Как да практикуваме No-Till технологията – почвата, това е нещото,

...
Как да практикуваме No-Till технологията – почвата, това е нещото,
Коментари Харесай

Как да практикуваме No-Till технологията – сеитба без оран

Как да практикуваме No-Till технологията – почвата, това е нещото, което основава животът на земята. Основното свойство на почвата е нейното изобилие – способността ѝ да осигурява хранителните субстанции, въздуха, водата и топлината на растенията, абсолютно нужни за растежа, развиването и продуктивността им. Почвата съставлява местообитание, с изключение на на корените на растенията, на милиони видове микроорганизми, хиляди насекоми и десетки дребни животинки. И се оказва, че е нездравословно да орем почвата, тъй като по този метод убиваме хилядите потребни микроорганизми и всяка година губим хумуса и влагата.

Светът зависи от плодородието на почвата!

Почвата

Колкото по-плодородна е почвата, толкоз повече аграрни артикули може да изхрани. Но в актуалните 3-4 десетилетия, поради интензивното селско стопанство, почвата губи от ден на ден от своята жизнеспособност и плодородност. Опазването на почвата и огромните размери на нейното увреждане са факт за всички стопани по света. И у нас от няколко години се приказва на тази тематика за почвоопазващи техники и технологии, които да оказват помощ на земеделците да не престават да получават положителни добиви, само че да не вредят на главният запас на земеделието – почвата.

А тя е жив организъм и е извънредно значимо в нея да се развиват, живеят и умират растения и техните корени. Ако непрекъснато на повърхността на почвата имаме покритие от растения или растителни останки, то това спомага за предпазването на земята от атмосферните въздействия и служи за източник на органична материя. По този метод, посредством потреблението на покривни (междинни) култури, можем да създадем своето стопанство печелившо и да обогатяваме почвата с всяка минала година. 

Тук на помощ идва No-till технологията или другояче казано – безоранното земеделие. Идеята за съвременно No-till земеделие стартира през 40-те години на предишния век с книгата на Едуард Х. Фолкнер, създател на „ Глупост на плуга ”. Вече и у нас навлиза тази наклонност на нулеви почвообработки. В страни като Съединени американски щати и Украйна има огромни обичаи в използването на No-till технологията, която се отличава с възобновяване на почвеното изобилие и понижаване на загубите на почва, както и понижаване на разноските за произвеждане.

Как да практикуваме No-Till технологията?

Има няколко наложителни условия за използването на тази технология:

1. Дръжте почвата покрита колкото е допустимо повече .

Прилагането на покривна просвета е наложително изискване. Това е микс от растения, които се поставят в почвата, с цел да не остава почвата гола. За да има непрекъснато корени, които да работят и да усъвършенстват структурата и микроорганизмите в нея. Но преди да преминем към No-till е доста е важно  да определим в какво положение са нашите полета, с цел да преценим какви покривни култури ще използваме. Ето за какво всеки собственик би трябвало да е безусловно наясно със земята си и взаимно със експерти да преценяват какво е належащо за възстановяване на почвата. Някои растения като покривна просвета усъвършенстват структурата на почвата при преуплътненост с дълбока коренова система, с права коренова система; други усъвършенстват микролизата в почвата и т.н.  

2. Нарушавайте почвата допустимо минимум .

Има безчет гъбични организми, които се образуват под повърхността на живата почва и оказват помощ на вашето растение да пусне хубави корени, да се храни, да се бори с заболявания и да пораства. Така че, един от най-важните правила за No-till земеделието е да създадем всичко допустимо за задържането на тези връзки. Както и на въздушните джобове, през които се движат червеи, течният въглерод и други газове, съхранявани под почвената повърхнина.

3. Поддържайте почвата засадена колкото е допустимо повече.

Почти няма нищо по-полезно за живота на микробите от корените на живите растения. От часовете по биология ще си напомним, че листата на растенията трансформират слънчевата светлина и въглеродния диоксид посредством фотосинтеза във вкусни лакомства, от които потребните гъбички и бактерии се хранят и порастват. Без корени в земята обаче, тези потребни микоризни организми умират.

4. Изборът на професионална сеялка

Тя би трябвало да нарязва растителните останки, да може да сее във влажна почва и да не смесва растителните останки с почвата. Скоростта на сеитба и структурата на сеялката би трябвало минимално да нарушават структурата на почвата.

Какво печелим с No-till технологията?

1. Спомага за по-малкото или никакво напръскване с пестициди .

Да се откажем от фунгицидите и инсектицидите благодарение на сеитбооборотът е първо финансово преференциално за фермерите. И второ няма да тровим почвата, хората и околната среда. Както споделя американския фермер Рик Бибър – “най-добрият и най-евтиният хербицид са семената ”.

2. При No till технологията се регистрира доста понижение на използването на минерални торове.

Тук с вярното редуваме на засаждане на разнообразни култури, ние можем да понижим използването на минерални торове. Например бобовите култури най-добре фиксират азота.

3. No-till се оправя много по-добре при трайно засушаване

Правени са много проучвания, които потвърждават, че при тази технология, дъждовните води доста повече се резервират в почвата, в сравнение с в обичайното земеделие.

4. Ще понижим въглеродните излъчвания в атмосферата

Селското стопанство е един от най-големите производители на въглеродни излъчвания поради почвообработката. 

5. Ще спестим големи разноски от обработката на почвата

Обработката на почвата е измежду селскостопанските интервенции, които са от най-енергоемките. Ако не се обработва почвата, фермерите могат да спестят сред 30 и 40% от времето, труда и горивата, които се влагат за механичните обработки при стандартното земеделие.

6. Ще се оправим по-лесно с ерозията на почвата

No-till полетата имат доста висок потенциал за инфилтриране на водата. Намалявайки повърхностното оттичане на водата, доста се понижава ерозията на почвата. 

7. Ще повишим количеството хумус в почвата

Според изследвания плодородието на почвите за 100 години е намаляло със 70%. Може би заради тази причина от ден на ден фермери търсят други възможности на обичайното земеделие. Хумусът се усилва, когато нарастне процентът на органична материя в почвата. Това усъвършенства нейната конструкция и понижава почвеното уплътняване. По-високото наличие на органична материя резервира почвата по-топла през зимните месеци и задържа питателните субстанции, които остават налични за растенията.

По данни на доста експерти бъдещето принадлежи на директната сеитба и на No-Till технологията, тъй като е доста положително копие на технологията на природата. 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР