Как да отглеждаме луфа и да ги превърнем в гъби.

...
Как да отглеждаме луфа и да ги превърнем в гъби.
Коментари Харесай

Как да отглеждаме луфа и да ги превърнем в гъби

Как да отглеждаме луфа и да ги превърнем в гъби. Луфата ( Luffa cylindrica ) е известен плод за развъждане в градината, само че постоянно не за храна, а за изработката на гъби. Голяма част от маркетинга на луфата демонстрира гъбата в крайбрежна конюнктура, заобиколена от красиви черупки и други сходни неща. Това кара мнозина да имат вяра, че те са някакъв тип „ Спондж Боб “ или остатъци от океанско създание, само че те са в действителност влакнестата плът на зрялата луфа кратуна.

Когато луфата е още млада и нежна, тя може да се готви и яде като тиква. Вкусът е сходен на тиквички, а нарязана на салата предлага необятна гама от хранителни субстанции. Луфата е част от фамилията на тиквата, която пораства на лози, които могат да доближат до 9 метра дължина.

Докато луфата пораства, тя става дървесна, като плътта се топи, оставяйки абразивен, нишковиден скелет. Именно той прави страхотната гъба, най-известният метод за потребление на този плод. Но луфа гъбата предлага многочислени приложения.

6 известни приложения на гъба луфа

1. Изтъркване на кожата

Луфа гъбата е превъзходен метод за изтриване на кожата, което оказва помощ за детоксикацията на кожата, тъй че да може да освободи токсините. От своя страна това служи за стимулиране на лимфната система , основна част от имунната система. Насърчава регенерацията на клетките и ускорява кръвообращението, усъвършенства тонуса на кожата и води до сияйна кожа.

Всичко, което би трябвало да извършите, е да намокрите гъбата с малко топла вода, с цел да я омекоти. А по-късно да я употребявате с нежни придвижвания по тялото, с цел да премахнете мъртвата кожа и да елиминирате повърхностните отрови.

2. Получаване на повече от вашия сапун за тяло

Гъбата луфа може да ви помогне да извършите сапуна или измиването на тялото си по-дълготрайни и също по този начин по-ефективно.

3. Изтъркайте чиниите и другите повърхности

Ако имате съд или тиган, който е сложен за разчистване, само че не желаете да надраскате покритието му, луфа гъбата е идеална. Естествените нишки са абразивни, само че не надраскат повърхността. Можете също по този начин да употребявате гъбата, с цел да почистите повърхности като печка, шкафове, подове и други елементи на кухнята, без да се страхувате от щета.

4. Дръжте вашите сапуни сухи

Нарежете кръгче луфа и го поставете в сапунерката. Това оказва помощ да предотвратите задържането на сапуна във вода, която се събира и го прави по-дълготраен.

5. Чисти калните обувки

Луфите са чудесни за разчистване на кални обувки. Те могат да отстранен цялата тази тиня от протекторите. Те са лесни за потребление за тази цел и се изплакват с малко вода.

6. Направете чесало за гърба

Луфа гъбите също са страхотни чесала за гърба. Използвайте плоска ръкохватка или направете такава от някакво дърво, което имате в близост, мерило или по този начин нататък. Всяка луфа има три тунелирани дупки от единия до другия край, тъй че можете да поставите дръжката или пръчката си през една от дупките и по-късно да я прикрепите благодарение на лепило или нещо друго, или просто да я завържете.

Как да отглеждаме луфа сами

Очевидно първата стъпка към вашия личен безконечен ресурс от луфа гъби е да отгледате своя лична луфа. Те обичат цялостно слънце и добре дренирана, само че влажна почва. Използването на доста компост или оборски тор е значимо, с цел да им осигурите нужните хранителни субстанции.

Те се отглеждат сходно на тиквите, като лозите, както споменахме, нормално порастват до 9 метра. Това значи, че се нуждаят от доста място за разпростиране или здрава пергола . Луфа растенията също по този начин имат извънредно дълъг вегетационен интервал, изискващ 150 до 200 топли дни за узряване. Това значи, че в по-студените региони ще би трябвало да отгледате разсад във у дома по-рано.

Можете да закупите семена от луфа онлайн. Преди засаждане накиснете семената във вода за 24 часа, с цел да насърчите покълването. Засадете ги на към 1-2 см дълбочина в почвата и полейте добре. Ако живеете в по-топъл регион, можете да засадите семената си непосредствено в почвата, откакто времето е задоволително топло в края на пролетта. Средните температури би трябвало да са най-малко 21 градуса по Целзий.

След като вашите растения са засадени, не забравяйте да държите плевелите под надзор, като покриете региона с органически мулч или ги издърпате, когато се появят. Важно е да ги поливате, без да преполивате – в случай че няма дъжд няколко дни или в случай че листата стартират да увяхват, поливайте растенията щедро.

Цъфтеж – по какъв начин да отглеждаме луфа

Когато цветовете стартират да се появяват, може да забележите, че някои имат дребни зелени кратунки зад тях, а други не. Това би трябвало да се случи, защото кратуните имат мъжки и женски цветове. Това са женските цветове, които развиват дребни кратуни, в случай че се опрашват. Мъжките съществуват единствено с цел да основават пъстър прашец.

Ако забележите, че кратуните се сбръчкват след затварянето на цвета, може да имате потребност от повече опрашители. Можете да помогнете на процеса, като влезнете в ролята на „ пчела “. Просто откъснете един от мъжките цветове, които са се отворили неотдавна, и по-късно разтрийте поленовия център върху лепкавата издаденост, която е в средата на женските цветове, които преди малко са се отворили.

Прибиране на вашата реколтата от луфа гъби

Тъй като задачата ви е да приберете личните си луфи, би трябвало да оставите кратуните на лозата през целия сезон, до момента в който зелената кожа избледнее до жълта. След като луфите стартират да пожълтяват, те са подготвени за бране. Въпреки че бихте могли да изчакате, до момента в който покафенеят, с цел да ги приберете, ще се окажете с тъмни петна по вашите луфи, тъй че в случай че предпочитате да наподобяват по-привлекателни, приберете ги, когато пожълтеят.

Колкото по-дълго зрелите луфи остават на лозата, толкоз повече нишки ще се развият и толкоз по-твърди ще бъдат влакната. Ако приберете реколтата прекомерно рано, ще се окажете с луфи, които имат тънки, нежни нишки. А това значи, че когато се опитате да ги употребявате, те просто ще се счупят и ще се разпаднат, което ще ги направи безполезни.

Ако бъдат попарени от слана , не забравяйте да вземете и обелите плодовете незабавно. Ако не са изцяло зрели, няма да имат задоволително твърди нишки, с цел да създадат добра гъба, тъй че евентуално ще би трябвало да ги хвърлите в купчината компост. За да разкриете гъбата, първо ще отлепите твърдата външна кожа.

Ако кожата е доста суха, може да накиснете плода във вода за няколко минути, което може да улесни отстраняването на кожата. След като кожата е отстранена, можете да изтръскате семките, като издърпате края на тиквата. Всяка от тях прави много изумително количество семена, тъй че е нужна известна работа, с цел да ги извадите всички.

Тайната за сполучливо опазване на доматени семена за пролетта

Ако желаете да запазите семена, с цел да отгледате още веднъж луфа кратуни, оставете ги да изсъхнат върху хартиена забрадка при стайна температура за няколко седмици. А по-късно ги съхранявайте в херметически затворен резервоар на хладно и изсъхнало място.

Изсушете измитите гъби на слънце. Обръщайте ги постоянно, до момента в който изсъхнат изцяло и по-късно ги съхранявайте в платнена торбичка, която ще ги защищити от прахуляк и ще ги резервира годни за приложимост. Експертите предлагат да се уверите, че вашата гъба луфа изсъхва изцяло сред употребите. Използвайте единствено една за три или четири седмици, преди да я промените с нова. Можете също по този начин да накисвате луфата си в разводнен разтвор на белина без хлор един път седмично, с цел да предотвратите превръщането й в леговище на микроби.

Как да отглеждаме луфа – изгоди за здравето

Тъй като луфа кратуните са богати на хранителни субстанции, консумирането им обезпечава превъзходен метод да се насладите на редица изключителни изгоди за здравето.

В доста азиатски народи младите кратунки са почитани доста повече от потреблението им като гъба. Те се употребяват като обичайно лекарство за разнообразни болести, като облекчение на дискомфорт в ставите и мускулите, поддържане на зрението и здравето на сърцето, попречване на дисбаланс на кръвната захар и други

Облекчаване на болката при артрит. Противовъзпалителните свойства на луфа плодовете могат да оказват помощ за усмиряване на подуването и болката, свързани с артрит. Съдържанието на мед също оказва помощ за увеличение на силата на мускулите и възобновяване на съединителната тъкан.

Борба с рака. Някои изследвания допускат, че неповторимите антиоксиданти, които съдържат, могат да включват съединения, борещи се с рака, в допълнение към обезпечаването на противовъзпалителни качества.

Намаляване на риска от недъгавост на макулата. Тъй като луфата съдържа положително количество витамин А, потреблението на плода може да помогне за попречване на макулна недъгавост, която води до слепота.

Изследване от Националния очен институт демонстрира, че тези, които са приемали витамин А, дружно с витамин С, мед, витамин Е и цинк (хранителни субстанции в луфата), са имали понижение на възможностите си за развиване на недъгавост на макулата с 25 % за интервал от шест години.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР