Къде изтичат парите на данъкоплатците? На този социалнозначим въпрос за

...
Къде изтичат парите на данъкоплатците? На този социалнозначим въпрос за
Коментари Харесай

Къде потъват публичните средства? Част от отговорите в "Черна книга" №9

Къде изтичат парите на данъкоплатците? На този социалнозначим въпрос за девети път дава отговор, чието следващо издание за следващ път е резултат от взаимната работа на Фондация за свободата „ Фридрих Науман “ и проверяващи публицисти.

През миналите години е имало следствия и разработки в разнообразни области - спорт, опазване на здравето, гори и земеделие, БДЖ, институции , описа пред БНР-Радио София политологът Мила Мошелова , един от съставителите на Книгата:

„ За страдание всяка година има задоволително доста материали. Имало е реакции, само че постоянно е имало продължение и следене на случаите. Книгата се занимава с все по-сложни проблеми, свързани със схеми и корупция. Въпросът с самостоятелното правораздаване продължава да стои. “

Анина Сантова е измежду създателите в „ Черната книга “. Тя е писала за 10-годишна скица в Столичната община, за кръг от компании, които дълго време са печелили поръчки за поддръжка. Била е обект на напън и закани.

Сантова разяснява, че сега София няма работещ Общински съвет, само че за доста от нещата „ топката е в ръцете на кмета “, изключително когато става за заварени контракти, за които просто би трябвало да се управлява осъществяването им.

Деветата Книга събира 15 журналистически разработки, които разказват злоупотреби с публичен запас . А част от изводите ѝ обрисуват и удостоверяват трайни трендове в България.

„ Освен директни загуби, постоянно има пропуснати изгоди и понижаване качеството на живот на хората, само че е мъчно всичко това да бъде остойностено. Част от парите отиват по предопределение, само че има проблем с прозрачността и целесъобразността на разходване. Загубите се усилват и от нашето гражданско безучастие “, акцентира Мила Мошелова.

Колкото до рецесията в Столичния общински съвет, който още няма определен ръководител, Мошелова насочи апел за диалогичност, тъй като още едни избори ще значи още разноски и на средства, и на доверие .

Още за медийната независимост, оказваните закани и напън, по какъв начин (доколко) проверяващата публицистика държи юздите на държавни разхищения чуйте в звуковия файл.
Официалното показване на " Черна книга на държавното разхищаване в България " ще бъде на 15 февруари т.г. в Литературен клуб " Перото ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР