Как беше открит българския вариант на коронавируса? И кои са

...
Как беше открит българския вариант на коронавируса? И кои са
Коментари Харесай

Откривателите на българската мутация на COVID-19: Кои са учените, които я изолираха?

Как беше открит българския вид на ковид? И кои са учените, които го изолираха?

Националната референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни заболявания е единствената лаборатория в България, където се прави геномно секвениране на ковид и по този метод се откриват другите разновидности.
Снимка: btvnovinite.bg
Хората, които правят това секвениране са завеждащият Националната референтна лаборатория към НЦЗПБ доцент Иван Иванов и вирусологът доцент Ивайло Алексиев.

„ Ние правим регулярно секвениране на огромна част от позитивните PCR проби в България. В две от пробите предходната седмица открихме нова генетична разновидност в спайк протеина, която не разказана по света и към сегашния миг я изследваме. Много забавни резултати се получават, само че ще обобщим данните по-късно “, споделя доцент Иванов.
Снимка: btvnovinite.bg
Ученият разкрива, че в лабораторията има автентичен способ на секвениране и се обработват към този момент по 96 проби.

При разновидността открита в България става въпрос за друга аминокиселина, само че към този момент няма данни този вид да е по-заразен или да протича по-тежко. Двете дами, при които е открита, са били на кислородна терапия, само че няма задоволително статистически данни, с цел да се твърди, всички ще го изкарат тежко, обясниха от лабораторията.

Засега не са открити нови случаи на тази разновидност, с изключение на тези два случая, к0оито са на жителки на малко градче, които са имали допир една с друга.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Пробите се събират на инцидентен принцип и когато открием нещо забавно се концентрираме в съответния район. Продължават проучванията и секвенирането “, изяснява доцент Алексиев.

В случая с двете дами от Северна България би трябвало да се приказва за „ английски вид с българска разновидност “, споделя доцент Иванов.

Засега в България не са засичани южноафриканския и бразилския вид. Специално внимание се отделя на пътуващите до Африка при проучванията, само че към този момент при завърнали се от Занзибар е регистриран единствено английски варинат.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР