Как да се справите със състоянието без помощта на лекар

...
Как да се справите със състоянието без помощта на лекар
Коментари Харесай

Какво е „фуния на изтощението“ и 4 признака, че сте в нея

Как да се справите със положението без помощта на доктор и още веднъж да започнете да се радвате, да се смеете и да се наслаждавате на живота, а освен да работи.

Погледнете графика а си, какви задания са записани там за деня, седмицата или месеца? Работни срещи, значими диалози, сключване на контракти... Има ли проекти за отмора измежду тях? В днешно време излъчванията с вести, обществените мрежи и рекламите предизвикват хората да вървят напред, да реализират, надминават и да бъдат най-хубавата версия на себе си. Но в това безпределно обмисляне никой не си предписва време.
Забравяме най-важното – защо живеем? Целта ни е освен да работим, да работим и отново да работим. Човек се нуждае от наслада, задоволство от това, което прави, резултатът от неговата активност.

За да постигнете нещо, би трябвало да попълните изгубената мощ. Този детайл обаче е включен в планирането с редки изключения. Бързаме към задачите си и не виждаме нищо, не чуваме никого. А едно пътешестване измежду природата може да ни обезпечи доста сила.

Какво е фуния на привършване?
Това положение има три стадия. В взаимозависимост от тяхната тежест или ще можете да се справите сами, или ще имате потребност от помощта на доктор.

Първият стадий е елементарен
Започвате да се отказвате от почивката в името на работата. Мислите, че в този момент ще работите крепко, а по-късно можете да отидете на кино, тъй като киното в действителност не е толкоз значимо, колкото попълването на тримесечния доклад или осъществяването на незабавна поръчка от шефа. В проектите ви няма време за отмора. Отлагате го за по-късно, когато постигнете избрана цел.

На този стадий, в случай че сте съумели да я откриете в себе си, е елементарно да излезете от фунията на изтощението - просто си починете. Няма значение дали ще поспите, ще се срещнете с другари или отидете на мини-пътуване за уикенда. Основното е да не се занимавате с директни работни отговорности или още по-добре - даже да не мислите за тях.

Вторият стадий е приблизително елементарен
Ставате раздразнени, в случай че би трябвало да отделите време от работа. Отказвате другарство и всевъзможен тип отдих. Имате фантазии за работата (това не се отнася за случаите, когато преди малко сте я сменили). Работещите от разстояние и самонаетите елементарно доближават междинния стадий. Тъй като не им се постанова да излизат от у дома, работата последователно стартира да гълтам цялото им свободно време. Релаксацията изисква най-малко минимална промяна на ситуацията.
В това положение към момента сте в положение да измененията нещо сами. Но това е по-трудно да се направи; ще би трябвало да се насилите да излезете на публично място и да си починете.

Третият стадий е сложен
Радостта изчезва от живота ви. Спирате да се смеете на комедии и вицове. Появяват се главоболие, интензивен пулс без забележима причина и болки в гърба. Когато отидете на доктор, може да не намерите никакво пояснение за признаците си, съгласно резултатите от теста сте здрав човек.

От първите прояви на " фунията на безсилие " до тежкия етап са нужни към шест месеца. Това положение към този момент изисква сложна терапия. Психолог и невролог могат да оказват помощ.
Ако попаднете във фунията на изтощението, резултатът може да бъде обостряне на хронични болести, намален имунитет и меланхолия.

Как да разпознаем „ фунията на изтощението “?
Проверете графика си, сложете в него и време за отмора.
Помислете за последния път, когато сте почивали, срещали сте се с другари или сте се разхождали в парка.
Помислете какъв брой време е минало, откогато сте се радвали на нещо или сте се смели на нещо.
Страдате ли от главоболие или болки в гърба без забележима причина? Ако да, има причина за паника.

Ако работата ви включва умствена работа, физическата работа може да ви помогне да излезете от фунията на изтощението. Например, работа в градината. Можете да плевите, да косите тревата, да засадите нещо. Това ще разтовари нервната ви система. Но всичко би трябвало да се прави с мярка и да не работите до цялостно физическо безсилие.

Можете да компенсирате положението, като вършите домашна работа. Просто би трябвало да вършиме всичко с ръцете си, а не благодарение на оборудването: измийте чиниите, изперете, избършете пода.
Но въпреки всичко ще бъде по-добре, в случай че отидете на разходка, погледате патиците в езерото или на екскурзия.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР