Как да се отървем от попово прасе в градината? Поповото

...
Как да се отървем от попово прасе в градината? Поповото
Коментари Харесай

Как да се отървем от попово прасе в градината с различни методи

Как да се отървем от попово прасе в градината? Поповото прасе ( Gryllotalpa gryllotalpa ) принадлежи към фамилията на едри ровещи инсекти от разред Правокрили ( Orthoptera ), наброяващи повече от 110 типа. Този противник е прочут и под името конощип , като е доста постоянно срещан в нашите зеленчукови градини.

Какво е попово прасе? Насекомото живее най-вече подземен, като излиза на повърхността единствено през нощта. Зимува на дълбочина два или повече метра или в топли компостни купища. Вредителят се храни освен с кореноплодни култури и земни червеи – заплахата му е, че е всеяден. Жертвите на поповото прасе, с изключение на цвекло , моркови и картофи , могат да бъдат краставици , лук , маруля , зеле , ягоди , царевица , ечемик , овес , ръж , бобови растения , пъпеши и цветя .

Как да се оправим с поповото прасе в градината по разнообразни способи

Можете да разберете, че поповите свине живеят във вашата градина от дребни хълмове от изключително завършени бучки почва по повърхността на градината, които са изключително забележими след дъжд. Най-голяма интензивност на тези инсекти се следи през април и май, когато поповите свине изпълзяват от към този момент затоплената земя. Точно по това време би трябвало да изкопаете плитки дупки в региона и да ги напълните с нарязана плява или свеж оборски тор. Вредителите ще отидат там с цел да снесат своите яйца. След 3-4 седмици би трябвало да изгорите клопките!

За да унищожите това рисково насекомо, би трябвало да намерите всички гнезда на поповото прасе. Тъй като гнездата не са ситуирани доста надълбоко, те могат да бъдат открити при копаене. Гнездата се изкопават деликатно, слагат се в кофа и по-късно се унищожават.

Как да махнем белокрилката с домакински препарат и още нещо

Има и различен метод да се отървете от попово прасе. Веднага откакто намерите гнездото, напълнете го със сапунена вода, тъй че да запълните всички проходи, изкопани от насекомото. И ларвите, и женската ще умрат от сапунения разтвор, в случай че тя е в един от каналите. Ако тя не е там, бъдете подготвени за това, че след известно време на същото място женската още веднъж ще направи гнездо и ще снесе яйцата си в него.

Сапуненият разтвор се подготвя по следния метод: 10 г настърган сапун и 50 г прахуляк за пране се разтварят в кофа с вода. Вместо сапунен разтвор за запълване на каналите можете да употребявате вода с растително масло – една супена лъжица олио или зехтин се разбърква в 4 литра вода.

Ако сте видяли попови свине в градината към края на вегетационния сезон, изчакайте до есента. При температура на почвата минимум 8 ºC изкопайте ями с дълбочина 50-60 см, сложете найлон в дупките и ги запълнете с оборски тор, който е почнал да гние. Може да сложите от горната страна някакъв спонтанен похлупак. Веднага откакто настъпят постоянните студове, извадете оборския тор от дупките дружно с поповите свине, които са се скрили в топлия заслон за зимата, и го разпръснете из цялата градина. Поповите свине ще умрат от заледяване, тъй като към този момент при температура под +5 ºC стават неактивни. Или ги давате на кокошките, те сигурно ще им се зарадват!

Други подобаващи средства и препарати срещу попово прасе

Борбата с поповото прасе в градината се организира и с пестициди, само че тези токсини срещу попово прасе се употребяват единствено в краен случай, когато другите способи за битка са били неефективни. Има няколко ефикасни средства срещу попови свине:

  • Talpa Raus e органически и изцяло безвреден артикул, който прогонва полските мишки , къртиците , сляпото куче и поповото прасе надалеч от градината.
  • Медветокс е неповторимо гранулирано лекарство, което има атрактивен усет за инсекти и гибелен резултат. За да почине поповото прасе е задоволително да изяде единствено една гранула;
  • Боверин е биологично лекарство, което предизвиква съдбовно заболяване при поповото прасе. Предимството на Боверин е, че е безопасен за топлокръвни животни и потребни инсекти. Препаратът е подобаващ и срещу трипс и белокрилка .
  • Белем 0,8 МГ (Belem 0.8 MG) гранилите се слагат покрай каналите в доза 1200 г/дка. Освен против попово прасе, този инсектицид е много ефикасен и против телен червей !
  • Beниш ( Aгpимeтaл БГ). Oщe eдин тип eфиĸacнa гpaнyлиpaнa пpимaмĸa. Изпoлзвa ce в oвoщни и зeлeнчyĸoви гpaдини, пpи зeмeдeлcĸи нacaждeния, в opaнжepии и paзcaдници. Πoлaгa ce пpи зacaждaнe и мeждy pacтeниятa. Дeйcтвиeтo мy ce aĸтивиpa, ĸoгaтo пoчвaтa e влaжнa. Дoзa: 300 г/дĸa.

Как да се отървем от попово прасе с национални средства

Има доста ефикасни национални способи и способи за справяне с този пакостник, които ги унищожават или пропъждат, без да навредят на потребните инсекти, животни и хора. Например, в случай че поливате мястото няколко пъти на седмични шпации с инфузия от люспи от лук , поповото прасе ще напусне градината ви вечно.

Как да се отървете от поповото прасе с инфузия от лук? За да се подготви това чудодейно лекарство, един кг люспи и боклуци от лук се изсипват в 10 литра вода и се настойват 4-6 дни. След това течността се прецежда и се разрежда с вода в съответствие 1:5. Поливането на мястото с инфузия на лук се прави след дъжд.

Друг метод е да извършите клопки с бира или с мед . Как да хванем поповото прасе благодарение на тези клопки? Изкопайте дупка в градината и сложете в дупката подобаващ пластмасов съд или стъклен буркан. В буркана прибавете пчелен мед за примамка до една четвърт от височината на съда и покрийте буркана от горната страна с парче ламарина и го поръсете със плява.

Или заровете половин-литрова кутия с половин чаша прясна бира под ъгъл в земята, покрийте я с пълен картон или ламарина и след седмица и половина изкопайте клопките с попадналите в тях вредители. Ето уместно клипче за това.

Как да се отървем от попово прасе – превантивни действия

Много по-лесно е да предотвратите навлизането на поповите свине в градината, в сравнение с да се борите с тях по-късно. Този противник няма да се появи в градината, в случай че всяка есен прекопавате надълбоко почвата – ларвите и възрастните ще умрат от студа. Превантивна мярка против появяването на попово прасе в градината може да бъде отводът да се употребява оборски тор, защото точно с него вредителят най-често навлиза в градината. Може да замените оборският тор с птичи тор.

Засадете цялата градина с хризантеми! Това ще отблъсне поповите свине и те ще ви заобикалят настойчиво. Ако въпреки всичко се появи някое попово прасе в градината, може да го употребявате за примамка за обичания лов на риба. Ще усетите разликата в улова!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР