Как да се направи лятна кошара, да се доят ръчно

...
Как да се направи лятна кошара, да се доят ръчно
Коментари Харесай

20 души завършиха Академия за овчари

Как да се направи лятна кошара, да се доят ръчно овце и по какъв начин се води стадо по 10-15 км в планината, какви са разликите в породите овце и кози.

Това са част от тематиките, по които се образоваха първите 20 курсисти в Академията за овчари, споделя притежателят Тодор Георгиев от Кресна, предава 24 часа.

Той има мандра, а клиентите, които пробвали продуктите, идвали на място, с цел да видят къде и по какъв начин се отглеждат животните. Затова решил да събера група от 20 души, които да прекарат в планината 10 дни. Имало хора от IT бранша, притежател на строителна компания, ресторантьор, търговец и други Георгиев желал да им съобщи знанието, което има за развъждане на редките породи - каракачанска овца и калоферски кози.

Дядо му отглеждал тези автохонни породи в Пирин, по-късно татко му, а в този момент той и фамилията му имат близо 1000. Казва, че по никакъв начин не е елементарно да се отглеждат високопланински стада.

Те се качват през лятото на 2600 м надморска височина и там прекарват 3 месеца. Искат се специфични знания по какъв начин да се качи стадо от стотици животни по тесните планински пътеки.

“Повечето курсисти ставаха дружно с мен в 6 ч сутринта. Първата ни задача беше да издоим овцете, би трябвало да се прави ръчно. Когато хванеш вимето, разбираш какво е здравословното положение на животното. В началото овцете се плашеха от курсистите и бягаха. После привикнаха с тях. Показвах им и по какъв начин се прави лятна планинска кошара с подръчни материали. Там животните се вкарват за доене, обезпаразитяване и други Но по принцип нашите животни целогодишно пасат на открито, намират си паша и през зимата, добавя Тодор.

Накрая всички получили документи. Някои от курсистите за първи път заковавали пирони, други чак в този момент разбрали, че има такива остарели български породи. “Разясних им стандартите и параметрите на породата, по какъв начин да разграничават мъжко от женско. Имам към този момент доста искащи за есенния курс ”, добавя Георгиев. Според него образованието би трябвало да е в 4 семестъра - всеки сезон, тъй като грижите за овцете и козите си има специфичност. Така курсистите ще се научат и по какъв начин да израждат дребните да вземем за пример.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР