Кадър Нова ТвИкономическият министър обяви по какъв начин служебният кабинет

...
Кадър Нова ТвИкономическият министър обяви по какъв начин служебният кабинет
Коментари Харесай

Министър Кирил Петков: Пеевски е получил кредити от ББР като собственик на Булгартабак

Кадър Нова Тв

Икономическият министър разгласи по какъв метод служебният кабинет ще помогне на бизнеса в изискванията на пандемия.  Никакви помощи не са спрени за заведенията. Заложени са такива обаче, че те са до май месец. Всеки, който би трябвало да получи помощи - ще ги получи. Новината е, че измислихме по какъв начин да помогнем на междинния и дребен бизнес. Ще има доста ликвидност за дребните и междинни предприятия. Това съобщи служебният министър на икономиката Кирил Петков.

" Днес ще обявим нови мерки, които измислихме дружно с браншовите организации, профсъюзите и банките за това по какъв начин да има оптимално огромна ликвидност в пазара плюс оптимално огромна помощ в стадий, в който дребните и междинните предприятия би трябвало да се възвръщат ", сподели Петков.

В деня на указа за назначението ми на министър съм подал документи за промяната на членовете на Надзорния съвет на ББР към Българска народна банка, посочи той и добави, че това е било по този начин, с цел да не губи и момент. На въпрос дали Българска народна банка му е сътрудник или конкурент в абсурда с ББР, той съобщи че Българска народна банка си карат по буквата на закона.

Попитан дали упреква в нещо двамата освободени членове от ББР, той съобщи, че задачата на банката е да подкрепя дребния и междинен бизнес, а не да раздава по 100 млн. на огромните компании. " Те са принципалът и са непосредствено виновни за спазването на устава и на закона за ББР. Там категорично се споделя, че това е банка за дребния и междинен бизнес. Когато от 1,9 милиарда се дадат 1,7 милиарда на 20 клиента, то настоявам, че това е несвойствено. Това са моите и вашите налози и вместо от тях да се развива дребният и междинен бизнес, а се дава на 20 души. С 1 милиарда можем да финансираме 10 дребни предприятия, за какво не ги даваме на тях. До този миг се дават големи заеми отвън устава и закона за ББР. Ако тази банка трябваше да дава такива заеми - то тя не трябваше да съществува, а тези пари щяха да вървят непосредствено за подкрепяне на междинния бизнес. За една дребна част от клиентите на банката има и естествени заеми ", разясни икономическият министър.

На въпрос дали Делян Пеевски е имал заеми от ББР, Кирил Петков заяви, че в Булгартабак Пеевски е миноритарен притежател, а те са получили заеми. " Другият факт е, че той е притежател на Технополис, а те също са кредитополучател на банката. Два от 20. Миноритарен притежател значи част от хората, които имат дадена компания ", изясни Петков.

Той съобщи, че е безпартиен и е със личен бизнес. " Опитват се да ми сложат някакви заглавия. Аз се боря за бистрота. Вчера поканих тези хора (Митко Симеонов и Велина Бурска) и им дадох цялото време да се защитят и да кажат за какво и по какъв начин са взимали решения, можеха да си кажат тезата. Но, в случай че човек го е боязън от публичното мнение, значи има какво да крие. Всички би трябвало да знаем, че ББР има огромна ликвидност, тук не става дума дали е такава или не е, става дума за това къде са отишли нашите пари ", посочи още той.

" Тези компании са клиенти на банката, това че надзорът не си е приключил работата и че толкоз огромна централизация е отишла в толкоз малко компании е проблем на надзора. Това не е атака към тези компании. Много бих се радвал през днешния ден да ми кажат какво са създали с тези пари. Ако чуя по какъв начин са развили нашата стопанска система с тези пари - ще кажа ок ", безапелационен бе Кирил Петков.

" Тепърва би трябвало да се обясни за какво двама души с предишен опит от Агенцията по приватизация са взели решения да дават заеми от по 100 млн. на 20 души. Интересното тука е, че ръководителят на Надзора ми сподели, че шефовете не рапортуваха защо са тези заеми, а и принципалът не се интересуваше. Банката се е управлявала по документи без действително да се интересува къде отиват тези пари. Принципалът е Лъчезар Борисов от Министерство на стопанската система ", съобщи още той.

Моята фантазия е в края на тези два месеца да имаме същински контрол в ББР, да подкрепяме междинния и дребен бизнес и да се отпускат по 5 млн. лева заеми, заяви Кирил Петков, написа Novini.bg.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР