Кафявият ориз е далеч по-полезен от белия. Има редица проучвания,

...
Кафявият ориз е далеч по-полезен от белия. Има редица проучвания,
Коментари Харесай

Защо кафявият ориз е полезен?

Кафявият ориз е надалеч по-полезен от белия. Има редица изследвания, които демонстрират изгодите от пълнозърнестите храни и оризът е една от тях. Той има необятно разпространяване в готварството и на процедура усетът му е доста по-наситен и прекрасен от белия. Вижте някои от преимуществата на този тип ориз пред белия.

Тъй като белият ориз минава през двойна обработка и се отстранява обвивката му, той губи своите потребни свойства. С кафявия ориз нещата не стоят тъкмо по този метод. Той резервира потребните си субстанции, фибри и минерали, които имат своето въздействие върху организма ни.

С него също по този начин ще се усещате и по-дълго сити. Дори дребна порция от него е способна да задоволи глада и да ви остави заситени през целия ден. Това е по този начин, тъй като оризът е от групата на бавните въглехидрати. Това значи, че той не се разгражда бързо и надлежно не се натрупа в мазнини. Това се случва обаче с белия ориз, защото той спада към бързите въглехидрати, към които се отнася и захарта.

Кафявият ориз може да ви бъде изключително потребен при съблюдаване на диета. Той е с невисок гликемичен показател и даже е по-полезен и за хората, които имат диабет. Спокойно могат да го употребяват, без да се тормозят, че ще им се повиши захарта. Също по този начин, той оказва помощ и за изгарянето на мазнините и по-лесното асимилиране на останалите въглехидрати.

Кафявият ориз може да бъде потребен и за хората, които имат високо кръвно налягане. Захарта при тях също би трябвало да се заобикаля, защото тя има своето въздействие върху кръвното. Оризът обаче не е модифициран двойно и не съдържа захар, тъй че може да стане съществена част от менюто им.

Оризът е богат и на селен. Той понижава риска от образуването на злокачествени тумори, артрит, заболявания на сърдечно-съдовата система и болести на щитовидната жлеза. Селенът също по този начин е потребен и за имунната система. Препоръчва се при лекуване на разнообразни настинки или пък просто за подсилване имунитета.

Богат е и на манган, който взе участие в топенето на мазнините, само че и оказва помощ на репродуктивната система. Не на последно място, оризът има и огромен брой антиоксиданти. Те оказват помощ за закъснение на стареенето, битката със свободните радикали и разнообразни бактерии, които предизвикват съществени болести.

Кафявият ориз може да се готви като белия. Просто би трябвало да имате поради, че авансово се накисва в студена вода за 2-3 часа и постоянно се усеща малко по-твърд от белия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР