Кадър от изстрелването. Photo credit : CNSA Китайска ракета “Лонг

...
Кадър от изстрелването. Photo credit : CNSA Китайска ракета “Лонг
Коментари Харесай

УСПЕХ: Китайският пилотиран кораб Шенчжоу 16 излетя към станция Тянгон!

Кадър от изстрелването. Photo credit: CNSA

Китайска ракета “Лонг Марч 2Ф ” излетя рано тази заран в 04:31 ч. българско време и 10 минути по-късно изведе в орбита пилотирания галактически транспортен съд “Шенчжоу 16 ” с трима души на борда! Това бе четвъртият пилотиран галактически полет за 2023 година, третият орбитален, само че първият, извършен от страна, друга от Съединени американски щати.

След днешното изстрелване бе подложен и връх – за пръв път в орбита живеят 17 души! Постижението е общо за Съединени американски щати, Китай и Русия и е обезпечено с помощта на два американски четириместни кораба, два китайски триместни кораба и един съветски триместен транспортен съд.

Командирът на “Шенчжоу 16 ” е 56-годишният Цзин Хайпен – той е деец, а днешното изстрелване бе четвърто за него. Цзин за пръв път излетя в орбита с кораба “Шенчжоу 7 ” през 2008 година и по-късно командваше задачите “Шенчжоу 9 ” и “Шенчжоу 11 ” надлежно през 2012 и 2016 година.

Полетният инженер е Чжу Янчжу, на 36 години, член на астронавтския отряд на Народната освободителна войска.

Приятна изненада е, че за пръв път в историята на космонавтиката на Китай на борда на галактически транспортен съд участва и цивилен (невоенен) астронавт. Това е  Гуй Хайчао, 36-годишен професор по галактическа динамичност и ръководство в университета Бейхан. Неговата съществена задача е да организира научни опити на китайската станция “Тянгон ”.

След като “Шенчжоу 16 ” доближи станцията, екипажът ще бъде посрещнат от астронавтите на “Шенчжоу 15 ” – Фей Дзюнлун, Ден Цинмин и Чжан Лу. Фей, Ден и Чжан живеят на “Тянгон ” от ноември 2022 година и скоро ще предадат щафетата на Цзин, Чжу и Гуй. Накрая “Шенчоу 15 ” ще се завърне на Земята при започване на юни.

По-рано през май Китай изстреля сполучливо и товарния транспортен съд “Тянжоу 6 ”, който достави хранителни запаси за идната шестмесечна работа на астронавтите от “Шенчжоу 16 ”. Така че чакаме задачата да продължи безпроблемно!

Видеозапис от изстрелването:

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР