуляр или прободен трион. Запазете отрязаното парче – то ще оформи първата дъска от втория ред, започвайки от дясната страна на стаята. Поставете отрязано парче в първия ред подова настилка.

Планирайте идващите редове

Придвижвайки се отдясно наляво, последното парче във всеки ред постоянно ще бъде отрязано, като отрязаното парче отляво се измества надолу, с цел да стартира идващия ред от подовата настилка. Редовете от ламинирани дъски би трябвало да имат шахматен тип. В противоположен случай би било грозно, само че и би нарушило структурната непоклатимост на подовата настилка.

Най-добре е да ползвате отрязани части с дължина не по-малка от 40 см. Ако установите, че първият ви ред ви остава с доста късо изрязано парче в левия край, най-добре е да преконфигурирате реда, тъй че да стартира с частична дъска в десния край. Това ще подсигурява, че изрязаната дъска вляво е с допустима дължина.

Продължете да полагате още редове

Инсталирайте идващите редове от ламината , като употребявате сходна, само че малко по-различна техника от тази за първия ред. За тези редове задръжте всяко парче под ъгъл от 45 градуса и вкарайте дългия борд на езика в жлеба на дъските в предходния ред. След което спуснете парчето до пода, с цел да заключите частите ламинат .

Инсталирайте последния ред

Освен в случай че нямате огромен шанс, ще би трябвало да разрежете последния ред ламинирани дъски , с цел да завършите монтажа на подовата настилка в стаята. Маркирайте дъските в този финален ред за разсичане, като се уверите, че имате празно пространство сред подовата настилка и стената. Разрежете последния ред дъски благодарение на циркуляр или трион.

Инсталирайте последния ред от нарязаните дъски, като употребявате същата техника за монтиране. Това може да е малко комплицирано, защото работите компактно до стената. Но даже и в тесни пространства, отново би трябвало да имате задоволително място, с цел да наклоните дъската нагоре и да я поставите в заключващо състояние.

Завършете инсталацията, като премахнете всички непотребни детайли, след което слагате всички первази по периметъра на стаята. Празното пространство сред ламината и стените би трябвало да бъде напълно прикрито от поставените первази.

Съвети за рязане на ламиниран паркет

Не се тормозете прекалено много за техниката си на рязане на ламинираните дъски . Те са доста тънки, със вътрешност от влакнести плочи, които се режат доста елементарно. Изрязаните ръбове ще бъдат скрити, когато се инсталират первазите, тъй че съвършените сечения не са от значително значение.

Настолните триони постоянно вършат най-хубавите сечения, само че можете да употребявате и циркуляр, прободен трион или даже ръчен трион. Циркулярните триони и прободните триони от време на време натрошават горната страна на детайла За да сведете до най-малко натрошаването на повърхността на подовата настилка, изрежете от задната страна на дъската. С това приключваме по тематиката по какъв начин да сложим ламинат на пода .

Ламинатът с изключение на за пода, е доста подобаващ и за стените. Ако се питате по какъв начин да залепим ламинат на стената , можем да ви отговорим по този начин – можете да монтирате ламинат на стена с винтове на авансово сложени специфични ламаринки. А някои модели ламинат може да се лепят със силикон. Разгледайте фотосите и вижте образно какъв брой добре се получава:


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР