Къде сте държавници? Къде се красиви дървета и чистият въздух,

...
Къде сте държавници? Къде се красиви дървета и чистият въздух,
Коментари Харесай

Сигнал до ФАКТИ: Отрязаха 4-вековни дървета, за да построят паркинг. Къде сте държавници?


" Къде сте държавници? Къде се красиви дървета и чистият въздух, с който ни дарявахте? ".

Така стартира писмото си до ФАКТИ наш четец от столичния жилищен квартал " Лозенец ".

" В " Лозенец " на ул. " Вежен " 25 растяха многогодишни дървета. Те не пречеха на никого. През пролетта перестите зелени листа приютяваха бяло-розовите цветове, които се преобразуваха в бодливи топчести обвивки. Когато узрееха от тях падаха на земята кестени. Тези кафяви, лъскави плодове бяха рожбите на красивите естествени явления, пречистващи въздуха на живущите жители от близките здания.

Дърветата се напояваха от подземните води, за които се знае от години. Няколко пъти неуправляемите естествени подземни води по наклонените терени способстваха за сривания в дворове и улични платна на кръстовището на ул. " Църноок ", ул. " Цветна градина " и ул. " Вежен " (от 4-12м. дълбочина). Единствените стражи против сривания и наводняване в този бранш бяха унищожените дървета, които жадно пиеха вода от подземния водосбор.

Но освен това. Кестените се събираха и всеки по собствен метод ги използваше, тъй като дивият кестен е чудодейно лекарство от природата ", споделя нашият четец.

" До кестените има триъгълно място, оставено за зелена повърхност, където децата да си играят. Място по здрач за отдих. Само че общината преди години го продаде, а след това последваха няколко препродажби. Сега е паркинг, ограден с телена мрежа и с нов план за изграждане на блок с височина 8 етажа и подземни паркинги. Отделен е фактът, че 8-етажна постройка в този стеснен и маломерен имот е в жестоко нарушаване на законовите отстояния от прилежащите жилищни здания. На този план-проект няма разположени дървета. Разбира се, те са отстранени авансово. Всичко в нарушаване на закона. Вероятно някой от притежателите бе продупчил дърветата и налял в дупките течност, с цел да изсъхнат. Това не му беше задоволително, а и ги е отсякъл. Може би на новия строител и притежател те ще пречат, въпреки че са отвън терена за застрояване. Те бяха общинска благосъстоятелност и живот за обществото от квартала.

Съкварталците възразяваха, имаше обществени събрания, подписки, водеха се каузи, само че без резултат ", написа още дамата.

" Сега е пусто, грозно и зелените клони ги няма, само че природата не прости такива зловредни действия, тъй като дърветата са живи организми, като хората. Да посегнеш на живи организми, извисяващи се с достойнство десетки години, както и да отнемеш последната зелена повърхност, е закононарушение и грях! ", счита тя.

" Никой няма право да нарушава екологията и ощетява обществото, като му лишава чистия въздух ", безапелационен е нашият четец.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР