Как да отглеждаме чесън в саксии – стъпка по стъпка.

...
Как да отглеждаме чесън в саксии – стъпка по стъпка.
Коментари Харесай

Как да отглеждаме чесън в саксии – стъпка по стъпка

Как да отглеждаме чесън в саксии – малко по малко. Чесънът е необикновено потребна и универсална съставна част и фалшификация. Той е освен подобрител на пикантния усет, само че е и отличен за нашето здраве. Дори преди да бъде събран, чесънът може да бъде доста потребна просвета за развъждане. Той може да отблъсне, обърка или разсее необятен набор от типове вредители и по този начин може да бъде чудесно растение-компаньон.

Но не всички разполагаме с безпределно пространство и може да нямаме огромни лехи или редове, в които да засадим чесъна и другите ядливи култури. Добрата вест е, че можете да отглеждате чесън където и да живеете – в саксии. Стига да изберете верните саксии и среда за развъждане, да засадите чесъна си в точното време и да поставите саксиите на верните места, това може да бъде релативно лесна просвета за развъждане.

Изборът на верния вид чесън – по какъв начин да отглеждаме чесън в саксии

Успешното развъждане на чесън в саксии стартира с избора на верния вид или сортове за мястото, където живеете. Има два съществени вида комплекти чесън, като съгласно стъблата сортовете чесън са твърди стъбла или меки стъбла.

Твърдите сортове чесън имат дълго цъфтящо стъбълце, което пораства през центъра на луковицата. Меките сортове чесън нормално имат по-голям брой скилидки, защото им липсва твърдото стъбълце в центъра. Те нормално създават към 8 до 20 скилидки на луковица, като някои луковици дават повече от 30.

Твърдите сортове нормално са по-добър вид за градинари в студен климат, защото нормално са по-издръжливи. Меките сортове също са подобаващи за развъждане, в случай че желаете спомагателен рандеман от чесън.

При сортовете с меко стъбълце няма да се образуват петна. Въпреки това, този вид чесън е по-добър за градинари с по-топъл климат и има по-дълъг период на валидност. По-големите скилидки също значат, че добивът може да бъде по-висок. Има и дълголетен чесън – слонски чесън . Въпреки че, защото има доста по-големи луковици, ще можете да отглеждате по-малко от тях в саксии.

Скилидка слонски чесън спрямо елементарен чесън

Набавяне на скилидките чесън за засаждане и типа на саксията

Не се предлага просто да засаждате скилидки чесън от магазина за хранителни артикули. Тези скилидки може да са напръскани с инхибитор на растежа, с цел да се предотврати покълването. Вместо това вземете няколко скилидки за засаждане от локален култивиран център, разсадник или интернет.

Има необятна гама от саксии за засаждане на скулидките чесън. Можете да закупите саксии или кашпи за задачата. Или, различно, можете да употребявате наново остарели саксии или да пренаправите захвърлени остарели предмети.

Размер на саксията. Едно основно нещо, което би трябвало да запомните, когато избирате саксия или резервоар, е, че тя би трябвало да е дълбока най-малко 15 см. В идеалният случай ще бъде малко по-дълбоко. Скилидките чесън би трябвало да се засаждат на дълбочина към 5 см.

Саксията би трябвало да е задоволително огромна, с цел да сложи скилидките чесън на към 7-10 см една от друга. (Малко по-далеч, в случай че е вид с изключително огромни луковици). В огромна кашпа нормално можете да засадите до 16 скилидки.

Цвят на саксията – развъждане на чесън в саксия

Друго основание е цветът на вашите саксии или контейнери. Черните или тъмни контейнери ще уловят и всмукват повече топлота. Докато светлите отразяват повече светлина и остават по-хладни. Коя алтернатива ще е подобаваща за вашите потребности ще зависи значително от вашия климат. И къде и по кое време планирате да отглеждате вашия чесън.

Избор на вярната среда за развъждане. Влагата е от решаващо значение освен при избора на вашия съд, само че и при избора на вашата хранителна среда. Едно от главните провокации при развъждането на чесън в саксии е да се уверите, че корените не са напоени с доста вода, само че в същото време не остават прекомерно сухи.

Също по този начин е значимо да се уверите, че почвата е релативно плодородна и с високо наличие на хранителни субстанции. Чесънът се нуждае от добра, релативно плодородна почва, с цел да пораства добре – макар че е по-важно тя да бъде влажна, само че свободно дренираща се.

Всяка добра, свободно дренираща примес за саксии с прибавяне на малко домакински компост би трябвало да работи добре. Ако употребявате по-плътна и по-малко дренираща примес за саксии, прибавянето на малко песъчинки или пясък може да помогне да се подсигурява, че средата не се намокря прекалено много.

Уверете се, че саксията ви има задоволително дренажни отвори.

След като сте засадили скилидките чесън в почвата (като внимавате да не повредите основите на скилидките и ги поставяте изправени в почвата), би трябвало да мулчирате добре.

Качественият органически мулч ще помогне за задържане на влагата и ще потисне растежа на плевелите. Освен това може да прибавя хранителни субстанции постепенно с течение на времето. И в леден климат, е от решаващо значение за отбраната на корените на чесъна от зимния мраз. Есенните листа са идеални за тази цел. Въпреки че могат да се употребяват и други материали, като плява, папрат и други

Кога да засадим чесъна- по какъв начин да отглеждаме чесън в саксии

След като сте избрали подобаващия вид чесън, саксии и почва, идващият стадий несъмнено е засаждането. Чесънът се засажда най-добре през есента или ранна пролет! В по-хладен климат есенното засаждане е идеално, тъй като разрешава на корените да се развият преди заледяване, а листата ще стартират да се развиват при започване на пролетта.

Чесънът нормално би трябвало да се засажда към септември до началото на ноември, към датата на първата слана във вашия регион, само че преди мощно заледяване. Чесънът, засаден в саксии през есента, нормално ще бъде подготвен за прибиране на реколтата към юни.

Забележка: мулчирането е от значително значение за отбрана на растенията през зимните месеци и при започване на пролетта в по-студените региони. Младите издънки чесън не могат да оцелеят при температури под -6°C.

Пролетното засаждане е най-добре да се предприеме при започване на сезона. Разбира се, чесънът, засят напролет, ще бъде подготвен за прибиране на реколтата доста по-късно – към края на летния сезон.

Къде да сложим саксиите с чесън

Ще бъде по-лесно да се грижите за насажденията си, в случай че саксиите са покрай източник на вода (независимо дали това е външен кран или система за събиране на дъждовна вода). Поставянето на чесън относително покрай вашата кухня също може да направи нещата по-удобни.

Друго нещо, което би трябвало да имате поради е, че слагането на чесън в саксии покрай други плодове и зеленчуци, отглеждани в саксии. Това може да помогне за предпазването от вредители. Чесънът може да бъде добра съпътстваща просвета, даже когато се отглежда в обособен съд наоколо, заради мощната си миризма.

По отношение на поливането е значимо почвата да се поддържа влажна, само че не мокра. Най-общо казано, ще поливате добре на всеки 3-5 дни, откакто растенията стартират да създават луковица. Намалете поливането няколко седмици преди да приберете реколтата.

Придружаващи чесъна растения – по какъв начин да отглеждаме чесън в саксии

Едно забавно нещо, което би трябвало да имате поради, когато отглеждате чесън в саксии е, че не е належащо да го отглеждате изолиран. Точно както в лехата в градината, могат да се употребяват контейнери (при изискване че са задоволително големи) за основаване на поликултури от растения. Чесънът пораства добре в саксии дружно с моркови, да вземем за пример.

Друго нещо, което би трябвало да имате поради, е наслояването на растенията както във времето, по този начин и в пространството. Чесънът, засаден през есента в по-хладен климат, ще образува корени през зимата, само че няма да пусне издънки до пролетта.

Бихте могли да помислите за засяване на издръжлива зимна просвета като маруля или азиатски зеленчуци в същия резервоар, който може да бъде обран, преди чесънът да се нуждае от място. Просто се уверете, че сте подхранили почвата, преди чесънът да изникне напролет.

Няколко скилидки чесън също могат евентуално да бъдат засадени към краищата на резервоар, употребен за друга просвета. Както споменахме нагоре, чесънът е превъзходен сателит на доста плодове и зеленчуци. Например, може да е добър избор да го засадите в саксия, която по-късно ще приюти доматено растение или някои чушки напролет.

Чесънът е чудесна просвета, която би трябвало да имате поради за дребна по повърхност градина. Той е повсеместен, както в градината, по този начин и в кухнята. И съставлява превъзходен избор за пълноценно потребление на вашето пространство през цялата година. Направете верния избор и обмислете деликатно опциите си. Можете сполучливо да се справите с подобаващото развъждане на чесън в саксия където и да живеете.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР