Кадри ПетелСпоред бившия образователен министър нивото на образованост в нашето

...
Кадри ПетелСпоред бившия образователен министър нивото на образованост в нашето
Коментари Харесай

Нивото на образованост в България е сред най-ниските, посочи бившият просветен министър Сергей Игнатов

Кадри " Петел "

Според някогашния учебен министър равнището на начетеност в нашето общество е измежду най-ниските в Европа.

" Въпреки, че се счита, че всеки втори у нас е професор, в случай че се обърнете в рейса към някого с " господин професор " и той ви попита " за какво ме наричате професор ", вие не може да му отговорите, " тъй като аз не съм професор, очевидно вие сте ". Иначе България е най-хубавото място за живеене, мога да кажа, откакто имам много работа в чужбина. "

Това сподели на посещаване в морската столица някогашният учебен министър Сергей Игнатов. Той участва на откриването на изложба, представяща египетските култове по Черноморието в Регионалния исторически музей - Варна. 

Темата продължава да се разисква през днешния ден и през уикенда с конференция.

Организатор на събитията е Институтът за балканистика с Център по тракология „ Проф. Александър Фол “ към Българска академия на науките, със съдействието на Нов български университет и посолството на Арабска Република Египет у нас. Гост на откриването бе посланикът на Египет в България Халед Емара.

Експозицията показва монументи, които не са донесени от Египет, а носят локалната визия за египетските култове, които стават извънредно известни в епохата на елинизма, изясни египтологът Сергей Игнатов. По думите му по времето на Александър Македонски и неговите наследници светът за пръв път се глобализира и стартира разбъркване на източните и западните култури. Влиянието е в двете посоки, добави Игнатов.

Той описа, че по нашите земи, както и в Западна Европа стават известни египетските богове Изида и Озирис и в действителност се проправя пътят към новия свят. Изложбата е опит да разберем в какъв свят живеем и какви сме ние, сподели още Игнатов. Той уточни, че може Египет да е родител на европейската цивилизация, само че те са напълно разнообразни. „ Египет е застинала безкрайност, отвън пространството и времето, той поражда европейската цивилизация, само че Европа е динамична, тя непрекъснато се трансформира и в действителност това е нашият късмет и нашето бъдеще “, уточни Игнатов. Той разяснява още, че въпреки по българските земи да са живели предшествениците на египетската и месопотамската цивилизации и тук да е открито най-старото обработено злато в света, е въпрос на държавна политика да се трансформира този факт във феномена Тутанкамон. 

Изложбата е резултат от научното проучване за египетските култове в Древна Тракия, част от план на Института за балканистика, управителен от гл. ас. доктор Весела Атанасова.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР