Как да подобрим почвата през есента – няма по-добро време

...
Как да подобрим почвата през есента – няма по-добро време
Коментари Харесай

Как да подобрим почвата през есента с 5 различни метода

Как да подобрим почвата през есента – няма по-добро време за възстановяване на почвата от есента. За всеки имот, както в декоративната градина, по този начин и в зеленчуковата и овощната градина , това е най-благоприятното време за работа. Есенните действия за възстановяване качеството на почвата могат да се стартират незабавно щом се появи опция в градината – когато лехите са почистени от ненужните растения.

През есента не можете да закъснеете или да сте в точния момент: до момента в който има време преди замръзването на почвата, можете и би трябвало да действате. Колкото по-близо е зимата, толкоз по-малък е арсеналът от средства и способи. Но можете да подобрите почвата, като употребявате рационално всеки свободен ден с уместно време, когато почвата не е влажна.

1. Висококачествена механична обработка – по какъв начин да подобрим почвата през есента

Когато се прибира годишна продукция или се обрисува работен фронт на безстопанствен терен, наподобява, че вероятността за упорита работа с лопатата е неизбежна. Но постоянно можете да се справите без да копаете.

Първата стъпка е да премахнете остатъците от зелена маса, т.е. да изчистите региона от растителни и други боклуци. Как да процедирате по-късно е значително метафизичен въпрос.

Ако няма потребност да се трансформира доста структурата на почвата, постоянно е по-добре да се прибягва до просто разрохкване преди идването на много студеното време. Това упражнение е най-лесно да се извърши с дребна мотика. Като цяло това е главният тип работа в биологичното земеделие, само че съвсем постоянно е подобаваща за всеки метод.

Как да изградим плантация за червеи в домашни условия

Дори в случай че цялата повърхност е покрита с бурени, те се подрязват на не по-дълбоко от 1-2 см в почвата, просто подкастряте леко корените. По този метод не ни се постанова да копаем напълно градината с правата лопата. Останалите ограничения за възстановяване на почвата ще допринесат за растежа на младата зеленина преди пагубните студове. Ще постигнете ефикасното разложение на корените на растенията, което ще обезпечи резултата от подобряването на водопропускливостта, рохкавостта и образуването на повече хумус в почвата.

Ако предпочитате класическия способ, продължете както сте привикнали – ръчно, с вила, лопата или механично. Когато копаете ръчно, не разчупвайте почвата, а просто преобръщайте буците с лопатата. И не забравяйте, че можете да копаете почвата единствено преди продължителни дъждове и мраз, като най-хубавите условия за прекопаване най-често са месеците Октомври и Ноември.

На този стадий можете да употребявате опцията да коригирате структурата на почвата. Добавете пясък или торф върху тежка почва или глина и торф върху лека почва. По стандарт се поставя кофа на квадрат или пласт от 2-3 см, само че е по-добре да се съобразите със положението на почвата на мястото.

2. Органични способи за възстановяване на почвата

Без внасяне на органична материя няма да е допустимо доста да се усъвършенства качеството на почвата. Дори и да не сте срещу потреблението на минерални торове, те самите няма да се оправят със задачата и са единствено спомагателна “опция ”. За да измененията почвата, би трябвало да възстановите, попълните и обогатите нейния състав.

Започнете първо с прибавянето на пепел към почвата. Това ще спомогне за надзор на киселинността, за възстановяване на почвата и за попълване на разнообразни типове минерали. Нормата за прибавяне на пепел е чаша или огромна шепа за всеки квадратен метър. Ако има потребност от дезоксидиране на почвата , извършете процеса на този стадий.

Мулчирането с растителни материали е най-лесният метод за внасяне на органична материя в култивираната почва. А през есента можете умерено да употребявате тези органични останки. На почва в “средно ” положение да вземем за пример, прибавянето на листа , окосена трева , плява , дървени стърготини ще се отрази доста добре. Но в случай че почвата е доста изтощена, изгубила е рохкавостта си, интензивно е експлоатирана, такова нормално мулчиране няма да е задоволително за качествени промени до пролетта.

Как да създадем чай от вермикомпост – рецепта и метод на приложимост

В такива случаи покрийте разрохканата почва със зрял компост , хумус , угнил пилешки тор . Ако не планирате да засаждате зеленчуци може да употребявате и оборски тор . След това разрохкайте почвата и покрийте с неразложени растителни останки. Така резултатът след зимата ще бъде по-значим. Скоростта на внасяне на органична материя през есента е 2-4 кг компост, хумус или тор и до една кофа неферментирали растителни останки за всеки квадратен метър от почвата .

Минералните торове, позволени в обичайното земеделие, се оставят най-добре до пролетта. Въвеждането им през есента, изключително на местата, на които желаете качествено да измененията почвата, няма да помогне по никакъв метод, а единствено ще понижи успеваемостта на другите ограничения. Ако ви е по-удобно да попълните потребните субстанции на почвата през есента с минерални торове, използвайте единствено поташ и фосфатни торове .

Добавете пепел към почвата както за управление на киселинността, по този начин и за възстановяване на здравето на почвата

3. Използване на микробиологични препарати

Здравата и плодородна почва е тази с дейна и жива микросреда. Без невидимите помощници като бактерии, потребни микроорганизми, инсекти и червеи, е невероятно да се реши казусът с възобновяване на почвата и нейната пореста конструкция. Това е по този начин тъй като микроорганизмите основават почвата – те предизвикват разграждането на органичната материя, основават хумус, вършат питателните субстанции, налични за растенията и потискащи фитопатогените.

Микробиологични препарати, биологични препарати, М-агенти – има разнообразни наименования на препарати с агрономически потребни микроорганизми. Те оказват помощ за възобновяване на естественото изобилие на почвата и за увеличение и размножаване на микроорганизмите. Използването им през есента е най-хубавият метод да помогнете на почвата да се трансформира до пролетта.

Всеки инструмент, който е на разположение, ще бъде потребен и ще помогне за реализиране на резултата. Продуктите “Байкал ЕМ 1 ” , “Фитоспорин-М ” , “Жива земя ” , “Екопроп ” , “BACTOFIL A ” … всеки биологичен артикул, който е разполагаем, ще свърши работа. Можете първо да създадете биокомпост, М-концентрат благодарение на М-препарат.

Как да отглеждаме гъби в почва от кафе – малко по малко

Можете даже сами да създадете аналог на закупените средства. Всичко, от което се нуждаете, е да смесите пакет квас , чаша суроватка (кефир, кисело мляко, мляко и др.), 1 литър оборски тор , шепа пепел , 1 литър плява , чаша компост или хумус и да изсипете всичко във вода в огромна кофа. За да се развият бактериите, не забравяйте да ги “храните ” под формата на захар или сладко и оставете по този начин за една седмица. Или просто разтворете пакет квас и пакет кисело мляко във вода със суроватка или подсладено мляко.

Биологичните артикули се употребяват доста просто: пласт от органична материя, разпилян върху почвата, се излива с работен разтвор в топла вода. Ако следвате тъкмо инструкциите, не намалявайте концентрацията и скоростта на приложимост, всичко ще се получи. Домашните М-препарати се разреждат в централизация от 1 до 3. Работният разтвор би трябвало да се употребява в количество от най-малко 2-3 литра на квадратен метър, като се стараете площта да се полива отмерено и щедро.

Не забравяйте, че микроорганизмите “работят ” при температури над 10 градуса по Целзий. И след въвеждането на микробиологичните препарати, почвата би трябвало да се разрохка още веднъж.

4. Засяване на зелен тор – по какъв начин да подобрим почвата през есента

Зелените помощници ви разрешават да възстановите хумусния пласт, структурата и пропускливостта на почвата, да излекувате почвата, да помогнете да се отървете от плевелите, нематодите и патогените. И те са най-хубавият метод за качествена и бърза смяна на характерностите на почвата на обекта. По предпочитание сидератите могат да се засяват два пъти през есента. С ранно засяване в средата на есента и пълноценно зимно засяване за отбрана и пролетно засяване.

Зимната ръж и овес постоянно са били считани за идеални за есенна сеитба, позволявайки им да преминат под снега и да продължат да порастват напролет. Следните растения също се показват добре при есенна приложимост:

  • глушина;
  • детелина;
  • синап

Сидератът се засява върху разрохкана почва, под мулч, като се употребяват малко повече семена от общоприетата норма за всеки растителен тип. Ако по някаква причина нямате мулч, то просто поръсвате семената от горната страна с пръст.

Основното предписание, което не би трябвало да се не помни, е, че напролет не би трябвало да изкопавате почвата под зеления угар. За да може зеленият тор да извършва пълноценно своята функционалност, корените им не би трябвало да бъдат унищожени, те би трябвало да се разлагат по натурален път. Сидератът се вгражда в почвата просто посредством изрязване с плоска фреза, косене по време на разрохкване и подготовка за засаждане.

5. Повдигнати лехи – по какъв начин да подобрим почвата през есента

На мощно обрасли площи, вместо тежка работа, можете да “повишите равнището ” като извършите повдигнати лехи непосредствено върху почвата. С помощта на тази елементарна технология напролет ще получите радикално разнообразни условия за развъждане на обичаните си зеленчуци, билки или ягоди и т. н. И не е належащо да вършиме високи повдигнати лехи с дървени или други рамки.

„ Работят “ и могили на правилото на пермакултурата, насипни лехи и ниски или елементарни топли лехи в дълбоки бразди, за които почвата се изважда на дребна дълбочина. В първите две варианти плевелната зона е покрита със пласт от агрофибър, картон или хартия, а от горната страна се слага повдигнатата леха.

Повдигнатата леха или тъй наречените “топло легло ” се основава на правилото на “сандвич ”, както при компостирането, като се прибавят пластове на собствен ред:

  • груби “въглеродни ” растителни материали – клони и други органични остатъци;
  • плодородна почва;
  • зелени или азотни отпадъци;
  • зрял компост или хумус, няколко шепи пепел;
  • почва.

Всеки пласт се полива с разтвор на микробиологични препарати за възстановяване на почвата.

Има и по-прост вид: покрийте плевелите със пласт компост, полейте го с разтвор от биологични артикули, поставете от горната страна пласт картон, допълнете почвената примес с импортиран хумус или компост и завършете с пълен пласт мулч.

За да имате богата годишна продукция от вашата градина, би трябвало да се погрижите за плодородието. Вече знаете какво да вършиме и имате няколко варианти за това. Желаем Ви триумф!

Как да мулчираме растенията в градината и да имаме по-малко грижи

Как да мулчираме растенията в градината – вървейки по улиците в днешно време, от ден на ден срещаме красиво подредените култивиран лехи, цялостни с украсителен трошляк или дървесна кора. А тези лехи са изпълнени със здрави растения, процъфтяващи година след година. Например зеленчуковите градини на нашите съседи ни наподобяват извънредно добре подредени. Докато нашата градина е разхвърляна,…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР