Кафенета, бистра, бирарии, кръчми, ресторанти… Те са душата на всеки

...
Кафенета, бистра, бирарии, кръчми, ресторанти… Те са душата на всеки
Коментари Харесай

Бистро, бирария, ресторант… Къде е разликата?

Кафенета, бистра, бирарии, кръчми, ресторанти… Те са душата на всеки огромен град, неразделна част от живота му, от предишното и бъдещето му. Много мемоари и доста очаквания и в персоналните истории на хората.

И все пак какъв брой са тези, които се замислят за разликите сред тези заведения? Които съумяват да ги разграничат?

Ето няколко “урока ” от едни от огромните имена в ресторантьорството.

Да се отвори бирария, значи да се обезпечи непрестанно обслужване от рано заран до късно вечер, както и богат избор на ястия - от яйца на очи до омар. Тези заведения се назовават бирарии, тъй като исторически става дума за места, предопределени за произвеждане на бира на място, напитка, която стартира да се пие съществено в Европа от 19 век, изяснява Лилиан Комбурю, която е шеф на едно от огромните парижки кафенета, Grand Café Capucines.

 френско бистро

Колкото до бистрото, то е отворено единствено в часовете за хранене и предлага меню с малко ястия. Списъкът с храни се разграничава по размера си и по разнообразието си и може да се каже, че е много по-незабележим спрямо този на бирарията. “Това е и място, където се предлага повече вино ”, прибавя Кристоф Жули, притежател на друго известно парижко заведение, Bouillon Chartier.

В бистрото атмосферата е много по-приятелска и неофициална, а предлаганите ястия са по-прости. Патешко конфи или пържола с пържени картофи се подготвят като у дома и са знаците на семплата и бърза храна. Названието “бистро ” идва от съветската дума “быстро ”, което значи бързо. Руските бойци, основани във Франция през 1814 година, след борбата за Париж, са употребявали този израз, с цел да пришпорят сервитьорите, които считали за много мудни.

Така че бистрото няма нищо общо с кафенето. В международната столица на кулинарията кафенето е непокътнато място за дълги диалози сред другари, актьори и философи, където човек остава толкоз време, колкото има.

Ходим в кафенето основно с цел да консумираме питиета и вероятно, с цел да хапнем лека закуска. “Но най-вече сандвич или салата ”, изяснява Клод Гитар, шеф на френска бирария. Кухнята предлага нещо, което да се хапне съвсем в придвижване.

 френско кафе

Не е като храната в ресторанта. Тя е друга галактика.

След революцията кралските готвачи, които останали без работа, отворили свои заведения, в които траяли да вършат и сервират ястия, въодушевени от времето си при Краля. Именно тези места дават началото на ресторанта и се трансформират в познатите ни през днешния ден заведения, където се предлага изискана храна и където работят едни от най-известните началник готвачи в света.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР