Как беше възстановен достъпът до Търговския регистър? На този въпрос

...
Как беше възстановен достъпът до Търговския регистър? На този въпрос
Коментари Харесай

Нито една институция не казва как беше възстановен Търговския регистър

Как беше възобновен достъпът до Търговския указател? На този въпрос нито една държавна институция не пожела да отговори, предава Actualno.com.


Припомняме, че Търговският указател се срина за цели 18 дни, а след него последва и оставката на шефа на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова . Търговският указател беше недосегаем дни наред поради " гръмнали дискове " с информация

Сривът в регистъра докара до терзания измежду жителите и притежателите на компании поради вероятни злоупотреби при отсъствието му. Това накара премиера Бойко Борисов да заръча и в поръчките за електронни услуги да се вкара условие контрол на осъществяването, защото компаниите печелили с ниски цени и след това слагали " калпавите дискове ".

Запознати обаче оповестиха пред Actualno.com , че въпросните 4 диска са дублирани в сървъра на Института за обществена администрация (ИПА), както и информацията се има от компаниите за платена информация - АПИС, Лакорда.

Според информация от наш източник обаче точно посредством Апис и Лакорда е възобновена изчезналата информация след срутва на регистъра, като са предоставяни PDF файлове на устави, дружествени контракти, счетоводни доклади.

Припомняме, че от няколко години Министерският съвет заплаща на три компании за обезпечаване на абонаментен достъп до правно-информационните им системи. Става въпрос някои справочни услуги, които съставляват достъп до информация, създавана от публичния бранш – правосъдната система, Търговския указател, Агенцията за публични поръчки, ведомствена процедура - мнения, инструкции и уточнения на институциите и други Например Лакорда за интервала 03.08.2015 година - 03.08.2017 година е получила 30 000 лева с Данък добавена стойност за гореописаната услуга. Сиела за същия интервал - 18 хиляди лева с Данък добавена стойност, а АПИС 41,281 лева с Данък добавена стойност.

Репортер на Actualno.com реши да зададе въпросите, които пораждат, на Агенцията по вписванията, като бяха изпратени по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ). Законовият период от 30 работни дни изтече, само че ние към момента нямаме отговор на въпросите помогнали ли са три частни компании за възобновяване на Търговския указател и по какъв начин тъкмо е била възобновен той.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР