Как да предпазим белите дробове – повечето хора искат да

...
Как да предпазим белите дробове – повечето хора искат да
Коментари Харесай

Как да предпазим белите дробове по най-добрия начин

Как да предпазим белите дробове – множеството хора желаят да станат по-здрави. Рядко обаче се замислят за поддържането на здравето на белите си дробове. Време е да измененията това.

Според статистиката, хроничните болести на долните дихателни пътища – в това число хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) и астмата – са третата водеща причина за гибел през 2010 година Белодробните болести, като се изключи рака на белия дроб, са предизвикали стотици хиляди смъртни случаи през последните години в международен мащаб.

Ако включим рака на белите дробове, то тогава числата ще се усилят още повече. Американската белодробна асоциация (ALA) декларира, че ракът на белия дроб е водещата причина за смъртни случаи от рак при мъжете и дамите.

Истината е, че белите ви дробове, тъкмо като сърцето, ставите и други елементи на тялото ви, остаряват с времето. Те могат да станат по-малко гъвкави и да изгубят силата си, което може да затрудни дишането. Но като възприемете избрани здравословни привички, можете по-добре да поддържате здравето на белите си дробове и да ги поддържате да работят оптимално даже в по-напреднали години.

1. Не пушете и не дишайте цигарен пушек – по какъв начин да предпазим белите дробове

Вероятно към този момент знаете, че тютюнопушенето усилва риска от рак на белия дроб . Но това не е единственото заболяване, което може да аргументи. Всъщност тютюнопушенето е обвързвано с множеството белодробни болести, в това число ХОББ , идиопатична белодробна фиброза и астма . Освен това прави тези болести по-тежки. Пушачите са 12 до 13 пъти по-склонни да умрат от ХОББ, в сравнение с непушачите, да вземем за пример.

Всеки път, когато пушите цигара, вие вдишвате хиляди химикали в белите си дробове, в това число никотин, въглероден окис и катран. Тези отрови повреждат белите ви дробове. Те усилват слузта, затрудняват почистването на белите ви дробове и нервират и възпаляват тъканите. Постепенно дихателните ви пътища се стесняват, което затруднява дишането и води до ежедневна кашлица.

Пушенето също по този начин води до по-бързо стареене на белите дробове. В последна сметка химикалите могат да трансформират белодробните кафези от естествени в ракови.

Без значение на какъв брой години сте или какъв брой дълго сте пушач, отказването може да помогне. ALA показва, че единствено в границите на 12 часа след отричане на цигарите равнището на въглероден окис в кръвта ви пада до естественото. В рамките на няколко месеца функционалността на белите ви дробове стартира да се усъвършенства.

В рамките на една година рискът ви от коронарна болест на сърцето е на половина по-малък от този на пушача. И става все по-добре с всяка минала година без цигарен пушек. Отказът нормално лишава няколко опита. Не е елементарно, само че си заслужава!

2. Правете извършения, с цел да дишате по-силно

Освен избягването на цигарения пушек, постоянните извършения са може би най-важното нещо, което можете да извършите за здравето на белите си дробове. Точно както упражненията поддържат тялото ви във форма, по този начин поддържат и белите ви дробове във форма.

Когато упражнявате, сърцето ви бие по-бързо и белите дробове работят по-усилено. Вашето тяло се нуждае от повече О2, с цел да подхранва мускулите ви. Белите ви дробове ускоряват активността си, с цел да доставят този О2, като в същото време изхвърлят спомагателния въглероден диоксид.

По време на подготовка, дишането ви се усилва от към 15 пъти в минута до към 40 до 60 пъти в минута. Ето за какво е значимо постоянно да вършиме аеробни извършения , които ви карат да дишате по-силно. Ето едно уместно видео за задачата (ако не знаете британски език може да настройките на автоматизиран превод на български като отидете на Settings> Subtitles> Auto-translate> Bulgarian).

Как да предпазим белите дробове с извършения – видео:

Този вид извършения обезпечават най-хубавата подготовка за белите ви дробове. Мускулите сред ребрата ви се уголемяват и свиват. А въздушните торбички в белите ви дробове работят бързо, с цел да обменят О2 с въглероден диоксид. Колкото повече упражнявате, толкоз по-ефективни стават белите ви дробове.

Създаването на мощни, здрави бели дробове посредством извършения ви оказва помощ да се противопоставите по-добре на стареенето и заболяванията. Дори и да развиете белодробно заболяване с течение на времето, упражненията оказват помощ за закъснение на прогресията и ви поддържат дейни за по-дълго време.

3. Избягвайте излагането на замърсители

Излагането на замърсители във въздуха може да повреди белите ви дробове и да форсира стареенето. Когато са млади и мощни, белите ви дробове могат елементарно да устоят на тези отрови. С придвижване на възрастта обаче те губят част от тази резистентност и стават по-уязвими към инфекции и заболявания.

Дайте отмора на белите си дробове. Намалете излизането на открито, доколкото можете, и:

  • Избягвайте пасивното пушене и се пробвайте да не излизате на открито по време на пиковите часове на замърсяване на въздуха.
  • Избягвайте да упражнявате наоколо до претрупан трафик, защото можете да вдишате отработените газове.
  • Ако сте изложени на замърсители по време на работа, не забравяйте да вземете всички вероятни защитни ограничения. Някои работни места в строителството, минното дело и ръководството на отпадъците могат да усилят риска от излагане на замърсители във въздуха.

По принцип замърсяването на закрито нормално е по-лошо от външното такова. Това, плюс обстоятелството, че множеството хора прекарват по-голямата част от времето си на закрито в наши дни, усилва излагането на вътрешни замърсители.

Ето няколко съвета за предотвратяване от вътрешните замърсители:

  • Направете дома си зона без тютюнев пушек.
  • Избършете мебелите от прахуляк и прахосмукайте най-малко един път седмично.
  • Отваряйте постоянно прозореца, с цел да увеличите вентилацията на въздуха в помещението.
  • Избягвайте синтетични освежители за въздух и свещи, които могат да ви изложат на спомагателни химикали като формалдехид и бензол. Вместо това използвайте дифузьор за ароматерапия и етерични масла, с цел да ароматизирате по-естествено въздуха.
  • Поддържайте дома си допустимо най-чист. Мухъл, прахуляк и пърхот от домашни любимци могат да попаднат в белите ви дробове и да причинят раздразнение.
  • Използвайте естествени почистващи артикули, когато е допустимо, и отворете прозореца, когато употребявате артикули, които основават изпарения.
  • Уверете се, че имате подобаващи вентилатори, аспиратори и други способи за вентилация в целия си дом.

4. Предотвратяване на инфекции

Инфекциите могат да бъдат изключително рискови за белите ви дробове, изключително с придвижване на възрастта. Тези, които към този момент имат белодробни болести като ХОББ, са изключително изложени на риск от инфекции. Дори здравите възрастни хора обаче могат елементарно да развият пневмония , в случай че не внимават.

Най-добрият метод да избегнете белодробни инфекции е да поддържате ръцете си чисти. Измивайте се постоянно с топла вода и сапун и избягвайте да докосвате лицето си колкото е допустимо повече.

Пийте доста вода и яжте доста плодове и зеленчуци – те съдържат хранителни субстанции, които оказват помощ за подсилване на имунната ви система.

Пийте всекидневно чай, подготвен от най-хубавите противовирусни билки . Това са следните билки:

  • риган
  • мащерка
  • бъз (може и да приемате под формата на сироп)
  • джинджифил
  • котешки нокът
  • невен

Освен под формата на чай, може да ползвате тези артикули и под формата на етерични масла, които да капвате в дифузера.

5. Дишайте надълбоко – по какъв начин да предпазим белите дробове

Огромната част от хората поемат повърхностни вдишвания от региона на гърдите си, като употребяват единствено дребна част от белите си дробове. Дълбокото дишане оказва помощ за изчистване на белите дробове и основава цялостен кислороден продан.

В едно изследване, оповестено в Indian Journal of Physiology and Pharmacology Trusted Source , откривателите предиздвикали група от 12 доброволци да извършват дълбоки дихателни извършения за 2, 5 и 10 минути. Те тествали белодробната функционалност на доброволците преди и след упражненията.

Те разкрили, че има доста нарастване на виталния потенциал след 2 и 5 минути извършения за надълбоко дишане. Жизненият потенциал е оптималното количество въздух, което доброволците могат да издишат от белите си дробове. Изследователите стигнали до заключението, че дълбокото дишане, даже единствено за няколко минути, е от изгода за белодробната функционалност.

Дихателните извършения могат да създадат белите ви дробове по-ефективни. За да опитате сами, седнете на безшумно място и постепенно вдишайте през носа. След това издишайте най-малко два пъти по-дълго през устата. Може да ви помогне да преброите вдишванията си. Например, до момента в който вдишвате, бройте 1-2-3-4. След това, до момента в който издишвате, бройте 1-2-3-4-5-6-7-8.

Трябва да дишате с тъй наречените коремно дишане (където се намира диафрагмата). Бъдете наясно по какъв начин коремът ви се издига и спуска, до момента в който упражнявате. Когато вършиме тези извършения, може да забележите, че се чувствате по-малко уплашени и по-спокойни.

Естествени способи за пречистване на белите дробове

Техниките за пречистване на белите дробове могат да бъдат от изгода за хората, които пушат, хората, които постоянно са изложени на замърсяване на въздуха, и тези с хронични болести, които са с дихателни проблеми като астма, хронична обструктивна белодробна болест и кистозна фиброза.

  • Терапия с пара – вдишването на водна пара подкрепя отварянето на дихателните пътища. По този метод слузта изтича от белите дробове. Вдишването на водна пара може да обезпечи неотложно облекчение и да помогне на хората да дишат по-лесно.
  • Контролирана кашлица – кашлицата е методът, по който тялото естествено изхвърля токсините, които е уловило в слуз. Контролираната кашлица отстранява непотребната слуз в белите дробове, изпращайки я нагоре през дихателните пътища. Лекарите предлагат на хората с ХОББ да извършват това упражнение, с цел да оказват помощ за изчистването на белите си дробове.
  • Постурален дренаж – легнете по тил или на една страна. Поставете възглавници под бедрата, с цел да сте сигурни, че гърдите са по-ниски от бедрата. Бавно вдишайте през носа и издишайте през устата. Всяко издишване би трябвало да лишава два пъти по-дълго от вдишването, което се назовава дишане 1:2. Продължете за няколко минути.

Как да предпазим белите дробове – резюме

Токсините от цигарения пушек или замърсяването на въздуха, които влизат в белите дробове, могат да обиден цялото тяло. Тези отрови в последна сметка се улавят в слуз. Доброто дихателно здраве зависи от това дали тялото дейно отстранява слузта от белите дробове и дихателните пътища.

Хората с повредени бели дробове може да имат повече компликации при изчистването на слузта от тялото си. Хроничните положения, като ХОББ, астма и кистозна фиброза, предизвикват прекалено произвеждане на слуз или извънредно гъста слуз, която може да запуши белите дробове.

Техниките за разчистване на белите дробове като постурален дренаж, следена кашлица и дихателни извършения, могат да оказват помощ за изхвърлянето на слуз от белите дробове и дихателните пътища. Терапията с пара може да предложи краткотрайно облекчение на хора, които страдат от тапи или хронични респираторни болести.

Редовните извършения, пиенето на противовъзпалителен чай и яденето на противовъзпалителни храни* са промени в метода на живот, които могат да подобрят здравето на белите дробове и да понижат риска от здравословни положения.

*Противовъзпалителни храни могат да бъдат куркума, зеленолистни, череши, боровинки, маслини, орехови ядки, фасул, леща.

Следвайте тези препоръки и бъдете здрави!

Как да почистим белия дроб от цигарения пушек и мръсния въздух

Как да почистим белия дроб – това се питаме от ден на ден и повече в днешно време. Изхвърляните от колите нездравословни изгорели газове, тютюневия пушек, финните прахови частици във въздуха – това са единствено част от нездравословните неща, които дишаме всеки ден. Можем ли да детоксикираме нашите дробове? Според експертите, да, несъмнено, че можем. Но…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР