Как да отглеждаме картофи в дървени кашпи. Напоследък площите в

...
Как да отглеждаме картофи в дървени кашпи. Напоследък площите в
Коментари Харесай

Как да отглеждаме картофи в дървени кашпи – направи си сам

Как да отглеждаме картофи в дървени кашпи. Напоследък площите в градината ни, отдадени на трайни насаждения, последователно се усилват. И нуждата от по-ефективното потребление на оставащото пространство става все по-важна. Използването на решетки и други отвесни способи за развъждане доста оказва помощ в това предизвикателство.

Въпреки че първите ни опити за развъждане на картофи през последните няколко години бяха сполучливи, картофите заеха много огромна част от повдигнатите лехи , в които растяха. Тази година още веднъж вършим още едно „ първо “ – развъждане на картофи отвесно. Отглеждането на картофи в кашпи се трансформира в ефикасен способ за произвеждане на огромно количество картофи в малко пространство. Идеята е гениална, принуждавайки картофеното растение да се „ разтяга “ нагоре, до момента в който пораства, като разрешава повече повърхност от растението да създава картофи.

Дървената кашпа или кутия за развъждане на картофи е тъкмо това – серия от рамки, които се подреждат или порастват, до момента в който картофеното растение пораства. Обичаме да гледаме на рамките като на етажи от постройка. В този план нашата „ постройка “ от картофи ще бъде шестетажна.

От какво имате потребност:

  • Шест – 5смХ15смХ240 см необработени дървени дъски
  • Две – 5смХ5смХ180см дървени шпилки
  • Около 65 бр. – 6 см дълги винтове
  • Свредла и бургии

Крайният артикул би трябвало да наподобява сходно на кутиите от фотографията изпод:

Как да отглеждаме картофи в дървени кашпи – засаждане и развъждане

След като сте сглобили дървените кутии и сте подготвени за засаждане, намерете място, за предпочитане цялостно слънце, за вашата дървена кашпа и разчистете всевъзможни камъни или едри частици. Поставете кутията на място. Подгответе почвата в основата на кутията. Можете да употребявате съществуващата си почва, в случай че има добър дренаж и към този момент има малко органична материя в нея.

В противоположен случай може да се добави почва за саксии, компост или ситно нарязан мулч. Използвахме примес, която беше към 40% компост ; 40% нарязани листа , плява и окосена трева ; и 20% съществуваща почва . Напълнихме долните две рамки със сместа, съвсем до горния борд.

Сега засадете картофите на към 7 до 10 см дълбочина и ги покрийте с почва. Добавете тъничък пласт от по-големи листа като мулч. Когато вашите картофени растения доближат височина от към 30 см, прибавете още една рамка и я напълнете с почва, покривайки не повече от една трета от растението . Продължете този развой през сезона, до момента в който не бъдат добавени останалите рамки.

Прибиране на реколтата

За да приберете реколтата, отстранете дъските на долната рамка, с цел да получите достъп до долния пласт почва. Когато всички картофи бъдат отстранени от това равнище, сменете почвата и прикрепете още веднъж дъските. За да съберете повече картофи, повторете същите тези стъпки с дъските на втората рамка – и по този начин нататък, и по този начин нататък, до момента в който стигнете до най-горната рамка.

За отвесно развъждане на картофи най-добре изберете приблизително ранни или късни сортове картофи. Концепцията за „ хълмово развъждане “ на картофи не е нова и дава положителни резултати. Идеята е да добавяте почва към стъблата, с цел да се развият нови групи грудки, от които в следствие ще се образуват картофи.

Може да си извършите разнообразни видове дървени кашпи или повдигнати лехи. Ето няколко хрумвания:


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР