Къде е гробът на поета революционер Христо Ботев - този

...
Къде е гробът на поета революционер Христо Ботев - този
Коментари Харесай

Ново изследване посочва гроба на Христо Ботев

Къде е гробът на поета бунтовник Христо Ботев - този въпрос към този момент 147 години търси отговор и стана настоящ през последните дни, с помощта на ново проучване. Екип на бТВ стигна дружно с създателя до хипотетичния гроб на Ботев във Врачанския балкан.

По тясна пътека в Балкана край Враца, прекосявайки на два пъти избухлив поток, стигаме до остатъци от старинна черква в местността Манастирски дол, където преди 147 години са били положени Ботевите кости. Това твърди писателят и историк Николай Иванов, възкресявайки документи от архива на Българска академия на науките, омаловажавани по една или друга причина.

„ Четири дни след сраженията дядо Вълко споделя на Петър Мазнев, който е пристигнал при него, 15-годишния Петър Мазнев: Видиш ли къде се вият орлите, това е лобното място на Ботев, дека го простреля черкезинот, аз в този момент ще отида да видя какво мога да сторя, тъй като е грехота да се пилеят по този начин християнски кости ", споделя Николай Иванов, историк и създател на книгата.

„ Събира каквото са разпилели зверовете и орлите във връхната си дреха, той самичък го споделя това, връзва го на магарето и през този бездънен дол, по доста сложен сектор се доближава тук. Изкопава към 17 ч. плитък гроб и го погребва ", изясни Иванов.

Въпреки че още не е потвърдена, тезата намира съществени поддръжници, измежду тях Боян Ботьов, потомък на героичния жанр.

„ Аз имам вяра, че е истина. Досега общо взето постоянно се споделяше, че Христо Ботев няма гроб. Това звучи възвишено, поетично, само че добре е хората да знаят историческата истина каква е и ще работим в тази тенденция ", споделя Ботьов.

„ За да може да установим точното място към храма, с цел да се открият тези кости и както сподели Боян Ботьов, да се направи ДНК-експертиза и ние умерено да кажем, че тук лежи тялото на огромния стихотворец и бунтовник Христо Ботев ", счита Христо Илиев, който е държавник от Враца.

Според историка проф. Пламен Павлов извадените на бял свят свидетелства на най-обикновени хора от това време потвърждават и друго значимо - че Ботев е погубен от непознати, а не от свои.

„ В самото място, във фантастичния Врачански балкан, сякаш се сбъдва това просветление на Ботев, че по скали и по орляци ще откри гибелта си в името на българската независимост ", сподели историкът.

Смята се, че отрязаната глава на Ботев е заровена в двора на един от врачанските храмове, само че колкото и да е известна, тази теза също не е потвърдена.

бТВ, „ Тази събота "
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР