Кафето е една от най-консумираните напитки в света, но махалото

...
Кафето е една от най-консумираните напитки в света, но махалото
Коментари Харесай

Хората, които пият кафе, правят повече крачки, но и спят по-малко: Проучване

Кафето е една от най-консумираните питиета в света, само че махалото се върти напред-назад по отношение на изгодите и минусите му.

Новите резултати от малко изследване, оповестено в The New England Journal of Medicine, демонстрират както позитивни, по този начин и негативни страни: Пиенето на най-малко една чаша кафе дневно може да ви накара да се движите повече, само че да спите по-малко - и може да ви изложи на по-висок риск от един тип сърцетуптене.

" Общият извод е, че не съществува единствено една-единствена последица от потреблението на кафе, обвързвана със здравето, а че действителността е по-сложна ", споделя водещият създател на проучването доктор Грегъри Маркъс, кардиолог и професор по медицина в Калифорнийския университет в Сан Франциско.

По-голямата част от проучванията по тематиката са наблюдателни, което значи, че просто гледаме какво се случва с хората, които пият и които не пият кафе, което е мощно лимитирано от опцията да има някаква друга характерност, която да дефинира дали някой пие кафе ", споделя Маркъс. " Единственият метод да се понижат тези евентуални резултати беше да се организира рандомизирано интервенционно изследване. "

За да получат по-добра визия за непосредствените резултати на кафето върху здравето, създателите набират 100 здрави възрастни, които са на междинна възраст 39 години и са от региона на Сан Франциско. Те оборудват участниците с Fitbit, с цел да наблюдават стъпките и съня им, с непрекъснати монитори за кръвна глюкоза и електрокардиографски устройства, които наблюдават сърдечния им темп. Всеки участник бил разпределен на инцидентен принцип да пие толкоз кафе, колкото желае, в продължение на два дни, след което да се въздържа два дни, като този цикъл се повтаря в продължение на две седмици.

 

Авторите откриват, че в дните, в които се пие кафе, участниците вършат приблизително 1058 крачки повече, в сравнение с в дните на самоограничение. Но в тези дни сънят е бил в ущърб - участниците са почивали с 36 минути по-малко. Колкото повече кафе са пили, толкоз повече физическа интензивност и толкоз по-малко сън са имали.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР