Как да се грижим за градината през Юни – ще

...
Как да се грижим за градината през Юни – ще
Коментари Харесай

Как да се грижим за градината през Юни и какво можем да засеем

Как да се грижим за градината през Юни – ще разгледаме какви са главните ни грижи в градината през този летен месец. Също по този начин ще разгледаме какво можем да засадим през Юни в нашата градина.

През този месец, ние би трябвало да следим най-много за поливането на нашите растения, тяхното поддържане и тяхното запазване от градушки , заболявания и неприятели. В овошната градина нямаме доста задачки, най-много грижите се свеждат до поливането с вода (ако няма дъждове), поддържане и опазването на реколтата от заболявания и неприятели. Плодните дръвчета са към този момент прецъфтели, а дребните плодове порастват неуморно. Вече получаваме първите плодове – череши, вишни, ягоди, черници, кайсии (в някои райони).

В зеленчуковата градина сме поприключили със засаждането и в този момент е време да се погрижим за нашите растения. Грижите се свеждат до поливане, плевене, торене, растителна отбрана. Ще забележим какво да вършим и в цветната градина. През месец Юни можем да засадим някои неща, само че дано първо да видим  по какъв начин да се грижим за градината през Юни .

Как да се грижим за нашата зеленчукова градина

През месец Юни имаме по-малко отговорности в зеленчуковата градина, спрямо месец Май. Основните ни задания се състоят в поливането на към този момент засадените зеленчуци и подправки, окопаване, плевене, набиване на колове, растителна отбрана и други. Нека да забележим по-подробно какви грижи имаме за главните зеленчуци:

  • Ранните домати  цъфтят интензивно и в този момент би трябвало да поставим подобаващите грижи. Започват да се появяват и първите узрели домати, които са с прелестен усет. Ако към момента не сме набили коловете до късните домати, време е да го създадем. Да напомним, че за по-доброто опрашване на доматите, би трябвало леко да ги разклащаме всеки ден, откакто стартират да цъфтят. Ако през месеца има много превалявания е добре леко да разрохкваме почвата към растенията. А също по този начин да следим и за мана. Ако пък няма толкоз превалявания, ще се наложи да ги поливаме (но не често), най-добре с хладка вода. Добре е да създадем листно поддържане, също по този начин можем да подхраним с дървесна пепел или с органически тор. Да не забравяме за битката с плевелите и навременното премахване на доматените издънки. Вижте тук повече за грижите за доматите.
  • Пипера  е към този момент засаден през Май и в този момент би трябвало да се грижим за положителния му напредък. През месец Юни е добре да създадем 2 окопавания на почвата към корените. С едното окопаване, можем да внесем и малко органически тор, компост или да шербетуваме. Поливките зависят от времето и преваляванията, като при появяването на първите плодове, би трябвало да поливаме по-често. Следим за заболявания. Повече за грижите за пипера вижте тук.
  • Краставиците  вече са засадени и прикрепени към колове или решетки. Цъфтят щедро и през месеца можем да наберем много богата годишна продукция. Трябва да следим за тяхното поливане с хладка вода, тъй като те обичат водата. Но не би трябвало и да прекаляваме, с цел да не загният корените. Месец Юни е подобаващ за подхранването на корените с биотор, компост, квас или листно поддържане с вода и йод. Повече за грижите за краставиците вижте тук.
  • Картофите  растат, като през месец Юни би трябвало да се погрижим да ги окопаем и загърлим, да се борим с колорадския бръмбар, в случай че се постанова да ги полеем с вода и да ги подхраним. Ранните картофи към този момент вадим, тъй като са подготвени. Поливането с вода вършим най-много когато стартират да цъфтят, по веднъж в седмицата, само че въпреки всичко според от преваляванията и температурата. Добре се отразява подхранването с дървесна пепел. Повече за грижите за картофите вижте тук.
  • Градинския боб  е към този момент засаден. Основната ни задача за фасула през месец Юни е да сложим дървените пръти (колове), по които ще се закрепят бобовите растения. Ако през месеца няма доста превалявания е добре да полеем 1 или най-много 2 пъти. Но по принцип поливаме откакто почне да цъфти. Подхранването на фасула не е наложително, само че няма да навреди едно поддържане през месеца. Повече за грижите за фасула вижте тук.

През месец Юни би трябвало да следим зеленчуковата градина за вероятни заболявания и неприятели. Най-вече за другите типове мана, а от неприятелите – за листните въшки и акарите. Можем да третираме с химически препарати или с биологичен препарат.

За акари можем да закупим Афитек Европейска комисия (не е пестицид и е търпелив към пчелите), а можем да създадем личен органически препарат – вижте тук по какъв начин да го създадем. Ако имаме опция е хубаво да сложим мрежа срещу градушки над растенията. Трябва да сме я опънали и захванали добре, като сред обособените редове мрежа оставяме малко разстояние.

Добре е да поддържаме растенията без бурени и да ги подхраним добре преди започване на плододаване, с цел да чакаме по-богата годишна продукция. Подходящо решение през месец Юни е мулчирането , което ще резервира влагата в почвата по-дълго време и ще ни защищити до известна степен от плевелите. Също спомага на почвата да не прегрява.

Съвети за зеленчуковата ни градина – по какъв начин да се грижим за градината

  • Поливаме с хладка вода, а не със студена. За задачата можем да използваме варели или бидони, които да съхраняват вода и са изложени на слънцето.
  • Поливаме рано заран или късно вечер. Защото през месец Юни температурите денем са към този момент много високи и по този метод няма да предизвикаме стрес за нашите растения.
  • През месец Юни има огромна заплаха от градушки. Ако имаме опция е добре да инсталираме мрежа срещу градушки.
  • Добре е да подхраним нашите зеленчукови растения през месеца, с цел да може да порастват добре и дадат добър рандеман.
  • Трябва да следим растенията за заболявания и при потребност да третираме. А можем да третираме срещу заболявания и неприятели превантивно с органични препарати, които можем сами да създадем.

Как да се грижим за нашата овощна градина

Как да се грижим за овошките през Юни

През месец Юни продължаваме с опазването на плодните дръвчета от заболявания и неприятели. Ягодоплодните не престават да цъфтят и да дават плодове, а лозите порастват от ден на ден. Много добре ще се отрази да създадем едно поддържане с размит във вода свеж оборски тор.

Можем да проредим плодовете на крушите и ябълките, като отстраняваме деформираните и дребните плодчета. Най-важните заболявания, за които би трябвало да се погрижим при овошките са:

  • струпясване  – според от атмосферните особености, най-вероятно ще се наложи да пръскаме веднъж. Подходящи препарати можем да закупим от селскостопанската аптека, а можем да си създадем домакински подобен – една глава чесън, 2 супени лъжици растително масло, 4 нарязани люти чушки и сок от един лимон. Поставяме в добре затворен съд, заливаме с вода и оставяме да престои за 12-24 часа. Прецеждаме добре през марля и разреждаме по една супена лъжица на литър вода. Пръскаме листата от двете страни.
  • брашнеста мана  – следим за другите типове мана. Подходящи препарати можем да закупим от селскостопанската аптека, а можем да си създадем домакински подобен – 4 чаени лъжички хлебна сода, 1 чаена лъжичка течен сапун на 4 литра вода. Двустранно пръскаме всички листа на плодните дръвчета.
  • огнен пригор – тази болест най-често се появява през Юни. Засегнатите елементи на дърветата от тази болест ненадейно увяхват и получават опожарен тип. Поради това, че болеста е много заразна, би трябвало бързо да се оправим с нея. Можем да третираме с химически медсъдържащи препарати. Ако болеста към този момент се е популяризирала на огромна част от дървото, би трябвало да изрежем най-засегнатите клони и да ги намажем с багра.
  • плодов червей и други неприятели  – тук можем да създадем комбинирано напръскване с подобаващ препарат от земеделската аптека. Можем да създадем био препарат – нарязваме на ситно 1 кг доматени растения и ги накисваме в 1,5 л вода. След 1 час прецеждаме извлека, разреждаме със 7 л вода и прибавяме 5 мл течен сапун.
  • листни въшки  – можем да пръскаме с подобаващ препарат от земеделската аптека или да създадем домакински – вършим чай от коприва, като известно количество коприва слагаме във вода в съответствие 1:5. Оставяме да ферментира два дни, филтрираме и пръскаме. Този извлек оказва помощ и за повишение на имунитета на растенията.

Освен растителна отбрана, би трябвало да се погрижим за обезпечаването на задоволително вода на овощните дръвчета, най-много при засушаване. Ако има такова, е нужно да създадем 2-3 поливки с по 20-30 литра на дръвче. Можем да мулчираме в основата на овошките, което ще резервира влагата по-дълго. На младите дръвчета, които стартират да плододават, отстраняваме плодовете до 50 см от върховете на клонките.

Ягодоплодните също имат потребност от грижи. Поддържаме почвата към тях в положително положение, поливаме с вода по-често и пръскаме против заболявания и неприятели, в случай че е належащо. За да нямаме гниене при ягодите, би трябвало да застелем подобаващ материал до самите растения – да вземем за пример дървен талаш. Целта е ягодите да не се допират до влажната земя.

При лозите през Юни се грижим най-много за постоянното привързване на летораслите към основната структура. Месец Юни е много подобаващ за присаждането на овощни дръвчета по метода под кора със зелен калем .

Как да се грижим за цветната градина

Как да се грижим за цветята през Юни

През месец Юни нямаме доста задания в цветната градина. Вече сме завършили със засаждането на другите цветя и шубраци. През този месец стартират да цъфтят най-вече цветя в градината. Това са разнообразни типове лилии; турски карамфил; лупина; божур; оман; другите типове рози; здравец; омайниче и други.

Поливаме с хладка вода при потребност. Периодично отстраняваме болните растения и прецъфтелите цветове. Хубаво е да подхраним почвата и цветните насаждения със профилиран тор. Добре е да поддържаме почвата в положително положение, без бурени.

По този метод цветята ще цъфтят по-дълго и ще наподобяват по-свежи. Можем да закупим профилирани препарати от цветарските магазини срещу акари, листни въшки и други неприятели.

Какво можем да засеем през месец Юни в градината – по какъв начин да се грижим за градината

През месец Юни можем да засеем следните неща в зеленчуковата градина – разсад за късни домати; разсад за късно зеле; разсад за късен карфиол; разсад за късен патладжан; алабаш; чубрица; босилек; копър; магданоз; моркови; цвекло; праз; фасул; царевица; ряпа; късни картофи; късни тиквички; късни краставици. Съобразяваме се с климатичните особености.

През месец Юни имаме опция да засеем следните типове цветя – астри; вербена; тагетес (турта); маргаритки; карамфили; мушкато; лупинус; петунии; фуксия; телефончета; градинска ружа; латинка; калдаръмче; незабравка и други. Засяваме вечер или в по-мрачно време, в добре обогатена и полята с вода почва.

Успех и противоречива година!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР