Как братя , започнали да се издигат в България от

...
Как братя , започнали да се издигат в България от
Коментари Харесай

$4,2 млрд. струва империята Домусчиеви: Форбс, не бг

Как братя, почнали да се издигат в България от комунистическата ера, минаха от продажба на обувки до надзор на империя на стойност 4,2 милиарда $, варираща от опазване на здравето на животните и мореплаване до недвижими парцели и футбол, написа forbes.com.

Миналата година милиони хора, работещи от у дома, провокираха взрив в пазаруването на домашни любимци, който усили продажбите и облагите на фирмите, продаващи играчки за ядене и дъвчене. Пандемията също по този начин възобнови фокуса върху капацитета за заболявания, излъчени от животни, както и устойчивостта към антибиотици от нечиста храна, стимулирайки международния здравен бранш за отглеждане на животни на стойност 20 милиарда $.

„ Сега, когато сме по-запознати със зоонозните болести, има дълготрайна наклонност за по-високо произвеждане на (животински) ваксини “, споделя анализаторът на Citigroup Наван Тай.

Един от спечелилите е основаната в България Huvepharma в София, шестата по величина компания за отглеждане на животни в света, с интервенции, разпростряли се от фабрика за ваксини в Линкълн, Небраска до фармацевтичен цех в Северозападна Италия. Основен производител на ветеринарни медикаменти и ваксини, както и добавки за фуражи за добитък, Huvepharma регистрира доходи от 658 милиона $ през 2020 година, което е с 21% повече от 2018 година Това оказа помощ на притежателите й – братята Кирил и Георги Домусчиеви – да станат първите милиардери в България. Кирил също стана почетен жител на Небраска през 2019 година поради вложенията на Huvepharma в щата Корнхъскър.

От неугледна офис постройка в българската столица София братя Домусчиеви построиха своята многомилиардна империя, като приватизираха държавни компании и ги разшириха. Започвайки с рухването на комунизма през 90-те години на предишния век и започвайки през 2000-те, когато България влезе в Европейския съюз, двамата братя трансфораха поредност от вложения в тези приватизирани компании, в това число Huvepharma, в положение от почти 4,2 милиарда $, което също има ползи в недвижимите парцели и футбола.
За Кирил Домусчиев, 52 година, поемането на слаби държавни активи постоянно е по-сигурен залог от вложението в акции: „ Ние не сме хора, които държат пари в банката или купуват акции на фондовия пазар. За мен [това] е залагане “, той споделя в изявление за Zoom от офиса си в София, облечен в свежа бяла риза. "Предпочитаме да влагаме в нашите планове, където можем да направляваме нещата. "

Forbes пресмята, че Кирил и по-малкият му брат Георги, на 49 години, имат положение от 2,1 милиарда $, формирано от равни дялове в взаимния им конгломерат Advance Properties, плюс пари от минали продажби и дивиденти.

Следващият максимален актив на Advance след Huvepharma, който съставлява 77% от благосъстоянията на братята, е 70% дял във компанията за транспорт на насипни товари Navibulgar. Този бизнес също се възползва от разстройствата, провокирани от пандемия; цените на артикули като стомана и въглища се повишиха, защото тесните места в корабоплаването се натрупват по целия свят, което води до повишаване на приходите за фирмите, които транспортират артикули в насипно положение. Очаква се продажбите на Navibulgar да набъбнат със 78% тази година до 281 милиона $. „ Тарифите доближиха 12-годишни върхове. Индустрията е на доста, доста положително място сега “, споделя Ранди Гивиънс, анализатор на корабоплаването в Jefferies.
...

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР