Как да отглеждаме големи и сладки моркови – морковите са

...
Как да отглеждаме големи и сладки моркови – морковите са
Коментари Харесай

Как да отглеждаме големи и сладки моркови в градината

Как да отглеждаме огромни и сладки моркови – морковите са една от най-популярните кореноплодни култури в днешните градини. Техните зелени листа украсяват градините даже на начинаещите градинари. Но единствено тези, които се придържат към разпоредбите за развъждане на моркови, съумяват да получат добра годишна продукция.

И по този начин, дано да разгледаме какви правила би трябвало да съблюдаваме при развъждането на моркови:

Избор на място в градината

Морковите би трябвало да се слагат на добре осветени места. Отглеждането на сянка ще докара до доста понижаване на добива и утежняване на усета. Ето за какво си коства да разпределите зона за моркови, която е под директна слънчева светлина през целия ден .

Освен това е належащо да се вземе поради сеитбообращението – реда, в който се отглеждат културите в избран регион.

Не можете да засаждате моркови годишно на едно и също място или след следните растения:

  • магданоз;
  • копър;
  • пащърнак;
  • целина.

Идеалните “предшественици ” за тази коренoплодна просвета биха били:

  • домати ;
  • краставици;
  • лук;
  • чесън ;
  • картофи ;
  • зеле.

Кога се сеят морковите – подобаващи дати за сеитба

Опитните градинари знаят какъв брой значимо е вярното време за сеитба. Добивът на кореноплодни култури зависи директно от това, защото времето на зреене на другите сортове варира доста. Освен това е належащо да се концентрирайте върху мечтаното време за прибиране на реколтата.

За приемане на ранни моркови се практикуват зимни или пролетни култури от раннозреещи сортове. Вярно е, че първият вид не е вероятен във всички климатични зони. При тежки зими семената замръзват даже под пълен пласт покривен материал. Ето за какво е по-добре да се даде желание на ранните пролетни култури. Те могат да се правят незабавно след стопляне на горния пласт на почвата.

Обратното изстудяване ще повлияе отрицателно на равнището на “запазване на качеството ” на кореноплодните култури. Но за “слънчевите ” артикули тези дефекти не са спънка. Ето за какво раннозреещите сортове могат да се засяват доста по-рано.

За предпазване, сортовете моркови с дълъг интервал на зреене са отлични. Но тяхното засяване се предлага да се извърши след определяне на постоянна топлота (+15 … + 18 ° С). Няма съответни или подобаващи дати за засяване, просто се съобразяваме с температурата на открито.

Подготовка и засяване на семена – по какъв начин да отглеждаме огромни и сладки моркови

Предсеитбената подготовка ви разрешава неотложно да идентифицирате “дефектни ” семена и форсира поникването. Следователно тази стъпка не би трябвало да се подценява. Освен това процедурата не изисква съвсем никакви старания.

  1. Първо, семената би трябвало да се залеят с топла вода. След 10 часа всички “дефектни ” семена ще изплуват от горната страна.
  2. За да ускорите покълването с една седмица или даже повече, е належащо да извършите още една елементарна операция. Семената се слагат върху влажно парче плат или памучна вата и се съхраняват няколко дни. Температурата на въздуха би трябвало да варира в границите на +20…+24°C. При такива условия след 3 дни семената ще се “излюпят ” – ще се появят нежни корени.
  3. Преди сеитба е належащо да се изкопаят дребни бразди и да се навлажнят добре. Те не би трябвало да са прекомерно дребни, тъй че мощните пориви напразно да не разнасят семената из цялото място. Не би трябвало обаче и да вършиме браздите прекомерно дълбоки. В противоположен случай семената въобще няма да покълнат. Оптималната дълбочина на засяване е от 2 до 3 см. Разстоянието сред прилежащите бразди е минимум 15 см, а сред семената е минимум 2 см.

Грижа за морковите

За да порастват морковите огромни и сладки, би трябвало да се прави постоянна обработка на почвата. Може да се наложи първо плевене преди покълването на семената. Наличието на бурени оказва пагубно въздействие върху развиването на морковите. Следователно те би трябвало да бъдат отстранени незабавно след тяхната поява.

Почвата в градината постоянно би трябвало да е рохкава. Уплътняването на почвата и образуването на кора предизвикат изкривяването на кореноплодните култури. Те могат да порастват огромни, само че външният тип ще бъде изцяло непредставим. Затова постоянното разрохкване на почвата в градината е наложителна процедура.

За да станат морковите огромни, е належащо да се следи равнището на втвърдяване на културите. Първото изтъняване се прави незабавно след появяването на същинските листа върху растенията. Разстоянието сред прилежащите моркови се оставя към 3 см. Ако семената са били засяти рядко, тогава няма потребност от първо прореждане. Когато се появят две двойки листа , процедурата се повтаря, като се удвоява дистанцията сред прилежащите растения.

Подхранване (торене) и поливане

Достатъчно е да подхраните морковите 2 пъти през сезона. Първото торене би трябвало да се извърши 3-4 седмици след поникването, а второто – след няколко месеца. Най-удобно е да се ползва тор в течна форма. За да извършите това, прибавете едно от следните неща към кофа с вода:

  • супена лъжица нитрофосфат;
  • две чаши дървесна пепел;
  • примес от 20 г калиев нитрат (калиева селитра), 15 г карбамид и двоен суперфосфат.
  • Хумус Актив амино

Сочните и сладки кореноплодни растения порастват единствено при тези, които не пестят старания и време за поливане. Липсата на влага е причина за мъка и заспалост на морковите. Освен това поливането е еднообразно значимо на всички стадии от развиването на растенията. Дълбочината на влага би трябвало да подхожда на размера на кореновата просвета. Леха с огромни моркови би трябвало да се полива по този начин, че водата да попие в пласт от 30 см.

Борба с вредители и заболявания – по какъв начин да отглеждаме огромни и сладки моркови

Основният зложелател на кореноплодните култури е морковената муха . Наличието им може да се дефинира по съществуването на усукани листа. Най-добрата отбрана против вредители е вярната грижа за морковите. Насекомото се появява на гъсто засадени, обрасли с бурени или прекалено навлажнени лехи. За битка с морковената муха се употребяват подобаващи препарати.

Но доста елементарно може да се отървете от морковените мухи благодарение на домашно подготвен препарат . За напръскване на морковите може да се употребява смес от чесън и лук против морковените мухи. Лютивите артикули в количество от 300 г се смилат и заливат с два литра вряла вода. Оставят се да престоят по този начин за един ден. След това разтворът се разрежда в 10 литра вода и се прибавя 50 мл сапун или различен тип прилепител.

Морковите са по-малко податливи на заболявания. Най-често проблемите пораждат заради алтернария (черно гниене) или фомоза (сухо гниене). Обработката на лехите с 1% разтвор на Бордо ще помогне доста да се понижи рискът от развиване на болести.

Желаем Ви триумф и богата годишна продукция!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР