Кадър: Фейсбук, ГЕРБСлужебният министър на управлението на европейските средства Атанас

...
Кадър: Фейсбук, ГЕРБСлужебният министър на управлението на европейските средства Атанас
Коментари Харесай

Атанас Пеканов: Няма нищо вярно в думите на ГЕРБ, че вдигаме данъците

Кадър: Facebook, ГЕРБ

Служебният министър на ръководството на европейските средства Атанас Пеканов опроверга оповестената информация от ГЕРБ, че служебното държавно управление ще вдигне налозите.

" На конференция на някогашните ръководещи през вчерашния ден бяха изречени много погрешни изказвания във връзка с готвената рационализация на интернационалното корпоративно данъчно право, зад която към този момент застанаха 130 страни от целия свят. Разбирам, че обстановката е предизборна, само че не е вярно да бъде манипулирано обществото по такива фундаментални въпроси, по които голям брой икономисти и специалисти, в това число мои сътрудници, работят от години ", съобщи във фейсбук служебният министър.

Ето какво още споделя той:

Абсолютно погрешна е информацията, че служебното държавно управление покачва с 50% корпоративния налог в България. Такова изказване е неуместно, най-малкото тъй като не попада в пълномощията на длъжностен кабинет. България гласоподава да поддържа самодейността BEPS на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, която тече от няколко години и планува промени, ориентирани към облагането на най-големите корпорации в света, които и в този момент не заплащат налози в България.

Според изследване от 2018 година загубата на доходи в международен мащаб от избягването на налози от огромните корпорации възлиза на 200 милиарда $ годишно. Неведнъж в последните години съм коментирал по какъв начин точно за тях трябват нови данъчни правила, които да подсигуряват промени в тази област. Това ще преразпредели някои данъчни доходи от техните страни на генезис към пазарите, на които те правят стопанска активност и осъществят облаги, без значение от това дали компаниите имат физическо наличие там.

130 страни и юрисдикции, представляващи над 90% от международния Брутният вътрешен продукт, се причислиха към Позицията за основаване на нова рамка за интернационална данъчна промяна. Рамката и детайлите по нея, както и проектът за нейното осъществяване, ще бъдат финализирани през октомври, и могат да влязат в действие най-рано през 2023 година. Целта на тази нова рамка ще бъде да осъвремени основни детайли на интернационалната данъчна система, която към този момент не е подобаваща за задачите на глобализираната и цифровизирана стопанска система на 21-ви век.

Пакетът от два стълба - резултат от договарянията, координирани от Организацията за икономическо сътрудничество и раз през по-голямата част от последното десетилетие - има за цел да подсигурява, че огромните мултинационални компании заплащат налози там, където правят активността и осъществят облагите си. Когато бъде финализирана, промяната ще има за цел да понижи избягването на данъчна тежест от огромни интернационалните компании посредством нападателно прекачване на облаги в офшорни зони, в които заплащат сред 0% и 3% върху своите облаги.

Под егидата на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, така наречен Клуб на богатите страни, към който и ние се стремим, близо 140 страни от известно време се стремят към данъчна промяна с два стълба: световен най-малък налог и нова форма на данъчно облагане на цифровите услуги. Въвеждането на първото занапред ще се дискутира и вкарва в бъдещето, а второто има за цел да приспособява данъчните правила към цифровата епоха. На международно ниво са нужни обективни условия, което ще бъде от изгода и за локалните предприятия – за разлика от настоящата обстановка, в която обособени вериги, като да вземем за пример Старбъкс, постоянно заплащат в някои страни надалеч по-малко налози от кварталния магазин. В допълнение на това, кoвидкризата ускори тези проблеми – по време на пaндeмиятa завоюваха изключително мощно интернационалните цифрови корпорации.

Вторият дирек на мярката е ориентиран към огромните софтуерни компании, които сега съвсем не заплащат налог върху генерираните доходи в България. Големи интернет корпорации, които също така бяха съществени спечелили по време на кoрoнaкризaтa, са упреквани, че заплащат по-малко налози, в сравнение с е належащо, като ловко трансферират облаги.

Данъците би трябвало да се заплащат там, където се основава стойност, а не да бъдат прехвърляни до безспир в данъчни убежища посредством комплицирани механизми на ръба на закона.

Постоянното понижаване на данъчните ставки освен не е поръчител за привличане на нови бизнеси – спадащите държавни доходи непосредствено лишават страните от средства за значими вложения като инфраструктура, обучение и старания за битката с пандемията да вземем за пример.

Дори в предизборна обстановка, дано по такива значими тематики да не търсим партийна полза, а да опитваме да се базираме на обстоятелствата и истината. От години обаче настоящите тематики в международен мащаб не биват представяни с нужната точност в българското общество. Само когато заставим политическите партии да го вършат, можем да се надяваме, че те ще създават стопански и обществени политики, които са в интерес на обществото.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР