Къде стои съвременният HR лидер - повече към хората, повече

...
Къде стои съвременният HR лидер - повече към хората, повече
Коментари Харесай

Добрият HR е преди всичко бизнес лидер

Къде стои актуалният HR водач - повече към хората, повече към бизнеса или е мостът, който ги свързва? На този въпрос дава отговор Галина Чулева, основен шеф " Хора и просвета " в Yettel. Тя споделя за ролята и задачата на положителния HR, за оценката Top Employer и за програмата и плана, донесли ѝ най-голяма професионална тръпка.

Добрите резултати - за бизнеса и за хората

HR тактиката и бизнес тактиката не трябва да се преглеждат настрана, а да бъдат в синергия. В Yettel всички HR стратегии, които създаваме, следват стратегическите цели на компанията. Нашата задача е да оказваме помощ на чиновниците да реализират задачите, които организацията си слага. Затова и тактиката ни цели основаване на работна среда, която подтиква положителните резултати за бизнеса и за хората - среда, която ги развива, дава им свободата да бъдат себе си, ангажира ги по значимите тематики и чува тяхната противоположна връзка.

Много са инструментите, които прилагаме в тази посока - от академии за управителните фрагменти, наставнически стратегии и образования за нови умения, с които развиваме чиновниците, до вътрешни екипи от доброволци - като нашите ESG Crew и Balance Crew, които постоянно провеждат ESG и wellbeing интензивности и по този начин способстват със своите хрумвания и разпространяват тематиките измежду останалите сътрудници. Всеки месец организираме и вътрешно изследване за удовлетвореността на чиновниците, с цел да следим настройките и на тяхна база да уточняваме идващите си стъпки.

Първият телеком в България с Top Employer

Сертификатът Top Employer отличава положителните работодателски практики на компании от целия свят. Най-ценното при него бе, че процесът по сертификация представляваше изчерпателен, 6-месечен одит на всички наши HR политики. Трябваше да отговорим на близо 300 въпроса освен с количествени, само че и с качествени данни. Целият този развой ни оказа помощ да забележим къде сме ние по отношение на компании от разнообразни сектори в целия свят и резултът несъмнено може да ни радва.



" Твоето БЪДЕЩЕ " е обща платформа на Webcafe.bg и Money.bg за кариерно развиване, която свързва гениите с бизнеса.

Yettel освен е единственият български телеком, сертифициран като Top Employer, само че в 10 категории постигнахме резултати, които са над междинното за телеком бранша в Европа. Говорим за основни области като тактика за хората, работна среда, работодателска марка, благоденствие на чиновниците, както и разнообразие, тъждество и приобщаване, където резултатът ни е 90,74% - със 17% над междинното за бранша в Европа. Това е доста висока справедлива оценка за нас като шеф и за средата, която сътворяваме за хората в Yettel.

Да изградиш бранд от нулата

През 2021 година имах невероятната опция да вземам участие в основаването на марката Yettel и да управлявам плана по формулирането на новата корпоративна просвета и полезности, както и дейностите за каскадиране им в фирмите от Групата. Огромно предизвикателство и отговорност, само че и удовлетворението най-после бе несравнимо.

Работихме в режим на цялостна конфиденциалност в продължение на година преди формалния старт на Yettel. Проектът обхващаше трите страни, където предходният ни бранд Telenor присъстваше - Унгария, Сърбия и България. Формулирането на новата просвета и полезности трябваше да е в сходство с упоритостите на новия бранд. Трябваше да създадем обща културна еднаквост за фирмите в Групата, само че по едно и също време с това да запазим това, което ни отличаваше на локално равнище.

Въпреки високата степен на конфиденциалност, в която трябваше да работим, успяхме да включим чиновници от трите страни в уъркшопите за формулирането на полезностите и метода ни на работа, зa да подсигурим достоверност и припознаване. След формалния старт на Yettel през март 2022, реализирахме огромна стратегия за каскадирането на новата корпоративна просвета редом в трите страни, започвайки от най-високо равнище в лицето на мениджмънта и стигайки до всеки един чиновник. Избрахме и обучихме вътрешни посланици, обучихме и нашите водачи, на които дадохме доста на практика принадлежности за това по какъв начин да показват новата просвета пред останалите и по какъв начин да бъдат образец за тях.

Предизвикателството продължава и до през днешния ден, когато всекидневно би трябвало да поддържаме тази просвета и полезности живи. Затова и те са част от нашия онбординг развой, от полемиките за самостоятелното показване на всеки чиновник, от стратегиите за водачество и още други вътрешни процеси.

Програмата, която учи на приемливост

Ако би трябвало да посоча една стратегия, която значително е трансформирала културата в Yettel, това е програмата " Рамо до рамо ". Тя е ориентирана към хора с увреждания, или както ние ги назоваваме - хора с разнообразни благоприятни условия. Първото ѝ издание се организира през 2015 година - време, в което тематиката за многообразието и приобщаващата работна среда не беше по този начин на дневен ред, както е през днешния ден.

Инвестирали сме и продължаваме да влагаме доста труд и старания, с цел да приспособяваме работната среда от позиция на инфраструктура, с цел да подготвим и обучим екипите, които одобряват участник по програмата, както и с цел да подпомогнем самите участници в тяхната акомодация. Вече девета година организираме " Рамо до рамо " - от старта ѝ до момента в нея са взели участие общо 34 души, като единствено в миналогодишното издание аплайваха 166 души. Като част от програмата участниците работят по съответни планове в границите на две години. Попадат в действителна бизнес среда, което е доста скъпо, тъй като ги прави по-конкурентоспособни и готови за трудовия пазар.

Трудно е, изисква доста отдаденост, неизменност и ангажираност с идеята, само че възприятието на задоволеност е голямо. Не единствено аз, само че и останалите сътрудници доста се гордеем с тази стратегия. Всички учим от нея не просто по какъв начин да бъдем водачи, само че на първо място по какъв начин да бъдем толерантни и приемащи хора.

Добрият HR би трябвало да е самоуверен

Добрият HR осъзнава, че на първо място е бизнес водач и извършва бизнес функционалност - би трябвало да бъде самодеен, да мисли в вероятност, да разпознава провокации и да работи за тяхното разрешаване. Това изисква да бъде самоуверен - да инициира нови, от време на време сложни и непопулярни дейности, да се опълчва на решения, които могат да доведат до раздор с полезностите и културата.

Не на последно място, той би трябвало да обича това, което прави - работата с и за хората. Вярвам, че когато HR шефът и неговият екип споделят тези схващания и ги ползват на процедура, тогава имаме доста добра и здрава основа, върху която да градим триумфа.

А той най-истински се мери с това до каква степен ангажирани, щастливи и лоялни са чиновниците - стимулирани ли са да дават най-хубавото, усещат ли се свободни да показват себе си, имат ли доверие в мениджмънта и тактиката на компанията и подготвени ли са да вървят с тях напред.

" " се осъществя в партньорство с,,,,,,,,,,,,,.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР