Къдравият ретривър е възхитително куче с мускулеста и силна физика

...
Къдравият ретривър е възхитително куче с мускулеста и силна физика
Коментари Харесай

Важни грижи при отглеждане на къдрав ретривър

Къдравият ретривър е възхитително куче с мускулеста и мощна физика и страховит характер - игриво и умно. То може да стане правилен другар и асистент на стопанина си, а той може да му се отплати за лоялността с грижи и внимание. Това е неповторимо куче, което произлиза от нюфаундленд и ирландски воден шпаньол.

Когато става въпрос за грижите за къдравия ретривър, незабавно вниманието се насочва към неповторимия му външен тип, за което е виновна козината му. Цялото тяло и ушите на животното са покрити от гъста и плътна маса от дребни къдрици, които не стърчат на всички места, а са компактно до тялото на кучето. Само по лицето, челото и крайниците кожата му е гладка.

Това палто надеждно пази четириногото от мраз, вятър и тежки климатични условия. Тази четина линее 2 пъти в годината със междинна активност. За доста притежатели на тази порода къдриците на кучето са мотив за горделивост. Обратно на упованията, грижите за къдравата четина на ретривъра са минимални. Достатъчно е 2 пъти в седмицата да се разресва с твърда четка.

Къпането е добре да се прави единствено при нужда и то със специфичен кучешки шампоан. Прекаленото миене може да наруши защитната функционалност на къдравата четина и това би трябвало да се има поради.

Ушите на неповторимо изглеждащия домакински питомец е нужно да бъдат предмет на непрекъсната грижа, тъй като събирането на нечистотия може да провокира инфекции. Очите също би трябвало да се почистват постоянно, тъй като очните болести са прекомерно постоянно срещани при тях. Превенцията е доста значима част от развъждането на къдрав ретривър.

 Къдрав ретривър Снимка: American Kennel Club

Това куче се усеща удобно на чист въздух и по тази причина грижата за общия му тонус изисква дълги разходки, по опция отвън града или на полето според от мястото на развъждане. Редовните тренировки и разходки на кучето ще бъдат потребни и за здравето на костната система, тъй като породата е предразположена и към кучешки болести на опорно - двигателния уред.

Храненето на къдравия ретривър също е от голяма важност. Недопустимо е да храните животното с човешки храни. Винаги избирайте най-хубавата допустима храна за своя любим.

Нито дребните кутрета, нито възрастното куче е уместно за развъждане навън. Това е домашно животно, на което би трябвало да бъде отделено лично пространство в дома, което то да припознае като свое. Умното и чинно куче къдрав ретривър няма да сътвори проблеми в грижите по него.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР